Όλα όσα ήθελες να ξέρεις για τη μέθοδο Pomodoro 🕒

Σου συμβαίνει κι εσένα να κάθεσαι να κάνεις μια δουλειά που απαιτεί την πλήρη προσοχή σου και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς; Να κάνεις συνεχώς διαλείμματα; Να αποσπάσαι κάνοντας ένα σωρό πράγματα άσχετα από αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να κάνεις; Να καταλήγεις να χρειάζεσαι 2 ώρες για να ολοκληρώσεις κάτι που αξίζει μόνο 30' ; Ή μήπως αποφεύγεις τη δουλειά αυτή και δεν την αρχίζεις ποτέ εξ αρχής; 

Όποτε βρίσκομαι σε καταστάσεις όπου ο χρόνος που διαθέτω είναι περιορισμένος ή/και χρειάζεται να αποδώσω το 100% του εαυτού μου, χρησιμοποιώ μια μέθοδο η οποία έχει επανειλημμένως αποδειχτεί αποτελεσματικΌΤΑΤΗ. 😎

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Pomodoro και υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας κατακτήσει επάξια τη θέση της μεταξύ των υπέρτατων πρακτικών για την καλύτερη διαχείριση χρόνου.

Σε αυτό το blogpost θα βρεις:
  • Τι είναι η μέθοδος Pomodoro
  • Γιατί είναι τόσο διάσημη
  • Πώς μπορείς κι ΕΣΥ να την εφαρμόσεις
  • Πότε μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις
  • Extra tips!

Τι είναι η μέθοδος Pomodoro;

Είναι υπερβολικά απλή και εύκολη αλλά ταυτόχρονα χρήσιμη μέθοδος διαχείρισης χρόνου, η οποία έχει σώσει τόσο εμένα όσο και πληθώρα κόσμου ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές. Πάμε να δούμε πώς δουλεύει.

ΒΗΜΑ 1. Διάλεξε μια υποχρέωση που απαιτεί το 100% της προσοχής σου. Αυτό μπορεί να είναι να διαβάσεις για τις Πανελλήνιες ή την εξεταστική, να κάνεις μια εργασία ή να κάνεις έρευνα για το επόμενο blogpost σου. 
ΒΗΜΑ 2. Όρισε 25' με ένα χρονόμετρο ή απλώς με το ρολόι σου
ΒΗΜΑ 3. Ξόδεψε αυτά τα 25' αποκλειστικά πάνω σε αυτή την υποχρέωση χωρίς να αποσπάσαι δεξιά και αριστερά. Για μόλις 25' θα είσαι ΕΚΕΙ. 
ΒΗΜΑ 4. Όταν τα 25' λήξουν, κάνε ένα μικρό διάλειμμα, όπως να φας κάτι ή να τακτοποίησεις τον χαμό που μπορεί να έχεις δημιουργήσει πάνω στο γραφείο σου όσο δουλεύεις ή ακόμα να τεντωθείς (πολύ συχνά ξεχνάω το πόσο πιασμένη είμαι μετά από ώρες καθιστή). Αυτό το διάλειμμα συνήθως διαρκεί 5'. Όταν αυτά τελειώσουν, γύρνα πίσω για το επόμενο 25λεπτο
ΒΗΜΑ 5. Μετά από 4 κύκλους Pomodoro, δηλαδή μετά από 2 ώρες, κάνε ένα μεγάλο διάλειμμα των 20-30 λεπτών.


Γιατί είναι τόσο διάσημη;

Επειδή λειτουργεί. Και λειτουργεί για πολλούς λόγους.
Πρώτον, όπως όλοι ξέρουμε δεν είναι δυνατόν να είμαστε αφοσιωμένοι σε κάτι για πολλές ώρες. Το μυαλό μας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί κατά 100% για απεριόριστο χρόνο ούτε να μένει ξεκούραστο, φρέσκο και αποδοτικό. Γι΄αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα πεντάλεπτα διαλείμματα που μπορούν να δώσουν στο μυαλό λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στο μέγιστο των ικανοτήτων του. 😌
Δεύτερον, δεν περνάει η ώρα χωρίς να το καταλάβεις. Δεν ξέρω για εσένα, όμως πολύ συχνά αφοσιώνομαι τόσο πολύ σε κάτι, πχ στο να γράφω blogposts ή να μοντάρω ένα IGTV, που ξαφνικά κοιτάω το ρολόι και έχουν περάσει δύο ώρες χωρίς να το καταλάβω! Με τη μέθοδο Pomodoro, ξέρω ακριβώς τι ώρα είναι, πόση ώρα ακόμα χρειάζεται να δουλέψω και σε πόσα λεπτά τελειώνει το διάλειμμά μου προκειμένου να μην καώ στο Netflix. 😬
Τρίτον, το να δημιουργείς την αίσθηση του επείγοντος αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει την τάση μας να αποσπόμαστε (μάλλον έχεις καταλάβει ότι αυτό είναι το μεγαλύτερό μου πρόβλημα), αφού θέτουμε ένα challenge στο εαυτό μας για αυτά τα 25' και υποσυνείδητα μπορούμε να μπούμε ευκολότερα στο momentum και να μπούμε σε κατάσταση ροής (flow state).

Πώς μπορείς κι εσύ να την εφαρμόσεις;

Η αυθεντική μέθοδος Pomodoro συστήνει να χρησιμοποίησεις το timer της εταιρείας που πλέον υπάρχει από πίσω, όμως οποιοδήποτε χρονόμετρο μας κάνει. Εγώ χρησιμοποιώ αυτό του tablet ή του υπολογιστή, ανάλογα με το πού δουλεύω. Αν δεν χρησιμοποιείς κάποια ηλεκτρονική συσκευή, μπορείς απλώς να έχεις τον νου σου στην ώρα με το ρολόι σου. Με το που βρεις τι θα χρησιμοποιήσεις, όρισε την ειδοποίηση στα 25'.
Μέσα σε αυτά τα 25' απόκλεισε κάθε περισπασμό και δούλεψε στο 100% των δυνατοτήτων σου. Όταν χτυπήσει το καμπανάκι, όρισε νέα ειδοποίηση για 5' (όταν έρθει η ώρα για το μεγάλο διάλειμμα μπορείς να το κάνεις 20-40' ή όσο θες εσύ - πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις και δεν μπορείς να ξαναξεκινήσεις).
Εμένα μου αρέσει να έχω σπάσει από πριν την δουλειά/διάβασμα που έχω σε κομμάτια που υπολογίζω ότι θα μου πάρουν 25' το καθένα. Έτσι, βάζω στόχο ότι αυτό το 25λεπτο θα διαβάσω αυτές τις σελίδες και σε διαβεβαιώ πως είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολο να τελειώσω ό,τι πρέπει, αφού έχω κίνητρο και τα βάζω με τον χρόνο. (Ξέρεις, όπως όταν γράφεις μια μέρα το μεσημέρι και συγκεντρώνεσαι όσο ποτέ άλλοτε να βγάλεις όλη την ύλη εκείνο το πρωί ✌️). Αρχικά αυτό δεν πιάνει πάντα, διότι μπορεί να υπολογίσουμε ότι θέλουμε περισσότερο ή λιγότερο χρόνο από αυτόν που τελικά απαιτείται. Ωστόσο, αν εφαρμόζεις τακτικά αυτή τη μέθοδο, θα δεις πως μπορείς με μια ματιά να υπολογίσεις πόσα 25λεπτα χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις μια σου εργασία.



Πότε μπορείς να την χρησιμοποιήσεις;

Αυτό εξαρτάται από την ίδια σου την καθημερινότητα. Ως φοιτήτρια, η μέθοδος αυτή με διευκολύνει κυρίως όταν έχω να διαβάσω κάποιο σοβαρό μάθημα που απαιτεί αρκετή προσήλωση και όλη μου την προσοχή. Επίσης, τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά όταν κάνω εργασίες, όπου τις περισσότερες φορές βρίσκω τον εαυτό μου να ξεχνιέται με τον χρόνο ή να πορώνομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για 3 ώρες χωρίς να το καταλαβαίνω. Στην περίπτωση ειδικά της εργασίας, δεν είναι λίγες οι φορές που χτυπάει η ειδοποίηση και συνειδητοποιώ ότι το ψάξιμο των πληροφοριών που χρειάζομαι έχει ξεφύγει πολύυυ μακριά από αυτές που πραγματικά πρέπει να βρω (Σας έχει τύχει να κάνετε εργασία για τα λιπίδια της διατροφής και να καταλήγετε να διαβάζετε άρθρα για την εμμηνόπαυση; Εμένα ναι. Πολλές φορές. 🙃). Επομένως, η Pomodoro με βοηθάει πολύ να επανέρχομαι στο παρόν, να αναδιοργανώνομαι και να συνειδητοποιώ πού βρίσκομαι τη δεδομένη στιγμή και πού πρέπει να φτάσω.

Ως δημιουργός περιεχομένου (μια μετάφραση του content creator), έχω παρατηρήσει να περνάω ώρες και ώρες μπροστά στην οθόνη του Η/Υ, για να γράφω για το blog ή για να μοντάρω για το IGTV. Με τη μέθοδο Pomodoro, μπορώ να κάνω τα διαλείμματα που χρειάζομαι και να επανέρχομαι πιο φρέσκια και δημιουργική και ικανή να εντοπίσω λάθη 💪 σε σχέση με το να κάνω 2 ώρες σερί για να έχω το IGTV έτοιμο γρηγορότερα.

Αν κάνεις δουλειά γραφείου, που άλλωστε από πλευράς συγκέντρωσης δεν απέχει και πολύ από μια ακαδημαϊκή εργασία, τα οφέλη είναι ίδια: δίνεις στο μυαλό σου τη ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να φρεσκαριστεί. Σε ποια άλλη περίπτωση μπορείς να δεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί την μέθοδο Pomodoro;


Extra tips!

1. Μην χρησιμοποιήσεις ΠΟΤΕ το κινητό σου για την ειδοποίηση. 📵 Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανα όταν πρωτοξεκίνησα να εφαρμόζω αυτή τη μέθοδο. Γιατί ήταν τόσο μεγάλο λάθος; Επειδή κάθε φορά που το έπιανα στα χέρια μου για να κλείσω τη ειδοποίηση, η πρώτη αυτόματη κίνηση που έκανα ήταν να ανοίξω πρώτα το Intagram και μετά το Facebook (μην μείνει παραπονεμένο 😂). Με αυτόν τον τρόπο, έχανα τουλάχιστον είκοσι λεπτά κάνοντας scroll χωρίς κανένα μα κανένα απολύτως νόημα. Για αυτό, όπως είπα και πιο πριν. προτίμησε να βάζεις την ειδοποίηση σε κάποια συσκευή όπου ξέρεις ότι το χάζεμα δεν είναι τόσο εύκολο.

2. Να βάζεις ειδοποίηση και στον χρόνο που έχεις για διάλειμμα. Συχνά τα 5 λεπτά μπορεί να είναι παραπλανητικά, αφού πολλές φορές διαρκούν διαρκούν πολύ λιγότερο από αυτό που νομίζουμε. Έτσι, κατέληγα να κάνω διάλειμμα 15 λεπτών, που εδώ που τα λέμε δεν το πολυχρειαζόμουν μετά από μόλις 25' διαβάσματος. Να βάζεις, λοιπόν, και αυτή την ειδοποίηση και να την ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ. Διαφορετικά, πιο το νόημα;

3. Στα διαλείμματά σου, κάνε πράγματα που όντως ξεκουράζουν το μυαλό σου. Όπως είχα πει και στον Οδηγό Επιβίωσης Εξεταστικής, τα διαλείμματα είναι φτιαγμένα για να μας φρεσκάρουν. Επομένως, μείνει μακριά από τα social media και γενικά από οποιαδήποτε οθόνη που κάνει τον εγκέφαλο να κουράζεται παρά να χαλαρώνει. Αντί για αυτό, μπορείς να κάνεις κάποια δουλειά στο σπίτι, να κάνεις κάποιο τηλεφώνημα ή οτιδήποτε άλλο διαρκεί τόσο όσο το διάλειμμά σου. Και αυτό το τελευταίο το λέω κυρίως επειδή συχνά κατέληγα να βάζω να βλέπω 5 λεπτάκια από το επεισόδιο Άγριες Μέλισσες που έχασα. Guess what. Το κάθε επεισόδιο διαρκεί περίπου 45 λεπτά και μέσα στα Σόδομα και Γόμορρα 😱 που γίνονται στα τελευταία επεισόδια, δεν μπορούσα για κανέναν λόγο να το σταματήσω για να πάω για διάβασμα. Έτσι, στη φετινή εξεταστική στα πεντάλεπτα διαλείμματά μου τακτοποιούσα το δωμάτιό μου, έγραφα κάποιο πρόχειρο για επόμενο blogpost ή άκουγα κάποιο podcast που να είχε μικρή διάρκεια (μπορείς να βρεις τα αγαπημένα μου στα RESOURCES, χρησιμοποιώντας των μυστικό κωδικό που θα βρεις στο Newsletter!). Και οι Άγριες Μέλισσες; Οι Άγριες Μέλισσες ερχόντουσαν το βράδυ, σαν επιβράβευση για τον κόπο μου (ένα χτύπημα στην πλάτη το χρειαζόμαστε πού και πού 😁).

4. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πράγματα άσχετα από αυτό που πρέπει να κάνεις εκείνη τη στιγμή (σε εμένα αυτό περιλαμβάνει ιδέες για blogpost ή διάφορα τελείως άσχετα πράγματα που έχω να κάνω), σημείωσε τα σε ένα τετράδιο ή χαρτί. Έτσι, το μυαλό σου θα είναι ήσυχο ότι αυτή η σκέψη έχει αποθηκευτεί κάπου και είναι ασφαλής, με αποτέλεσμα να μην τη σκέφτεσαι διαρκώς και αποσυγκεντρώνεσαι.

5. Μερικές φορές τα 25' δεν βολεύουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν φορές όπου χρειάζομαι 35' πριν να κάνω διάλειμμα. Μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου οποιοδήποτε χρονικό περιθώριο σου ταιριάζει και πιστεύεις ότι θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

6. Μετά το διάλειμμά σου, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να ρίξεις μια ματιά σε αυτά που έκανες στο προηγούμενο 25λεπτο. Δεν το περίμενα, αλλά βοηθάει πάρα πολύ για να συνδέσεις αυτά που έχεις να κάνεις στο τωρινό 25λεπτο και είναι ιδανικό για να αφομοιώσεις ευκολότερα πράγματα που πρέπει να μάθεις -  εξεταστική ftw.



Αυτή, λοιπόν, ήταν η μέθοδος Pomodoro! Έχω αναφερθεί σε αυτή πολλές φορές και πλέον έχει ένα ολόδικό της blogpost!

Θα τη χρησιμοποιούσες ποτέ; Γράψε μου στα σχόλια ;)

xx 













Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata