Δες πόσο εύκολα μπορείς να κινητοποιηθείς για να διαβάσεις στην εξεταστική! ✨

Πόσο ταυτίζεσαι με αυτό; 👇


Έχεις φτιάξει το πρόγραμμά σου. 

Έχεις βγάλει τα βιβλία σου πάνω στο τραπέζι.

Το lo-fi playlist ήδη παίζει στο Spotify.

Όμως δεν βρίσκεις πουθενά το κίνητρο να ξεκινήσεις να διαβάζεις.


Συμβαίνει και σε εμένα, όμως πλέον έχω βρει μερικούς τρόπους για να βρίσκω το motivation που χρειάζομαι. Ακόμη κι αν δεν κάνω τελικά όλα όσα έχω στο ημερήσιο πρόγραμμά μου μού αρκεί να κάνω έστω και τα μισά ή το ένα τρίτο. Το προτιμώ από το να αφήνομαι στο έλεος της βαρεμάρας μου!

Ειδικά μέσα στην περίοδο της εξεταστικής, η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλο πράγμα, αφού μπορεί να καθορίσει όχι μόνο το *αν* θα διαβάσουμε αλλά και το *πόσο καλά*. Και αν με ξέρεις καλά, θα γνωρίζεις ότι προτιμώ να διαβάσω καλά έστω και λίγη ώρα, παρά να αφιερώσω μια ολόκληρη μέρα διαβάζοντας χωρίς να μαθαίνω κάτι! 

Φυσικά, αν νιώθεις την κούραση να σε κατακλύζει 😫, έχεις κάθε δικαίωμα να πάρεις ρεπό για μια μέρα (ή και παραπάνω!) αν το χρειάζεσαι και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, εντάξει; 😉


Συνέχισε να διαβάζεις και βρες τη χαμένη σου κινητοποίηση για διάβασμα με αυτούς τους 6 τρόπους 

👇





Εμπνεύσου από άλλους φοιτητές


Σε μια γωνιά των social media υπάρχει μια υπέροχη κοινωνία που ασχολείται με το διάβασμα για το σχολείο, τις τελικές εξετάσεις, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό. 🎓 Κάνοντας μια απλή αναζήτηση υπό το #studygram θα βρεις χιλιάδες ανθρώπους που μοιράζονται συμβουλές αλλά τις δυσκολίες και τις επιτυχίες της ακαδημαϊκής τους ζωής.

Προσωπικά αυτό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όχι τόσο για τις τέλεια στημένες εικόνες από γραφεία, τετράδια, στυλό κλπ. (αν και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ ικανοποιητικές) όσο για το ότι συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω σαν εμένα. Είμαστε πολλοί οι φοιτητές, ξέρεις. Ο καθένας στον δικό του κλάδο, έτος και Πανεπιστήμιο, όμως με κοινά struggles, κοινά εμπόδια, κοινές ανησυχίες και φυσικά κοινή τάση να νιώθουμε ότι δεν έχουμε κίνητρο. ✌

Για αυτό, κάνε ένα γρήγορο scroll στο Instagram/Twitter, δες κάποιο βιντεάκι στο YouTube ή διάβασε κάποιο blog (το δικό μου για παράδειγμα 😁) και πάρε έμπνευση και δύναμη από τους συμπάσχοντες. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και στο τέλος θα τα καταφέρουμε, πού θα πάει!

⚠ ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό δεν έχει σκοπό να χάσεις ώρες πάνω από τα social media και τελικά να καταλήξεις να βλέπεις βίντεο με αστεία κουτάβια! 🙊 Αν πιστεύεις ότι το μεγαλύτερο σου πρόβλημα είναι η διάσπαση της προσοχής σου από το κινητό, ξέχνα αυτό το tip και προχώρα στα επόμενα! 




Ωθήσου από τις επιτυχίες σου 


Τα μαθήματα που έχεις περάσει ως τώρα, οι εργασίες που έχεις ολοκληρώσει, οι αναφορές που έχεις γράψει, είναι όλα ΔΙΚΕΣ σου επιτυχίες. 🔥 Θυμήσου τες. Βρες το κίνητρο που έψαχνες μέσα από αυτές τις επιτυχίες και ξεκίνα για τις επόμενες! 💪

Για να τις δεις αυτές, μπορείς να ανατρέξεις στις εργασίες σου, στο eclass, στα τετράδιά σου ή στο UniStudents, μια δωρεάν ελληνική εφαρμογή που σου δείχνει την πορεία σου ανά εξάμηνο, αλλά και ποια μαθήματα έχεις περάσει (και ποια όχι) μέσα από ένα *πανέμορφο* interface! 👌




Τακτοποίησε τον χώρο σου


Καθαρός χώρος = καθαρό μυαλό. 🧠 Πώς περιμένεις να ξεκινήσεις με θέληση το διάβασμα όταν περιτριγυρίζεσαι από στοίβες βιβλίων, το πάτωμα δεν φαίνεται καν από τα πεταμένα πράγματα και το θρανία σου είναι γεμάτο σκουπιδάκια από τη γόμα (τα λες κι εσύ γομίδια; 👀). Δεν ξέρω για εσένα, αλλά όταν βλέπω το κρεβάτι που άστρωτο να με φωνάζει για να πάω να κουκουλωθώ και να δω Netflix, το διάβασμα μάαααλλον δεν φαίνεται τόσο ελκυστικό! 

Για αυτό, βάλε κάθε αντικείμενο στη θέση του (στο σπίτι του, όπως λέει και η Marie Kondo), κάνε ένα γρήγορο καθάρισμα και δες πόσο πολύ θα αλλάξει η διάθεσή σου! Έχω γράψει ένα blogpost για το πώς θα φτιάξεις το πιο παραγωγικό γραφείο και μπορείς να το βρεις εδώ




Μικρά και σταθερά βήματα


Είναι λογικό να θέλουμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο έργο που έχουμε μπροστά μας. Ο καλύτερος τρόπος να το ξεκινήσουμε - και το σημαντικότερο: να το τελειώσουμε - είναι να το σπάσουμε σε μικρότερα, εφικτά βήματα. 🤏

Και όταν λέω μικρότερα, εννοώ *πολύ* μικρότερα. Εξευτελιστικά μικρότερα.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να διαβάσεις ένα μάθημα για τις εξετάσεις, σπάσε το σε κεφάλαια. Αυτά σε υποκεφάλαια και εκείνα σε παραγράφους και υποπαραγράφους. Πάνω σε αυτή την αρχή βασίζεται και το μέρος του workbook μου "5 βήματα για μια επιτυχημένη εξεταστική" που αφορά το planning. 

Σύμφωνα με τον James Clear, συγγραφέα του best-seller "Atomic Habits", είναι πιθανότερο να κάνουμε κάτι αν αυτό απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια. Για παράδειγμα, για τον τελικό στόχο "παίρνω διδακτορικό", η πιο εύκολη πράξη είναι "ανοίγω τις σημειώσεις μου". Φυσικά, όπως λέει και ο ίδιος: "(αυτό) δεν σημαίνει μόνο να καταπιάνεστε με εύκολα πράγματα, αλλά να διευκολύνετε την εφαρμογή οποιουδήποτε πράγματος θα σας αποδώσει μακροπρόθεσμα".

Ξεκίνα αμέσως! Για ποιο πράγμα δεν βρίσκεις κίνητρο να ασχοληθείς; Σπάσε το σε πολύ μικρά και εύκολα βηματάκια και άρχισε να βάζεις ✅ σε ένα ένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τη μέθοδο Pomodoro για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.😉 Μετά από λίγη ώρα θα έχεις ήδη κάνει μια (έστω και μικρή) πρόοδο! 




Διάβασε με φίλους


Αν και δεν είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί κινητοποιούνται πολύ να διαβάσουν όταν το κάνουν αυτό με φίλους τους. Αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον και του αρέσει να κάνει πράγματα όμοια με τους υπόλοιπους. Αν δεις τους υπόλοιπους να διαβάζουν και να σημειώνουν πρόοδο, είναι πολύ πιθανό να το κάνεις κι εσύ. 😇

Με τα σημερινά δεδομένα, το διάβασμα με φίλους μπορεί να γίνει ιντερνετικά, μέσω βιντεοκλήσης! Φτιάξε μια ομαδική συνομιλία 📲 και κάλεσε τους φίλους σου για να διαβάσετε παρέα! Μπορείτε να κλείσετε τα μικρόφωνά σας για να μην ενοχλείται ο ένας με τους ήχους που έρχονται από το μικρόφωνο του άλλου. Συμφωνείστε για κοινά διαλείμματα, ώστε να μην πιάνετε κουβέντα και χαζεύετε! 😏



Future self journaling


Το journaling 📔 μπορεί να σε βοηθήσει να τα βρεις με τον εαυτό σου οποιαδήποτε στιγμή. Και η στιγμή για την οποία συζητάμε τόση ώρα, είναι μια από αυτές! Άνοιξε το ημερολόγιό σου, το τετράδιό σου ή απλά ένα φύλλο χαρτί και απάντησε τις ερωτήσεις:

- γιατί πρέπει να διαβάσεις;

- ποιος είναι ο τελικός σου στόχος;


Κλείσε τα μάτια σου και σχημάτισε στο μυαλό σου 💭 αυτήν την εικόνα: Είναι η ώρα της εξέτασης. Διαβάζεις τα θέματα και τα ξέρεις όλα. Τα απαντάς όλα με ευκολία και σιγουριά. Άνοιξε τα μάτια σου και γράψε στο journal σου:

- πώς νιώθεις όσο γράφεις με 100% αυτοπεποίθηση τις απαντήσεις σου;


Κλείσε τα μάτια σου και δες αυτό 💭: Μαθαίνεις ότι έχεις περάσει το μάθημα με τον βαθμό τον οποίο στόχευες και ακόμα μεγαλύτερο. Άνοιξε τα μάτια σου και γράψε στο journal σου:

- πώς νιώθεις όταν βλέπεις ότι έχεις επιτύχει;


Το future self journaling, όπως λέγεται αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις κίνητρο αφού πρώτα νιώσεις όπως θες να νιώθεις στο μέλλον. Θες να νιώθεις επιτυχημένη; Γράψε σαν να το ζεις αυτή τη στιγμή. Θες να πάρεις πτυχίο; Γράψε σαν να βρίσκεσαι στη μέρα της ορκομωσίας σου. ✨

Δουλεύει. Εμπιστεύσου με, δουλεύει.




Ποιο από όλα αυτά τα tips θα εφαρμόσεις πρώτα; Το δικό μου αγαπημένο είναι το future self journaling, καθώς με έχει βοηθήσει *άπειρες* φορές! 


Υ.Γ. Μην δεις τα παραπάνω σαν μια δικαιολογία για να χαζέψεις και μην αφιερώσεις υπερβολικό χρόνο και ενέργεια σε αυτά! Θυμήσου ότι όλα αυτά είναι η ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ για να βρεις το κίνητρο να διαβάσεις!



xx 









   

Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata