THE BULLET JOURNAL SERIES: Weekly logs

Αν έχεις ξεκινήσει ή θέλεις να ξεκινήσεις το bullet journaling και δεν ξέρεις πού να πρωτοψάξεις είσαι στο σωστό σημείο. Μετά από το blogpost στο οποίο μίλησα για όλα τα βασικά σημεία ενός bujo (ναι, υπάρχει συντομογραφία), ήρθε η ώρα για το δεύτερο επεισόδιο της σειράς! Σε αυτό θα σου δείξω πώς να σχεδιάζεις τις εβδομαδιαίες καταχωρήσεις ή αλλιώς weekly logs (ή weeklies) στο bullet journal σου! ✌

Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις ένα bullet journal για να το κάνεις αυτό, μιας και ένα απλό μπλοκ ή ένα φύλλο χαρτί μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό!

Σε αυτό το blogpost θα μάθεις:
  • Τι είναι τα weekly logs;
  • Τι περιέχουν;
  • Σε ποιους είναι απαραίτητα;
  • Πώς έχουν διευκολύνει τη ζωή μου;
  • Ιδέες για να σχεδιάσεις το δικό σου!


 Τι είναι τα weekly logs;

Η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος των εβδομαδιαίων καταχωρήσεων έρχεται σε αντίθεση με το κλασικό bullet journaling. Ποιο συγκεκριμένα, ο δημιουργός του bullet journal, Carroll Ryder, συστήνει οι καταχωρήσεις μας να είναι ημερήσιες, δηλαδή το προηγούμενο βράδυ να φτιάχνουμε την καταχώρηση για την επόμενη ημέρα, ανάλογα με το πόσο χώρο χρειάστηκε να πιάσει η προηγούμενη στο χαρτί, ώστε να μην περιορίζεσαι/σπαταλάς τις σελίδες σου.

Ωστόσο, το bullet journal είναι φτιαγμένο για να έρχεται στα μέτρα τους καθενός και να καλύπτει τις ανάγκες του, επομένως δεν υπάρχει λάθος ή σωστό εδώ! Για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, τα weeklies είναι πιο βολικά έναντι των dailies, επομένως γιατί να μην αναπτύξουμε κάτι καινούριο και απολύτως εξατομικευμένο;

Τα weekly logs, λοιπόν, είναι σελίδες στις οποίες έχουμε εξαρχής αναθέσει συγκεκριμένο χώρο στην κάθε ημέρα της εβδομάδας ή σε διάφορες λίστες. Οι μέρες της εβδομάδας συνήθως καλύπτουν 2 αντικριστές σελίδες, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που τις χωρούν σε μία σελίδα ή εκείνοι που τις απλώνουν σε τρεις ή τέσσερις σελίδες.

Αφού, λοιπόν, η εβδομάδα είναι προσχεδιασμένη πάνω στο χαρτί, αφιερώνουμε μια μέρα στην οποία σχεδιάζουμε όλη μας την εβδομάδα, από Δευτέρα ως Κυριακή. Φυσικά και εδώ χωράει η εξατομίκευση, αφού μπορεί να χρειάζεσαι σημειωμένες μόνο τις εργάσιμες ημέρες και όχι το σαββατοκύριακο.

Αυτόν τον σχεδιασμό εγώ τον κάνω στην αρχή του μήνα, όταν δηλαδή έχω κάτσει να αφιερώσω χρόνο αποκλειστικά για το bullet journal μου. Σχεδιάζω όλες τις εβδομάδες του μήνα και συμπληρώνω σε αυτές ό,τι γνωρίζω από πριν ότι πρέπει να γίνει, όπως ραντεβού, διορίες, γενέθλια, μαθήματα κ.α. Αν δεν σε βολεύει αυτό και θες να οργανώνεις κάθε εβδομάδα ξεχωριστά, η Κυριακή (σαν μέρος του κυριακάτικου reset σου) και η Δευτέρα είναι εξίσου καλές ημέρες για να κάνεις το weekly planning σου!



Τι περιέχουν τα weekly logs;


Τα weekly logs, όπως λέω ξανά και ξανά, δεν έχουν κανόνες. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορείς να έχεις μια γενική εικόνα όλης της εβδομάδας σου και των τομέων της ζωής σου όπου απαιτείται να κάνεις σημειώσεις ή μια παρακολούθηση (θα γίνω σαφέστερη λίγο παρακάτω). Μάλιστα, εδώ συνήθως δεν οργανώνουμε τις μέρες μας ανά ώρα, όπως στην ατζέντα μας, αλλά έχουμε καταχωρημένα σε κάθε μέρα όλα όσα θέλουμε να κάνουμε πιο πολύ σαν λίστα με to-do's. Κάποια στιγμή είχα δοκιμάσει να έχω και τις ώρες αδρά σημειωμένες εδώ, όμως η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν η διαχείριση του χρόνου μου χρειάστηκε να γίνει πιο λεπτομερής.

Ακόμη, μέσα στα weeklies μπορεί υπάρχουν:

  • λίστες π.χ. για ψώνια, playlists κλπ.
  • υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα (όμως δεν ανήκουν προς το παρόν σε κάποια συγκεκριμένη ημέρα)
  • trackers για συνήθειες που θέλεις να παρακολουθείς
  • quotes που σε κινητοποιούν
  • σημειώσεις για πράγματα που πρέπει να κάνεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα
  • trackers για τα έσοδα/έξοδα της εβδομάδας
  • σημεία για journaling ή για braindump ή για gratitude (εδώ σημειώνεις πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων)
  • σχεδιάκια (doodles) και ζωγραφιές 


Για ποιους είναι ιδανικά τα weekly logs;


Τα weeklies είναι απαραίτητα για ανθρώπους που:
  • παρακολουθούν τους εβδομαδιαίους στόχους τους
  • έχουν projects που επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα (π.χ. blogsposts, διάβασμα, μαθήματα)
  • θέλουν να "σπάσουν" μεγάλα projects σε μικρότερα κομμάτια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (ή και πολλών εβδομάδων)
  • έχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στο μυαλό τους και θέλουν να υπάρχουν κάπου ασφαλώς σημειωμένα
  • δεν έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για ορισμένες εργασίες, αρκεί να τις ολοκληρώσουν με το πέρας της εβδομάδας
  • θέλουν να έχουν κάπου συγκεντρωμένη τη λίστα για τα ψώνια τους
  • σαν μέρος του μηνιαίου planning έχουν την κατανομή των μηνιαίων στόχων σε εβδομάδες και έπειτα ημέρες
  • επιθυμούν να έχουν μια πανοραμική άποψη του πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα τους
  • δουλεύουν συγκεκριμένα ωράρια και δεν χρειάζονται λεπτομερή διαχείριση χρόνου ανά ώρα
  • δεν έχουν χρόνο να σχεδιάζουν κάθε ημέρα (daily log) ξεχωριστά 
  • θέλουν να παρακολουθούν τα έξοδά τους
  • είναι δημιουργικοί και θέλουν να δοκιμάζουν καινούριους τρόπους διάταξης των ημερών της εβδομάδας πάνω στο χαρτί
  • χρειάζεται να είναι ευέλικτοι και να σχεδιάζουν την κάθε εβδομάδα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν
  • η λίστα με τα ημερήσια to-do's τους χρειάζεται περίπου τον ίδιο χώρο πάνω στο χαρτί κάθε ημέρα 

Αν είσαι ένας από αυτούς, συνέχισε οπωσδήποτε να διαβάζεις!



Πώς έχουν διευκολύνει τη ζωή μου τα weeklies;



Ως φοιτήτρια, τα weekly logs με έχουν βολέψει πολύ, διότι χρειάζομαι μια γενική άποψη όλων όσων πρέπει να γίνουν μέσα στην εβδομάδα ώστε να μπορώ να διαχειριστώ σωστά τον χρόνο μου για να ολοκληρώσω το διάβασμα και τις εργασίες μου αλλά και επειδή δεν έχω τον χρόνο και το κουράγιο να σχεδιάζω κάθε βράδυ την επόμενη ημέρα. Προτιμώ όλα αυτά να είναι φτιαγμένα εξαρχής, ώστε να μπορώ και να κάνω σημειώσεις από τώρα για 2 εβδομάδες μετά, όταν θα πρέπει να παραδώσω μια εργασία ή να γράψω πρόοδο. 

Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές ακαδημαϊκές υποχρεώσεις τις οποίες δύσκολα θα μπορούσα αμέσως να κατατάξω σε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, επομένως το να έχω μια λίστα με τα to-do's που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε αυτές τις 7 ημέρες και να τα πραγματοποιώ όποτε προκύψει χρόνος, με βοηθάει πολύ περισσότερο. 😉

Κάτι ακόμα που προσφέρει το weekly log είναι να πειραματίζομαι συχνά με καινούριες διατάξεις, σχέδια, χρώματα και θέματα, κάτι που εκμεταλλεύομαι σαν ευκαιρία για να εξασκώ τη δημιουργικότητά μου. Αυτό επιπλέον προσφέρει και τεράστια ευελιξία, αφού ανά μήνα/εξάμηνο/έτος οι υποχρεώσεις μου φαίνεται να αλλάζουν και δεν μπορώ να μένω στάσιμη χρησιμοποιώντας το ίδιο layout για κάθε περίπτωση (θα δεις την εξέλιξή μου στις εικόνες παρακάτω).

Επίσης, το να καταγράφω τα έξοδά μου ανά εβδομάδα με βοηθά πολύ στο να μην ξοδεύω πολλά, αφού σε μηνιαία βάση ορίζω το budget μου και παρακολουθώ την πορεία των εβδομαδιαίων εξόδων μου για να μην παρασέρνομαι και χαλάω περισσότερα (κάτι παραπάνω από απαραίτητο στις περιόδους εκπτώσεων 😂).



Ιδέες για να φτιάξεις το δικό σου weekly log!


Αναζητώντας "weekly logs" στο Pinterest, θα βρεις μια τεράστια ποικιλία να σε περιμένει, κάτι που θεωρώ αρκετά αποθαρρυντικό (overwhelming θα το έλεγα, αλλά δεν βρίσκω καλή μετάφραση 😁) για κάποιον που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα εδώ. 

Για αυτό, έχω συγκεντρώσει τα καλύτερα weekly logs μου από τα τελευταία τρία χρόνια που ασχολούμαι με το bullet journaling (ναι, είμαι παλιά καραβάνα). Όπως θα δεις, ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητάς μου, άλλαζα τη διάταξή τους, ώστε να με εξυπηρετούν καλύτερα. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός τους! (Παρατήρησε πόσο πολύ έχει αλλάξει το στυλ μου!)




 




                                                 




Αυτό ήταν το πώς μπορείς να σχεδιάσεις τις εβδομάδες σου στο bujo σου (και σε οποιοδήποτε τετράδιο/φύλλο χαρτί/μπλοκ εδώ που τα λέμε)! Αν τώρα θες να μάθεις βήμα-βήμα πώς μπορείς να οργανώνεις τις υποχρεώσεις σου μέσα στην εβδομάδα, διάβασε αμέσως τον αντίστοιχο οδηγό εδώ!

Αν χρειάζεσαι περισσότερη έμπνευση, σίγουρα θα σου αρέσουν τα μηνιαία plan with me που ανεβάζω στο IGTV μου


Εσύ χρησιμοποιείς weekly logs;


xx 
Share:

2 σχόλια :

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις ιδέες! Το bullet journal είναι πολύ βοηθητικό και για εμένα αποτελεί must!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν! Πράγματι, σώζει ζωές! :)

      Διαγραφή

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata