Οδηγός επιβίωσης #2 - Πανελλήνιες


Πανελλήνιες. Ο φόβος και ο τρόμος των (περισσότερων) μαθητών.

Το γεγονός που θεωρείς ότι θα καθορίσει τη ζωή σου. Αν αποτύχεις, θα απογοητεύσεις τους πάντες. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει να έχεις όλες τις ασκήσεις έτοιμες για το φροντιστήριο/ιδιαίτερο. Και μέσα σε όοολα τα άλλα πρέπει να πας και σχολείο.

Δεν ξέρω για εσένα, όμως εγώ αυτά σκεφτόμουν μέσα στο Λύκειο κατά την προετοιμασία μου για την λέξη από Π.

Μετά από τον οδηγό επιβίωσης εξεταστικής, αποφάσισα να φτιάξω έναν πρακτικό οδηγό επιβίωσης Πανελληνίων, καθώς νομίζω πως τις πέρασα σχετικά ανώδυνα σε σχέση με τους συμμαθητές μου και έγραψα και 18.500 μόρια (18.471 για την ακρίβεια – δεν νομίζω να το ξεχάσω ποτέ).

Μπορείς να βρεις πολλά χρήσιμα tips και στον οδηγό επιβίωσης εξεταστικής, καθώς η μέθοδός μου είναι σχεδόν ίδια αλλά με μερικές προσαρμογές για τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου (θα χρειαστεί όταν με το καλό έρθεις στη θέση μου 😉 ).

Για να δούμε…



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Νομίζω ότι τα post μου που να μην περιέχουν τη λέξη πρόγραμμα είναι μετρημένα στα δάχτυλα (του ενός χεριού). Όταν πια έχει διαμορφωθεί η ρουτίνα σου και ξέρεις τις ώρες που έχεις σχολείο και φροντιστήριο (υπολόγισε περίπου και τον χρόνο που χρειάζεσαι για τα αντίστοιχα δρομολόγια), ξέρεις και τις ώρες που έχεις κενές (γκουχ γκουχ για διάβασμα). Αφιέρωσε 5 λεπτά για να φτιάξεις το ιδανικό πρόγραμμα της εβδομάδας, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι ώρες που θα διαβάζεις αλλά και ποιο μάθημα. Προσπάθησε να επιμείνεις σε αυτό το πρόγραμμα. Ενδέχεται να μην δουλέψει απευθείας και να χρειαστεί να το ξαναφτιάξεις, όμως trust me, αξίζει να το ξαναπροσπαθήσεις μέχρι να σου βγει. Δες το ρεαλιστικά και όχι μόνο από την πλευρά του «προσπαθώ να γεμίσω τα κενά μου με διάβασμα». Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και το ξέρουμε όλοι καλά αυτό. Διάλεξε ώρες στις οποίες ο πηγμένος εγκέφαλός σου μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί.

ΩΡΑΡΙΟ. Θέσε κάποιους κανόνες γύρω από το ωράριο διαβάσματος. Καταρχάς, καθόρισε μέχρι πόσο αργά το βράδυ θα διαβάζεις. Προσωπικά δεν άντεχα μετά τις 9 το βράδυ, οπότε είχα φροντίσει τα μαθήματά μου να γίνονται νωρίς το μεσημέρι, ώστε να διαβάζω το απόγευμα ως τις 9. Ακόμη κι αν είσαι βραδινός τύπος, μην αργείς πολύ να σταματήσεις, επειδή ο ύπνος είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος, προκειμένου να μπορέσεις να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να συνεχίσεις να αποδίδεις.

Όρισε τι θα διαβάζεις κάθε μέρα του Σαββατοκύριακου. Εγώ έδινα Βιολογία, Χημεία, Φυσική και Έκθεση, οπότε είχα χωρίσει το ΣΚ μου ως εξής:

Σάββατο: Έκθεση(πρωί) και Φυσική (απόγευμα)

Κυριακή: Βιολογία (πρωί) και Χημεία (απόγευμα)

Αυτό έκανα. Κάθε. Σαββατοκύριακο. Ναι, ακούγεται βαρετό, όμως δούλεψε. Ίσως μου φάνηκε τόσο απλό επειδή έκανα ιδιαίτερα και άρα δεν είχα διαγωνίσματα σχεδόν κάθε Κυριακή - #thankgod.

ΔΙΑΒΑΣΜΑ. Το πιο φλέγον ζήτημα. Ο καθένας έχει τον τρόπο του. Για παράδειγμα, εγώ δεν μπόρεσα ποτέ να πάω να διαβάσω σε καφετέρια γνωστής αλυσίδας με λογότυπο μια γοργόνα σε πράσινο φόντο. Ούτε κατάφερα να αποστηθίσω έστω και μια γραμμή από το βιβλίο της Βιολογίας χωρίς να τη γράψω σε χαρτί τρεις φορές.

Αυτό που με βοήθησε ήταν να διαβάζω με απόλυτη ησυχία, σε περιβάλλον που είχα φτιάξει έτσι ώστε να νιώθω άνετα. Διάβαζα σύμφωνα με την τεχνική Pomodoro, πληροφορίες για την οποία θα βρεις στο post για την εξεταστική.

Με βοήθησε επίσης να φτιάχνω πολύχρωμα σχεδιαγράμματα ώστε να μαθαίνω τη θεωρία. Βέβαια, τελικά δεν τα πολυχρησιμοποίησα για να μάθω κάτι απ’ έξω και μάλλον μου έπαιρναν αρκετό χρόνο, όμως μόνο και μόνο που τα έφτιαχνα, μπορούσα να οπτικοποίησω πολλά σημεία και να τα θυμάμαι έτσι.

Ψάξε λίγο και πειραματίσου ώστε να βρεις τη μέθοδο εκείνη που θα σε βοηθήσει να αποδώσεις στο μέγιστο και με λιγότερο κόπο.

ΣΧΟΛΕΙΟ. Δεν θα αναφερθώ στο εάν πρέπει κανείς να δίνει σημασία στο σχολείο ή όχι, διότι αυτό είναι αμφιλεγόμενο. Εγώ αποφάσισα να παρακολουθώ κανονικά και προσπάθησα να γράψω καλά και στις ενδοσχολικές εξετάσεις (δίναμε όλα τα μαθήματα), ώστε να έχω ένα καλό απολυτήριο Λυκείου, το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία από ότι πιστεύουμε.

Το μόνο για το οποίο μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι το πόσο καλό μπορεί να αποδειχτεί το να μην παίρνεις στο σχολείο ασκήσεις του φροντιστηρίου. Προσπάθησε να δεις το σχολείο ως 7 (ή 6) ώρες χαλάρωσης και χαβαλέ. Δεν περίμενα να το πω ποτέ, όμως το σχολείο μου έχει λείψει. Πολύ. Κυρίως αυτός ο χαβαλές που είπα και πιο πριν. Που μαζευόμασταν στα διαλείμματα και λέγαμε και κάναμε τις βλακείες μας. Μην σπαταλάς τις ώρες του σχολείου στο διάβασμα. Απόλαυσέ το και δες το σαν διάλειμμα από το διάβασμα και το φροντιστήριο.

Επίσης, αν σαν εμένα δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όταν γύρω σου επικρατεί χάος, έχεις έναν ακόμη λόγο να κρατήσεις τα βιβλία σου στο σπίτι. Δεν έχει νόημα να σπαταλάς διπλάσιο χρόνο από αυτόν που πραγματικά χρειάζεσαι σε μια μόνο άσκηση και μάλιστα να την κάνεις λάθος - #truestory.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ. Εάν πιστεύεις ότι το φροντιστήριο γενικά ή κάποιος συγκεκριμένος καθηγητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου, μη διστάσεις να το αλλάξεις άμεσα. Μην φοβηθείς τίποτα. Απλά βρες αυτό που σου ταιριάζει. Δεν αξίζει να μην τα πας καλά σε κάποιο μάθημα επειδή δεν είχες καλή επικοινωνία με τον καθηγητή.  

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. Το μεγαλύτερο άγχος που είχα εκείνη την περίοδο ήταν ότι «δεν τα θυμάμαι όλα». Βρήκα λοιπόν τον τρόπο να το αντιμετωπίσω και μπορώ με ασφάλεια να πω ότι ήταν αρκετό. Έκανα επανάληψη στο τέλος του κάθε κεφαλαίου. Απλό; Απλό. Όταν έχεις τελειώσει ένα κεφάλαιο και ξεκινάς να το διαβάζεις από την αρχή παρατηρείς ότι υπήρχαν κάποια πράγματα από τις αρχικές παραγράφους τα οποία δεν είχες προσέξει, δεν είχες δώσει σημασία ή δεν είχες καταλάβει, διότι χρειαζόσουν γνώσεις που θα έβρισκες αργότερα μέσα στο κεφάλαιο. Σου υπόσχομαι ότι θα δεις πολλά να ξεδιαλύνονται και να βγάζουν νόημα. Η επανάληψη αυτή είναι καλύτερο να γίνεται αμέσως αφού τελειώσεις το κεφάλαιο, όταν δηλαδή τα έχεις φρέσκα. Τότε.

Μην αρκεστείς σε μια ανάγνωση. Λύσε 5 ασκήσεις από κάθε παράγραφο και θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα έχουν μια λογική συνέχεια και τελικά δεν είναι ένα χάος όπως τα είχες τόσο καιρό μέσα στο  κεφάλι σου.

Επειδή έτσι κι αλλιώς θα μπει διαγώνισμα για κάθε κεφάλαιο, χώρισέ το σε διάφορες μέρες μέσα στην εβδομάδα, ώστε να μην καταναλώσεις μια ολόκληρη μέρα από το ΣΚ σου και βγεις εκτός του προγράμματός σου.

Extra tip! Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων βάζε ένα σημαδάκι δίπλα στις ασκήσεις που έκανες λάθος ή σε δυσκόλεψαν και δώσε προτεραιότητα σε αυτές όταν κάνεις επανάληψη.

ΔΙΕΞΟΔΟΙ. Μην ξεχνάς ότι είτε δίνεις Πανελλήνιες είτε όχι, παραμένεις άνθρωπος. Πρέπει να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου ώστε να μη φρικάρεις τελείως. Θα σε συμβούλευα να μη σταματήσεις τα χόμπι ή τις άλλες ασχολίες σου πχ τη μουσική ή κάποιο άθλημα. Οτιδήποτε δεν αφορά το διάβασμα μπορεί να σε χαλαρώσει και να σε βοηθήσει να φρεσκάρεις το μυαλό σου, ώστε να αυξήσεις την απόδοσή σου.

Μπορώ με περηφάνεια να πω πως δεν παράτησα το γυμναστήριο μέσα στην τρίτη λυκείου και ήταν ένα από τα καλύτερα δώρα που έκανα στον εαυτό μου. Αν δεν πήγαινα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, άρχιζα να τρέμω ολόκληρη σαν να μην είχα πάρει τη δόση μου από το άγχος.

Α, και μη χάσεις την ευκαιρία να πας στην πενταήμερη, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος. Υπάρχουν πολλά παιδιά που βλέπουν αυτή τη εκδρομή ως χάσιμο χρόνου και προτιμούν να μην πάνε προκειμένου να διαβάσουν. Λοιπόν. Κανείς δεν απέτυχε στις Πανελλήνιες επειδή πήγε στην εκδρομή. Ίσα ίσα. Είναι το καλύτερο δυνατό διάλειμμα πριν να ξεκινήσουν οι επαναλήψεις και το πραγματικό πανηγύρι. Να πας, να περάσεις καλά και να φτιάξεις αναμνήσεις. Δεν θα έχεις ξανά την ευκαιρία να πας εκδρομή με όλα αυτά τα παιδιά. Πιθανότατα κάποια δεν θα τα ξαναδείς ποτέ.

Μακάρι αυτό το post να σε κατατόπισε και να σε βοήθησε!

Το να σου πω να μην έχεις άγχος ξέρω ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, όμως αυτό που μπορώ να σε συμβουλέψω είναι να βγάλεις από το μυαλό σου ότι οι Πανελλήνιες είναι το τέλος του κόσμου.

Είναι ένα ακόμη διαγώνισμα πάνω σε πράγματα που έχεις δει 9.846.165 φορές.

Αν δουλέψεις σωστά, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!

Καλή επιτυχία!

xx
Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata