Ας κάνουμε μια Κυριακάτικη επανεκκίνση...

... και αναδιοργάνωση



Νιώθεις κι εσύ κάθε Κυριακή μια πλήρη αποδιοργάνωση; Ότι η εβδομάδα που θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα θα περιλαμβάνει μια απελπισμένη προσπάθεια να προλάβεις όοολα εκείνα που έχεις να κάνεις; Έναν φόβο ότι για θα χρειαστεί να αφήσεις διάφορες δουλειές για το ΣΚ (πάλι) με συνέπεια να μην μπορέσεις να ξεκουραστείς ούτε τότε (πάλι); Μόνο και μόνο που τα έγραψα αυτά αγχώθηκα πάντως, δεν ξέρω για εσένα.

Και που λες, εγώ αισθάνομαι ότι την Κυριακή πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω, να κάνω τον απολογισμό της εβδομάδας, να ολοκληρώσω όλα αυτα που δεν πρόλαβα και να προγραμματίσω την επόμενη. Ακούγεται κουραστικό, όμως η αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνουν αυτά κάθε Κυριακή, όλη η επόμενη εβδομάδα θα πάει...………. (συμπλήρωσε τη λέξη που σου ταιριάζει περισσότερο).

Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να αναδιοργανώσω τη ζωή μου και να ανανεωθώ για την εβδομάδα που έρχεται.

ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ

Ξύπνα νωρίς. κακά τα ψέματα, όλα αυτά που θα πούμε εδώ θέλουν χρόνο, οπότε σήκω νωρίς το πρωί ή, αν είσαι βραδινός τύπος, ξύπνα με την ησυχία σου και κλέψε λίγες ώρες από το βράδυ. Μην ανησυχείς, δεν θα πάρει και 12ωρο, όμως εγώ τουλάχιστον προτιμώ να τα κάνω όλα χωρίς βιασύνη. Χαλλλαρά. Αν ψάχνεις μερικά κίνητρα για να ξυπνήσεις νωρίς μπορείς να διαβάσεις αυτό το post.

Κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα καλό πρωινό. Φτιάξε κάτι που δεν θα έφτιαχνες μεσοβδόμαδα, όταν δηλαδή τρέχεις και πλένεσαι-ντύνεσαι-τρως-βάφεσαι-βρίζεις ταυτόχρονα. Το ιδανικό είναι (αν έχεις μπαλκόνι και ο καιρός το επιτρέπει) να φας έξω στον πρωινό φρέσκο αέρα (είπε και έκατσε αγκαλιά με το καλοριφέρ αφού έξω βρέχει).

Καθάρισε το σπίτι, γιατί όπως λένε, καθαρό σπίτι ίσον καθαρό μυαλό. Πώς είναι δυνατόν να οργανώσεις το μυαλό σου αν ο χώρος γύρω σου μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη; Εεεεε; Πιάσε, λοιπόν, σκούπα, σφουγγαρίστρα και ξεσκονόπανο! Μην ξεχάσεις να μαζέψεις εκείνα τα πιάτα που περιμένουν εδώ και κάτι μέρες στον νεροχύτη, το Έβερεστ από ρούχα που έχει δημιουργηθεί πάνω στην γνωστή σε όλους μας καρέκλα και τον σωρό από χαρτιά που αναμένεται να καταρρεύσει εάν ρισκάρεις να ανασάνεις κοντά του.



Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

1.Ξεκινάμε με την συγκέντρωση όλων των υποχρεώσεων, ημιτελών εργασιών και to-dos που προέκυψαν μέσα στην εβδομάδα που μόλις τελείωσε. Πάρε την ατζέντα ή το σημειωματάριό σου και σάρωσε τις τελευταίες 7 ημέρες για να βρεις πού δεν έχει μπει το τσεκ. Συγκέντρωσε επίσης όλα τα post-it και τα σημειωματάκια που έγραψες και πέρασέ τα όλα σε ένα φύλο χαρτί. Θα ήταν αρκετά χρήσιμο να ρίξεις μια ματιά και στην προ-προηγούμενη εβδομάδα για να θυμηθείς κάποιο γεγονός ή προθεσμία που έρχεται και μάλλον απαιτεί μια κάποια προετοιμασία.

2.Πάμε στο ηλεκτρονικό κομμάτι, όπου θα πρέπει να συγκεντρώσεις κάθε σημείωση που έκανες στο κινητό, τα μηνύματα και τα emails στα οποία κανόνισες κάτι. Πέρασέ τα και αυτά στο χαρτί που χρησιμοποίησες πριν λίγο.

3.Τώρα που έχεις συγκεντρώσει όλα όσα προέκυψαν την εβδομάδα που μόλις πέρασε, συμπλήρωσε στο χαρτί και αυτά που έχεις στο μυαλό σου να κάνεις το επόμενο επταήμερο. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις μαζέψει ΟΛΑ αυτά που πρέπει να γίνουν. Ουφ! Σε αυτό το σημείο συνήθως αγχώνομαι, όμως υπάρχει τρόπος να τα κουμαντάρεις όλα.

4.Χώρισε όλες τις μαζεμένες υποχρεώσεις σε κατηγορίες, όπως σε βολεύουν. Μπορεί να είναι με σειρά σημαντικότητας, προτεραιότητας ή (αυτό που κάνω εγώ) ανάλογα με το πού πρέπει να διεκπεραιωθούν (σπίτι, δουλειά, με άλλους ή μόνη). Τώρα που είναι όλα κατηγοριοποιημνεα και όμορφα, κύκλωσε αυτά που μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 15 λεπτά το πολύ. Προσπάθησε αυτά να τα κάνεις την ΚΥΡΙΑΚΗ και να μην μείνουν για μέσα στην εβδομάδα, εκτός κι αν δεν μπορούν να γίνουν παρά καθημερινή. Κάποια από αυτά σίγουρα θα είναι και εκείνες οι μικροδουλειές που λες για μήνες ότι θα κάνεις, αλλά ακόμα να αξιωθείς (λέω ότι θα εκτυπώσω κάποιες φωτογραφίες εδώ και 5 μήνες). Αυτά τα μικροπράγματα, συγκέντρωσέ τα και πολύ απλά ΚΑΝ’ΤΑ.

5. Ήρθε η ώρα να κατανείμεις τα υπόλοιπα στις μέρες της επόμενης εβδομάδας. Θυμήσου να τα τοποθετήσεις σε ώρες και ήμερες που υπάρχει ΟΝΤΩΣ η δυνατότητα να γίνουν. Μην υπερφορτώσεις κάποια μέρα, αφού είναι λογικό να μην προλάβεις να κάνεις τα πάντα. Επιμένουμε στον ρεαλισμό. Η όλη διαδικασία γίνεται για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στα πάντα, χωρίς να πάθεις νευρικό κλονισμό, οκέι;

6. Τώρα που όλες οι υποχρεώσεις έχουν πάρει επάξια τη θέση τους στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου, πρέπει να φροντίσεις και για την πιο προσωπική σου ζωή. Στείλε ένα μήνυμα σε φίλους, στο αίσθημα (wink wink) ή στην οικογένειά σου, ώστε να κανονίσετε να βρεθείτε μέσα στην εβδομάδα. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα μηνύματα για να επιβεβαιώσεις μια αντίστοιχη συνάντηση που προς το παρόν είναι φλου. Στην προσωπική ζωή, όμως, περιλαμβάνονται και οι στόχοι που είχες θέσει για τον εαυτό σου στην αρχή του χρόνου, όταν μας πιάνει όλους το κλίμα του new year, new you. Δες που υπάρχει κενό στο πρόγραμμά σου για να αφιερώσεις και λίγο χρόνο στη υλοποίηση των στόχων αυτών. Εγώ προσπαθώ να μην κανονίζω τίποτα τις καθημερινές μετά τις 8, προκειμένου να προλαβαίνω να πηγαίνω γυμναστήριο - #fitnessgoals.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Νομίζω πως όλοι χρειαζόμαστε μια αίσθηση ανανέωσης πριν να έρθει η Δευτέρα. Αυτή η ανανέωση μπορεί να γίνει είτε με μια βόλτα, είτε με ένα μασάζ, μια μάσκα προσώπου, ώρες στο Netflix ή ένα βιβλίο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις και που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα και πρακτικά μέσα στην εβδομάδα.

1.Άδειασε την τσάντα σου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι έχει μαζευτεί μέσα στη τσάντα μου με το τέλος της εβδομάδας. Κραγιόν (duh), αποδείξεις, χαρτάκια, σνακ, λαστιχάκια και πολλάαααα ακόμα. Είναι αρκετά βοηθητικό να αδειάζω τελείως την τσάντα μου και να ξαναβάζω μέσα μόνο όσα πραγματικά χρειάζομαι. Ένα μικρό δωράκι που κάνω και στη μέση μου, που σηκώνει μια τσάντα κοντά στα 3 κιλά - #firstworlproblems

2.Κάνε ένα braindump. Αυτό σημαίνει μα βάλεις στο χαρτί όλα όσα τριγυρίζουν στο μυαλό. Όλα τα άσχετα, τα σημαντικά, τα μακροπρόθεσμα. Μην επιλέξεις ένα οποιοδήποτε χαρτί που απλώς έτυχε να βρεις μπροστα σου, αλλά προτίμησε ένα σημειωματάριο. Είναι μεγάλη ανακούφιση να ξέρεις ότι όλες οι ιδέες σου βρίσκονται κάπου ασφαλείς, όπου δεν πρόκειται να χαθούν. Θα ξέρεις ότι δεν θα τις ξεχάσεις ούτε θα χρειάζεται να τις σκέφτεσαι συνεχώς. Αρκεί να βρεις τη σελίδα στο σημειωματάριό σου. Από αυτές τις ιδέες, πρόσθεσε στην εβδομάδα σου τις βραχυπρόθεσμες. Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες, μπορείς να τις σπάσεις σε απλά βήματα και να αφοσιωθείς στην υλοποίηση ενός ή περισσότερων κάθε εβδομάδα. Και κάπως έτσι θα περάσει ένας μήνας και θα έχεις πραγματοποιήσει κάποιους στόχους σου - #productivitygoals

3. Οργάνωσε τα γεύματα της εβδομάδας. Αυτό θα σε βοηθήσει και με τα ψώνια που θα χρειαστεί να κάνεις. Έτσι, θα γλιτώσεις χρόνο από το να προσπαθείς να βρεις τι στο καλό θα μαγειρέψεις με τα ελάχιστα που υπάρχουν στο ψυγείο αλλά και θα κάνεις και λίγη οικονομία αποφεύγοντας είτε τις άχρηστες αγορές υλικών που θα έχουν μπαγιατέψει μέχρι να τα μαγειρέψεις  είτε το delivery.

Αν μετά από όλα αυτά η παραγωγικότητά σου δεν αυξηθεί στο 1000%, δεν ξέρω τι να σου πω, αλήθεια. Νομίζω ότι μόλις διάβασες τον απόλυτο οδηγό Κυριακάτικης επανεκκίνησης ΕΒΕΡ. 
Αν έχω ξεχάσει κάτι, μη διστάσεις να το γράψεις στα σχόλια, μαζί με τις δικιές σου Κυριακάτικες συνήθειες! 

xx 
Share:
Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata