Self care - Απρίλιος (α λα αυτο-περιορισμός)

Όταν πριν από λίγο καιρό σκεφτόμουν για το τι περίπου θα περιλαμβάνει το self care blogpost του Απριλίου, είχα στο μυαλό μου ιδέες τύπου βόλτες, εξερεύνηση της πόλης με ανοιξιάτικο καιρό κλπ. Αχ και να 'ξερα 😂!

Τις τελευταίες εβδομάδες ακολουθούμε πιστά το #menoumespiti, επομένως όλες μου οι ιδέες για βόλτες και για απόλαυση της άνοιξης αντικαταστάθηκαν από 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα στο σπίτι για να μην λαλήσεις έχεις σώας τας φρένας. 😉

Όσο κι αν η όλη κατάσταση με κουράζει ψυχολογικά, έχω βρει τη θετική πλευρά: από εκεί που παρακαλούσαμε για λίγο χρόνο παραπάνω, τώρα έχουμε όλον τον χρόνο στη διάθεσή μας για να τον εκμεταλλευτούμε όπως θέλουμε! 

Και ναι, πολλοί σπουδάζουμε/δουλεύουμε διαδικτυακά, όμως για σκέψου πόση ώρα έχεις γλιτώσει από τις καθημερινές μεταφορές σου προς και από τη δουλειά/σχολή! Εγώ περίπου δύο ώρες!

Δύο ώρες τις οποίες προσπαθώ να εκμεταλλευτώ για να κάνω πράγματα για εμένα - αν και πολύ συχνά οι καθηγητές μου έχουν άλλη άποψη. 😅

Και όχι, σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τα κλασικά: ύπνος-καλή διατροφή-skincare. Αυτά εννοούνται και είμαι σίγουρη ότι διαβάζεις τα άρθρα μου για να βρεις το κάτι παραπάνω και το διαφορετικό σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν παντού και μοιάζουν το ένα αντιγραφή του άλλου.

Το σημερινό self care blogpost θα έχει τη μορφή βημάτων που μπορείς να ακολουθήσεις για να μην τρελαθείς μέσα στο σπίτι και με στόχο όταν με το καλό βγεις από τον αυτο-περιορισμό να μπορείς να πεις: Μέσα σε αυτές τις εβδομάδες κατάφερα να κάνω το Χ (όπου Χ το δικό σου μικρό/μεγάλο project). 💪




1.BRAINDUMP. Δεν το περίμενες εε;; 😂 Το braindump είναι η αρχή για τα πάντα. Μέσα σε καιρούς αβεβαιότητας, το μόνο που μπορούμε να έχουμε υπό έλεγχο είναι το μυαλό μας. Έχω ήδη γράψει ένα αναλυτικό blogpost σχετικά με το πώς να κάνεις ένα braindump, όμως συνοπτικά η ιδέα είναι να γράψεις σε ένα χαρτί ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ σκέφτεσαι. Δεν είναι τόσο λίστα με to-do's, αλλά περισσότερο μια αποτύπωση όλων των σκέψεών σου ώστε να μπορείς να τις δεις. Δώσε στον εαυτό σου όσο χρόνο χρειαστεί (έχεις αρκετό άλλωστε 😅) και θα δεις αμέσως το τοπίο να ξεθολώνει. Όταν πιστεύεις ότι δεν έχεις άλλο, αφιέρωσε πέντε λεπτά ακόμα και σκέψου καλά. Σίγουρα θα εμφανιστεί κάτι παραπάνω - ακόμη και κάτι τελείως τρελό! Γράψε το.


12 WEEK PLAN. Αυτή τη στιγμή διανύουμε το δεύτερο δωδεκαήμερο του 2020 και έχει έρθει η ώρα να αναπτύξεις το σατανικό σχέδιό σου για αυτές. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί η μέθοδος του να χωρίζεις τον χρόνο και τους στόχους σου σε διαστήματα των 12 εβδομάδων και όχι του ενός έτους. Έτσι, μπορείς να καλύτερο έλεγχο πάνω στα σχέδιά σου καθώς και περισσότερες πιθανότητες να τα υλοποιήσεις. 

Επομένως, κάνε μια ανασκόπηση των 12 προηγούμενων εβδομάδων και σημείωσε τι δούλεψε και τι όχι, σκέψου ποιες διορθωτικές ενέργειες μπορείς να κάνεις για τις επόμενες και κατάστρωσε το σχέδιό σου με βάση αυτά που προέκυψαν από το braindump που έκανες. 💡 Άρχισε να αναλύεις το καθετί σε μικρότερους στόχους και κάνε μια διανομή αυτών μέσα στις 12 εβδομάδες που ακολουθούν. Φρόντισε αυτό να το έχεις καταγεγραμμένο σε σημείο που να βλέπεις καθημερινά ώστε να μπορείς να τοποθετήσεις τα προδιαγεγραμμένα βήματα στο καθημερινό σου πρόγραμμα!


ΤΆΞΗ. Από τις αγαπημένες μου λέξεις, όπως ίιισως έχεις φανταστεί. 😁 Αφού έβαλες σε τάξη το μυαλό σου, ήρθε η ώρα να το κάνεις αυτό και στον χώρο σου. Λίγες μέρες πριν, παρουσίασα ένα πενθήμερο challenge ξεσκαρταρίσματος (5 days of decluttering challenge) συνοδευόμενο από PDF και Video, τα οποία μπορείς να βρεις στη σελίδα RESOURCES εισάγοντας τον μυστικό κωδικό που θα λάβεις με την εγγραφή σου στο newsletter. Σε αυτό το challenge έκανα ένα γερό ξεσκαρτάρισμα σε πέντε κατηγορίες της ζωής μου (γραφική ύλη, χαρτικά, μακιγιάζ-skincare, ρούχα-αξεσουάρ και ψηφιακό χώρο) και ένιωσα τη ζωή μου να γίνεται τόσο πιο απλή και χαλαρή! 

Διάλεξε, λοιπόν, μια κατηγορία κάθε μέρα και ελάφρυνε την. Τι δουλεύει; Τι χρησιμοποιείς; Τι σου δίνει χαρά; Ακριβώς επειδή είμαστε πια όλη μέρα μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να νιώθουμε χαλαροί, άνετοι και ικανοποιημένοι με αυτό, άρα με το να κάνεις ένα γερό ξεσκαρτάρισμα ή/και καθάρισμα, θα το ευχαριστηθείς πιο πολύ - και θα γεμίσεις και τον χρόνο σου με κάτι παραγωγικό. Σου υπόσχομαι ότι μέσα από το decluttering θα μάθεις πολλά περισσότερα από ότι πιστεύεις. 


ΦΥΣΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ. Τώρα που τα γυμναστήρια έχουν κλείσει (απορώ τι θα γίνει με τη συνδρομή που έχω προπληρώσει 🤔), η μόνη μας επιλογή για οργανωμένη άσκηση, είναι να πάρουμε την πρωτοβουλία να κουνήσουμε το σώμα μας από μόνοι μας. Οι οδηγίες των οργανισμών υγείας ακολουθούν το σύνθημα "κουνήσου περισσότερο, κάτσε λιγότερο" (move more, sit less) και έχουμε τόσους τρόπους να το κάνουμε αυτό! Όλες οι πλατφόρμες είναι γεμάτες με μαθήματα γυμναστικής: Live στο Instagram/Facebook, βίντεο και playlists στο YouTube αλλά και σε πιο εξειδικευμένα sites.  Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις το είδος της γυμναστικής που θέλεις και να ξεκινήσεις! Εγώ αυτές τις μέρες τελειώνω το 30-ήμερο yoga challenge της Yoga with Adriene (κάνε κλικ για να μεταφερθείς κατευθείαν στο challenge). 

Τα περισσότερα μαθήματα δεν χρειάζονται καν εξοπλισμό, αφού είναι προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες του κόσμου, που είναι κλεισμένος στο σπίτι. Φυσικά, μπορείς και να αυτοσχεδιάσεις, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχεις στο σπίτι. Να φανταστείς, εγώ που δεν έχω χαλάκι για yoga χρησιμοποιώ ένα λεπτό στρωματάκι για camping της αδερφής μου! 😎

Αυτό που θα παρατηρήσεις αμέσως θα είναι μια πολύ μεγάλη αίσθηση χαλάρωσης αλλά και ενέργειας στο σώμα σου, ιδανική μετά το καθισιό τόσων ημερών! 😌


ΧΑΛΆΡΩΣΗ. Μιας και όλα τα παραπάνω απαιτούν έναν κάποιο κόπο - πνευματικό ή νοητικό -, ήρθες η ώρα να χαλαρώσουμε. Τι σε βοηθά να χαλαρώσεις; Οι ταινίες και οι σειρές; Η μουσική; Ένα βιβλίο μήπως; Ό,τι κι αν είναι αυτό κάν'το. 

Επίσης, μην αμελείς την επικοινωνία σου με τον έξω κόσμο. Είμαστε αρκετά τυχεροί να ζούμε σε μια εποχή όπου η επικοινωνία με τους ανθρώπους μας είναι πιο εύκολη από ποτέ. Χρησιμοποίησε τη βιντεοκλήση του Instagram, Messenger, Viber, FaceTime η του Zoom (αν είστε πολλά άτομα) και συνδέσου με τους φίλους ή τους συγγενείς σου. 😉

Οι βιντεοκλήσεις έχουν γίνει για εμένα υπόθεση ρουτίνας πλέον αφού το να βρίσκομαι όλη μέρα κλεισμένη στο σπίτι με τους ίδιους ανθρώπους και ακόμα χειρότερα με τις σκέψεις μου δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο project με τίτλο "Να μην αποτρελαθώ εδώ μέσα". 😁 Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι το  chatting δεν μετράει τόσο πολύ για επικοινωνία αφού προτιμώ να βλέπω με ποιον μιλάω και να μπορώ να παρατηρώ τις κινήσεις, τις εκφράσεις και τα γνωστά βλέμματα με τις κολλητές μου. ❤



Αυτό ήταν! Πέντε ιδέες για να γεμίσεις τον χρόνο σου με πράγματα εκτός της σχολής / δουλειάς σου, προκειμένου να βγεις αλώβητος/-η από τον αυτο-περιορισμό. 


Αν ενδιαφέρεσαι για το δωρεάν decluttering challenge, κάνε εγγραφή εδώ για να λάβεις τον μυστικό κωδικό και να έχεις πρόσβαση :
  • στα PDF με τις απλές και αναλυτικές οδηγίες 
  • στα video με το δικό μου ξεσκαρτάρισμα για να σε κινητοποιήσει


xx 
















Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata