6 tips +3 pro tips για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου μέσα στο σπίτι ✌


Χριστός Ανέστη!

Ελπίζω να πέρασες ένα όμορφο Πάσχα με ανθρώπους που αγαπάς, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες! Να σου πω την αλήθεια, πέρα από την όλη πλάκα του να ντυθούμε καλά για να πάμε στην εκκλησία και τα πειράγματα με τα ξαδέρφια, μια χαρά τα πέρασα!

Εν τω μεταξύ, στο Instagram  δέχτηκα ένα σωρό μηνύματα και σχόλια για tips γύρω από την παραγωγικότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχει ξαναζητηθεί να γράψω ένα συγκεκριμένο blogpost από τόσο πολύ κόσμο.

Ένα blogpost αφιερωμένο στην παραγωγικότητα μέσα στο σπίτι. Ιδού λοιπόν. 6 tips και 3 pro tips για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου μέσα στο σπίτι, όπως βοήθησαν εμένα μέσα σε αυτές τις ημέρες.




Ωράριο ύπνου


Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις σταθερές τις ώρες που κοιμάσαι. Ξέρω, είναι πειρασμός να κοιμηθείς στις 4 το πρωί για να τελειώσεις την τελευταία σειρά που σου έχει μείνει στο Netflix, όμως αν θες να η επόμενη ημέρα να είναι παραγωγική και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο "κανονικό", φρόντισε να κοιμηθείς στην ώρα που θα κοιμόσουν αν ήταν όλα όπως πριν. Ο Matt Walker, διάσημος επιστήμονας ύπνου, τονίζει πως "ο ύπνος είναι η υπερδύναμή σου", αφού ωφελεί κάθε σύστημα του οργανισμού μας αλλά και τη συγκέντρωση και τη μνήμη μας (θα έρθει σύντομα λεπτομερές blogpost για αυτό). Επομένως, πάρε το απόφαση να κοιμάσαι τις 8 απαιτούμενες ώρες κάθε μέρα. Βάλε, λοιπόν, το ξυπνητήρι ⏰ (ή ΤΑ ξυπνητήριΑ) σου και προσπάθησε να το υπακούς. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, όμως σε μερικές μέρες το σώμα σου θα συνηθίσει να κοιμάται και να ξυπνά νωρίς.

Διατηρώντας ένα σταθερό και επαρκές ωράριο ύπνου, όχι μόνο θα έχεις μια ολόκληρη και ξεκούραστη ημέρα μπροστά σου για να την εκμεταλλευτείς όπως θες, αλλά και θα διατηρήσεις μια κάποια κανονικότητα μεταξύ των ωρών δουλειάς και χαλάρωσης, όπως έκανες πριν τον περιορισμό κυκλοφορίας. Η αγάπη μου για το πρωινό ξύπνημα δεν κρύβεται και για αυτό έχω ήδη γράψει ένα blogpost με 10 λόγους για να ξυπνάς νωρίς! Το νωρίς είναι, βέβαια, σχετικό, όμως προσπάθησε να έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι πριν την ώρα όπου παρατηρείς τη συγκέντρωση και τη διαύγειά σου να μεγιστοποιούνται. 💪

💡 Pro tip: Βάλε το ξυπνητήρι σου μακριά από το κρεβάτι σου, ώστε να αναγκαστείς να σηκωθείς για να το κλείσεις. Αφού το κλείσεις, ΜΗΝ ξαναπέσεις στο κρεβάτι! Η μέρα σου έχει ξεκινήσει!



Outfit


Ίσως το σημείο που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που μπορούν να είναι έστω και λίγο παραγωγικοί φορώντας τις πιτζάμες τους και πιθανότατα δεν είσαι ένας από αυτούς. Εεεε;;; 😏

Μόλις φας πρωινό και κάνεις το πρωινό skincare routine σου, φρόντισε να βγάλεις τις πιτζάμες σου και να φορέσεις φρέσκα ρούχα! Δεν χρειάζεται τα ρούχα αυτά να είναι εκείνα που θα έβαζες στη δουλειά ή τη σχολή, αλλά τουλάχιστον ας είναι κάτι διαφορετικό από πιτζάμες. Για παράδειγμα, εγώ φοράω μια φόρμα και μια μέση μπλούζα, ώστε να μην νιώθω νυσταγμένη όλη μέρα, ενώ ταυτόχρονα είμαι άνετη για να μπορώ να κάθομαι περίεργα ενώ διαβάζω. 

Άλλο ένα καλό tip εδώ είναι να φτιάξεις και τα μαλλιά σου. Ναι, δεν θα σε δει κανείς, όμως το να χτενίσεις τα μαλλιά σου και να τα πιάσεις μια ψηλή κοτσίδα θα σου δώσει αμέσως τη δύναμη να κατακτήσεις τον κόσμο! - #likeaboss 😎


Πρόγραμμα 
(μη μου πεις ότι δεν το περίμενες)


Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα, έμεινα να αιωρούμαι τελείως αβέβαιη για το τι πρέπει να κάνω και πότε. Έκανα κινήσεις αλλοπρόσαλλες και πέρναγαν μέρες ολόκληρες όπου έλεγα ότι δούλευα και τελικά δεν είχα ολοκληρώσει τίποτα. Καταπιανόμουν με πολλά και διάφορα πράγματα μικρής σημασίας κάθε φορά και δεν επικεντρωνόμουν πάνω σε ένα και σημαντικό.

Αυτό που έκανα και θα συμβούλευα και εσένα να κάνεις, είναι ένα μεγάλο braindump. Σημείωσε σε ένα χαρτί οτιδήποτε έχεις να κάνεις σε κάθε τομέα της ζωής σου: προσωπικά, σχολή, δουλειά, σπίτι, κοινωνικά, οικογένεια... τα πάντα. Μη μείνεις στο γενικό (πχ Βιολογία), αλλά φρόντισε να έχεις καταγεγραμμένα και τα πιο ειδικά σημεία (πχ. Εργασία 1, Κεφάλαιο 5, σημειώσεις μαθήματος 3/04). Έτσι, θα μπορέσεις να έχεις μια καλύτερη ιδέα του τι έχεις να κάνεις αλλά και του χρόνου που αυτό απαιτεί. Ανάλογα με τη σημαντικότητα κάθε γραμμής στη λίστα σου, δώσε την αντίστοιχη προτεραιότητα στο κάθε to-do και κατάνειμε τα στις ημέρες που έχεις μπροστά σου. Έχω γράψει μια πιο λεπτομερή περιγραφή του πώς μπορείς να οργανώσεις μια παραγωγική εβδομάδα, επομένως θα σε παραπέμψω εκεί για περισσότερες πληροφορίες. 😉

💡 Pro tip: Φτιάξε μια ξεχωριστή σειρά προτεραιότητας σε κάθε κατηγορία του braindump (άλλη για τη σχολή, άλλη για τα προσωπικά). Διάλεξε με ποιες κατηγορίες θα ασχοληθείς κάθε μέρα, ώστε να διατηρήσεις μια ισορροπία μεταξύ διαβάσματος, προσωπικών κλπ. και τοποθέτησε στο ημερήσιο πλάνο σου τα to-do's της κάθε κατηγορίας ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας που τους έχεις δώσει. Για παράδειγμα, κάθε μέρα φροντίζω να ασχολούμαι με 4 κατηγορίες: σχολή, προσωπικά, blog, σπίτι. Την 1η μέρα, διάλεξα να κάνω τα πρώτα σε σημαντικότητα to-do's αυτών των τεσσάρων κατηγοριών. Τη 2η μέρα, τα επόμενα σε σειρά. Έτσι, δεν υπήρξαν ημέρες που να αναλώθηκα πχ μόνο στο διάβασμα ή μόνο στις δουλειές του σπιτιού. 


Περιβάλλον


Κάθε χώρος μέσα στο σπίτι μας έχει μια συγκεκριμένη ενέργεια, ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνουμε σε αυτόν. Όπως το γυμναστήριο είναι ένας χώρος για να κουνήσουμε το ελαφίσιο σώμα μας αθληθούμε και το εστιατόριο ένας χώρος για να χάσουμε το ελαφίσιο σώμα μας φάμε, έτσι και τα διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι μας, μας προϊδεάζουν για μια συγκεκριμένη πράξη.

Τώρα που είμαστε συνεχώς μέσα στο σπίτι, αυτή η ενέργεια έχει διαταραχθεί. 🙃 Το γραφείο έχει γίνει χώρος τόσο για δουλειά όσο και για χάζεμα στα social media και το κρεβάτι χρησιμεύει για ύπνο, φαγητό και Netflix. Προκειμένου να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, θα χρειαστεί να χωρίσεις αυτούς τους χώρους σε ζώνες: μια ζώνη για διάβασμα/δουλειά, μια ζώνη για φαγητό, μια για χαλάρωση κλπ. Με αυτό το σκεπτικό, αφιέρωσε το κρεβάτι αποκλειστικά για ύπνο και θα δεις αμέσως να κοιμάσαι καλύτερα, τα σνακ στο κρεβάτι να μειώνονται και η δουλειά σου να γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα στο γραφείο σου.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να ασχολείσαι συστηματικά με κάτι συγκεκριμένο σε κάθε σημείο του χώρου σου. Διάβασε μόνο στο γραφείο σου (το κρεβάτι δεν ενδείκνυται ποτέ), δες Netflix στον καναπέ, φάε στην κουζίνα και κάνε γυμναστική στο σαλόνι/χολ/δωμάτιό σου. Εγγυημένη επιτυχία. 👌 Δοκίμασέ το για μερικές μέρες και ενημέρωσέ με. 

Ακόμη, όσον αφορά το περιβάλλον σου, φρόντισε να είναι τακτοποιημένο και απαλλαγμένο από οτιδήποτε δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν σου φτιάχνει τη διάθεση - συμπεριλαμβανομένης και της σκόνης. Διαμόρφωσε τον χώρο σου έτσι ώστε να σε βοηθάει να δουλέψεις, να χαλαρώσεις, να κοιμηθείς. Σε αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα ένα ξεσκαρτάρισμα του χαμού που σχεδόν σίγουρα έχει μαζευτεί μετά από τόσες μέρες μέσα στο σπίτι. Χρόνο έχεις! Εκμεταλλεύσου τον για να κάνεις ένα ξεσαβούρωμα και θα νιώσεις αμέσως τον χώρο σου πιο ανάλαφρο και φρέσκο! 



Δουλειά


Ο νόμος του Parkinson λέει πως "μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της", δηλαδή όταν έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου για να ολοκληρώσεις μια εργασία, την αναβάλλεις μέχρι λίγο πριν να λήξει η διορία της και τότε θα την υλοποιήσεις σε πολύ λιγότερο χρόνο εξίσου καλά. 😁

Έχοντας αυτό στο μυαλό σου, φτιάξε ένα πλάνο για την ημέρα, στο οποίο θα έχεις σημειωμένο και το παραμικρό πράγμα που έχεις να κάνεις. Κάνε ένα χρονοδιάγραμμα, όσο αυστηρό ή χαλαρό θέλεις, δημιουργώντας έτσι μια "διορία" για το καθετί προκειμένου να έχεις κίνητρο να τελειώσεις την κάθε σου εργασία πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Πάνω σε αυτό βασίζεται και η μέθοδος Pomodoro με την οποία χωρίζεις τον χρόνο σου σε περιόδους τον 25 λεπτών πλήρους συγκέντρωσης, διαχωρίζοντάς τες με μικρά διαλείμματα. ✨

Για να μη χαζεύεις, απομάκρυνε όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή και σε συνδυασμό με αυτά που είπαμε παραπάνω σχετικά με το περιβάλλον σου, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες συγκέντρωσης. Όχι κινητό, όχι social media, όχι Netflix ούτε το βιβλίο που σε έχει καθηλώσει τις τελευταίες μέρες.

Μια ακόμα συμβουλή εδώ είναι να σπας τις εργασίες σου σε μικρά βήματα, ώστε να σταματήσεις να αναβάλλεις ό,τι σου φαίνεται δύσκολο και απαιτητικό. Αυτό όχι μόνο θα σου αυξήσει την παραγωγικότητα αλλά και θα σου προσφέρει μια καθαρή εικόνα των υποχρεώσεών σου.

Ένα κομμάτι που αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους, είναι τα διαλείμματα 😬. Δεν είναι σπάνιο να κάνουμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα το οποίο καταλήγει μισάωρο ακολουθούμενο από ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε ξανά. Για αυτό, προτείνω να βάζεις μια ειδοποίηση για την ώρα που το διάλειμμά σου θα τελειώνει και να ακολουθείς αυτή την ειδοποίηση πιστά, ώστε να μην ξεφεύγεις χρονικά. Επιπλέον, συστείνω τα διαλείμματά σου να μην αποτελούνται από scrolling στα social media, αλλά από κάτι που πραγματικά θα σε ξεκουράσει, όπως να καθαρίσεις κάτι στο σπίτι, να φτιάξεις ένα υγιεινό σνακ (aka φρουτάκι) ή οτιδήποτε άλλο δεν θα σε βγάλει από το mood της δουλειάς σου.

💡 Pro tip: Ακολουθώντας στον υπολογιστή σου το μονοπάτι: Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Βοηθός στην συγκέντρωση, μπορείς να ρυθμίσεις το ποιες ειδοποιήσεις θα βλέπεις και θα ακούς καθώς και ποιες ώρες της ημέρας, με στόχο να μην αποσπάσαι και να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου.


Ξεκούραση


Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κομμάτι είναι το δυσκολότερο για εμένα. Δεν είμαι από αυτούς που προσπαθούν να ξεκινήσουν να δουλεύουν αλλά από εκείνους που παλεύουν να σταματήσουν. Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς - ζωής έχει διαταραχθεί και δεν υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ τους, αφού είμαι όλη μέρα στο σπίτι και δεν αλλάζω παραστάσεις. 😅

Για αυτό, δημιούργησα τον κανόνα των επτά. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, οφείλω να σταματάω να δουλεύω ή να μελετάω στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να κάνω γυμναστική, να ξεκουραστώ, να δω τους δικούς μου και να αφιερώσω χρόνο για self care. Με αυτόν τον τρόπο, έχω καταφέρει να βάζω όρια στην εργασιομανία μου και να δίνω χρόνο στον εαυτό μου να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του, αποφεύγοντας την υπερκόπωση. 🤞

Μέσα από αυτό προσπαθώ ταυτόχρονα να κάνω τρόπο ζωής το ότι δεν χρειάζεται να είμαι παραγωγική όλη τη μέρα ούτε είναι απαραίτητο να τελειώνω όλες μου τις υποχρεώσεις σε μια μέρα. Όπως έγραψα στο journal μου: 


Δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ οι υποχρεώσεις. Πάντα θα υπάρχουν.
Όσο, λοιπόν, έχω τον έλεγχο του χρόνου μου, οφείλω να τον κάνω 
να δουλεύει για εμένα και όχι να δουλεύω εγώ για αυτόν.


Προς το παρόν, ο κανόνας των επτά λειτουργεί καλά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, φροντίζω να έχω τελειώσει ό,τι αφορά τη σχολή ως τις 7 μ.μ. και έπειτα κάνω γιόγκα, ένα καυτό μπανάκι και προς ολοταχώς για Masterchef! Αν δεν έχει Masterchef, προτιμώ να κάνω ένα catch-up στο YouTube ή να βλέπω ταινία ή stand-up comedy στο Netflix - #chill. 😌


Ψυχική υγεία


Μέσα στην πίεση, την αβεβαιότητα και την νέα τάξη πραγμάτων που επικρατούν σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να διατηρήσεις και τα λογικά σου. Αν νιώθεις ένα συνεχές άγχος, πως δεν προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα, πως δεν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση, πως έχεις πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό σου ή πως ζεις κάθε μέρα την ίδια επανάληψη, έχει έρθει η ώρα να αφιερώσεις χρόνο για την ψυχική σου υγεία. 👀

Για αυτό έχω συγκεντρώσει τις καλύτερες πηγές που βοήθησαν εμένα να επανέλθω ψυχολογικά και να κάνω τη νέα μου ρουτίνα τον κανόνα. Ο καθηγητής ψυχολογίας στη σχολή μου, έγραψε στο email του: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις μπόρες να περάσουν, χρειάζεται να μάθουμε να τραγουδάμε στη βροχή". Διάβασε το ξανά. 👈

Έτσι προσπαθώ και εγώ. Ένα βήμα τη φορά και θα τα καταφέρω όλα, δημιουργώντας συνθήκες, συνήθειες και συστήματα που ανταποκρίνονται στη νέα μου πραγματικότητα. Ναι, είναι δύσκολο, όμως αν θέλω να ονομάζομαι επιδραστικός άνθρωπος, θα χρειαστεί να κάνω τα γεγονότα να δουλεύουν για εμένα αντί να κάθομαι να μοιρολογώ την χαμένη παραγωγικότητά μου. 

Σιγά σιγά.

Και παραγωγικοί θα είμαστε και τον εαυτό μας θα προσέχουμε. Και ας τεμπελιάσουμε μια μέρα. 

Ας μην το παρακάνουμε σε κανένα από τα δύο, γιατί τότε θα φτάσουμε στα άκρα: εργασιομανία ή νωθρότητα.

Θα πετύχουμε την ισορροπία, babes, θα την πετύχουμε.




Έχω άπειρες ιδέες για πράγματα που θα ήθελα να γράψω αυτόν τον καιρό, όμως δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω! Αν θέλεις να δεις κάτι συγκεκριμένο από εμένα μέσα στις επόμενες ημέρες, μη διστάσεις να το αφήσεις σε σχόλιο παρακάτω! ❤



 xx 












Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata