Ώρα να κάνεις unfollow και να βελτιστοποίησεις την εμπειρία σου στα social media 📱


Αν συμμετείχες στο 5 days of decluttering challenge θα ξέρεις ότι την πέμπτη μέρα την αφιερώσαμε για να ξεκαθαρίσουμε το ψηφιακό μας χώρο και πως ανάμεσα σε αυτά που ξεκαθαρίσαμε ήταν και το Instagram και τα social media γενικότερα. 😎 

Για μένα, το digital decluttering ήταν μία αρκετά επίπονη διαδικασία την οποία είχα ήδη ξεκινήσει από το 2019 και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι και εσύ έψαχνες μία ευκαιρία για να ελαφρύνεις το Instagram/Facebook/Twitter/Pinterest σου, επομένως αφιερώνω σήμερα ένα ολόκληρο blogpost στο τέρας του unfollowing 👀.

Οι περισσότεροι από μας ακολουθούμε πολλαπλάσιους λογαριασμούς σε σχέση με αυτούς που μας ακολουθούν, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι όλοι εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν 2 χρόνια μετά ή ότι τους παρακολουθούμε όλους (ο αλγόριθμος του Instagram φροντίζει να μας παρέχει πρώτα το υλικό με το οποίο αλληλεπιδρούμε περισσότερο).

Αν και ξέρουμε ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί είναι ένα περιττό βάρος, συχνά φοβόμαστε να ξεκινήσουμε να κάνουμε unfollow, διότι είτε φοβόμαστε ότι θα χάσουμε κάποιο post (FOMO- Fear Of Missing Out) είτε επειδή αγχωνόμαστε ότι ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού θα το δει και θα θυμώσει μαζί μας. Σήμερα, μεταξύ άλλων, θα σου αποδείξω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Disclaimer: Το Instagram είναι η πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιώ περισσότερο και στην οποία έχει μαζευτεί η περισσότερη σαβούρα στο feed μου, επομένως θα τη χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα για αυτό το post. Εσύ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παρακάτω για την εφαρμογή της επιλογής σου.

Σε αυτό το blogpost θα βρεις:
  • 3 λόγους για τους οποίους άρχισα να κάνω unfollowing 
  • Γιατί το unfollow δεν είναι κακό 
  • Τη δική μου πορεία στη διαδικασία αυτή 
  • 5 αναπάντεχα πράγματα που συνειδητοποίησα μέσω του ufollowing 


3 λόγοι για τους οποίους ξεκίνησα να κάνω αν following

1. Δεν με ενδιαφέρουν οι ίδιοι λογαριασμοί που με αφορούσαν πριν 3 χρόνια. Έτσι, τα coffee shops του Λονδίνου δεν χρειάζεται να εμφανίζονται στο feed μου, αφού πλέον όχι μόνο δεν χρειάζεται να μάθω πώς να φωτογραφίζω καφετέριες αλλά και δεν ταιριάζει στο στυλ πού έχει πάρει ο λογαριασμός μου των τελευταίο χρόνο. Εξάλλου, δεν με ενδιαφέρουν και πολύ οι καφετέριες του Λονδίνου. 🙃 Είχα καταλήξει να βλέπω περιεχόμενο που δεν μου προσέφερε κάτι, δεν με έκαναν να νιώθω χαρούμενη ή προβληματισμένη ούτε μου παρείχαν γνώση και γέλιο. 

2. Δεν είναι όλοι οι λογαριασμοί ενεργοί. Επομένως, λογαριασμοί που κάποτε ανέβαζαν ένα νέο post κάθε μέρα, πλέον έχουν να ανεβάσουν κάτι καινούριο από το 2018  (ακόμα και αν δεν ανεβάζουν για τους τελευταίους έξι μήνες είναι το ίδιο για μένα). Ποιο το νόημα, λοιπόν, αυτός ο λογαριασμός να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς  με τους οποίους αλληλεπιδρώ καθημερινά; 🤷‍♀️

3. Ο αλγόριθμος δεν μου εμφάνιζε καν τα post και τα stories των λογαριασμών που δεν παρακολουθώ συχνά. Και γιατί δεν τα παρακολουθώ; Επειδή συνολικά τα post και τα stories είναι εκατοντάδες  έως χιλιάδες και θέλω να περνάω όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο κάνει το scrolling στο Instagram - #duh.


Γιατί δεν είναι κακό να κάνεις unfollow

Πολύ φοβόμαστε να κάνουμε unfollow επειδή ο άνθρωπος πίσω από το συγκεκριμένο λογαριασμό "θα στεναχωρηθεί" ή "θα μας θυμώσει" ή ακόμα χειρότερα "θα μας κάνει unfollow 😱". 

First world problem? Ξεκάθαρα. 

Αν παρατηρήσεις τις παραπάνω σκέψεις, θα συνειδητοποιήσεις ότι αφορούν τους άλλους όχι εσένα. Όλο αυτό, όμως, το κάνεις για να νιώσουμε εσύ καλά, ανανεωμένος/-η και με ανάλαφρο feed ακριβώς στα μέτρα και τα γούστα σου. 

Δεν θα τους βλάψεις. Δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν θα καταστραφεί κάνεις και το unfollow δεν αντανακλά το πώς νιώθεις για το συγκεκριμένο άτομο. 

Αν δεν σε κάνει χαρούμενο/-η - #konmarivibes - δεν έχει λόγο να εμφανίζεται στο feed σου μόνο και μόνο για να είναι οι άλλοι ικανοποιημένοι και να έχεις αρκετούς followers γλιτώνοντας το unfollow-back! Το θέμα είναι ΕΣΎ να βλέπεις στο Instagram/Facebook/Twitter/Pinterest μόνο ό,τι σου προσφέρει κάτι και δίνει νόημα στον χρόνο που περνάς μπροστά στην οθόνη! 

Για παράδειγμα, εγώ παρατηρώ ότι τελικά δεν με ελκύουν οι φοβερές πόζες και τα πανάκριβα ρούχα κάποιων influencers, αλλά οι πιο χαλαρές φωτογραφίες με ρούχα που θα μπορούσα να φοράω και εγώ και με περιγραφή (caption) που ΘΈΛΩ να διαβάσω. Οι λογαριασμοί της πρώτης κατηγορίας  δεν έχουν λόγο ύπαρξης μεταξύ εκείνων της δεύτερης!

Όσο βρίσκομαι στα social media, θέλω να χαλαρώνω, να διασκεδάζω, να μαθαίνω και να προβληματίζομαι. Και αυτός είναι ο στόχος: κάθε φορά που ανοίγω την εφαρμογή που κλέβει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου, αυτή να είναι γεμάτη με υλικό που αντικατοπτρίζει τις παραπάνω ανάγκες μου. ✌ Θέλω το feed μου να σφύζει από ανθρώπους και θέματα που με αφορούν, μου δίνουν τροφή για σκέψη και πάνω από όλα: ΑΝΥΠΟΜΟΝΏ να δω καινούργια τους posts ή stories (σίγουρα έχεις μερικούς τέτοιους λογαριασμούς 👀 ). 


Η δική μου πορεία στο unfollowing 

Ξεκίνησα το Νοέμβριο του 2019 με 835 άτομα στο "Following" του Instagram και άρχισα να αφιερώνω περίπου 10 λεπτά την ημέρα για να ελέγχω έναν-έναν τους λογαριασμούς που ακολουθούσα. Για τον καθέναν αποφάσιζα αν αξίζει μια θέση μεταξύ αυτών που θα ακολουθώ.


💡 Ένα tip είναι να τον συγκρίνεις με τον ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ σου λογαριασμό: είναι ισάξιος; Αν όχι, adios amigo. 😁

Μέσα σε 25 μέρες είχα φτάσει να ακολουθώ 659 άτομα δηλαδή να έχω διαγράψει 176 λογαριασμούς. 176, δηλαδή, άτομα που πολύ απλά δεν με ενδιέφερε αν ανεβάζουν κάτι ή όχι.


Μέσα στον επόμενο μήνα διέγραψα άλλους 30 και μετά λίγους ακόμα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκομαι στους 575.

Διακόσιοι εξήντα λογαριασμοί λιγότεροι και η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμα! -#cheers. 👏



Μάλιστα, το Instagram έχει κάνει τη διαδικασία ευκολότερη, αφού πλέον ακολουθώντας την πορεία: Προφίλ>Following>Least Interacted With, θα βρεις 50 λογαριασμούς με τους οποίους αλληλεπιδράς λιγότερο. Αφού κάνεις μερικά unfollow από αυτή τη λίστα και πας πίσω στο προφίλ σου και κάνεις μια ανανέωση, θα βρεις αυτή τη λίστα επίσης ανανεωμένη με άλλους 50 λογαριασμούς, κάνοντας τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη! 😉



5 αναπάντεχα πράγματα που συνειδητοποίησα μέσω του ufollowing 

1. Σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο εύκολο να πατήσω το κουμπάκι του "unfollow". 

2. Τα κριτήριά μου γίνονται όλο και πιο αυστηρά, αφού πλέον ξέρω καλά ποιους θέλω να ακολουθώ και ποιους όχι.

3. Δεν έχω το παραμικρό αίσθημα τύψεων. 😎

4. Ανακαλύπτω ξανά λογαριασμούς με τους οποίους είχα καιρό να αλληλεπιδράσω, αφού η εφαρμογή δεν μου τους προωθούσε.

5. Είναι πολύ πιο εύκολο να διαλέξω ποιους θα ακολουθήσω: θα είναι κάποιος για τον οποίο ενδιαφέρομαι θέλω να παρακολουθώ τα post και την αξία που παράγει με το περιεχόμενο που ανεβάζει στο Instagram.


Αν θέλεις και εσύ να κάνεις ένα πιο ενδελεχές ξεσκαρτάρισμα στα social media αλλά και στον υπόλοιπο ψηφιακό σου χώρο, βρες στα RESOURCES την 5η μέρα του decluttering challenge μαζί με το αντίστοιχο pdf με απλές οδηγίες βήμα προς βήμα, pro tips αλλά και ένα βίντεο για το πώς έκανα εγώ το δικό μου decluttering ✨

Επίσης, αν σου άρεσε αυτό το blogpost, σίγουρα θα λατρέψεις εκείνο που έγραψα για το τι μπορεί να σου μάθει ένα digital detox αλλά και πώς να το καταφέρεις


xx 
Share:

2 σχόλια :

  1. Αυτό το κάνω πλέον πολύ συχνά και εγώ. Στον παλιό μου λογαριασμό αφενός άφηνα (σχεδόν) τον κάθε άσχετο να με ακολουθεί, χωρίς βέβαια απαραίτητα να ακολουθώ πίσω, αφετέρου ακολουθούσα άτομα που στο παρόν μου περνάνε τόσο αδιάφορα. Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Αρχικά αλλάζουν τα γούστα μας και επίσης ωριμάζουμε σε κάποια θέματα (πχ εκεί που μας εντυπωσιάζουν οι γκλαμουριές και τα εξεζητημένα, ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι οκ, τι έμπνευση μας δίνουν στην τελική; πού ταυτιζόμαστε;). Μετά πιστεύω έρχεται η στιγμή που μας πιάνει και αναρωτιόμαστε α) τι τους θέλουμε όλους αυτούς (κάποιοι με το να ανεβάζουν όλη την ώρα ή και με τι ανεβάζουν ''μπαίνουν μόνοι τους στη μαύρη λίστα''), β) ποιο ενδιαφέρον μας καλύπτουμε, γ) ξεσκαρτάρισμα-time! Και έχει όντως μια αίσθηση αναζωογόνησης.
    Αυτό που υπάρχει βέβαια από την άλλη πλευρά, αν κανείς κάνει unfollow άτομο που γνωρίζει προσωπικά, είναι η παρεξήγηση. Πόσες φορές μπορεί να τύχει σε κάποιον να μην έχει τίποτα προσωπικό με τον άλλο, απλώς να μη θέλει να εκθέτει τον εαυτό του σε αυτά που ανεβάζει/να μην τον αφορούν; Δυστυχώς, πέρα από τα όποια καλά τους, τα social και το πώς έχουν μπει στη ζωή μας, μας έχουν κάνει να κρίνουμε ή και να βασίζουμε ακόμα τις σχέσεις μας στα like, follow, unfollow. Και δεν είναι έτσι! Αν ήταν έτσι όλα, ζήτω που καήκαμε!
    Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις όπως βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως! Στην περίπτωση που θέλεις να αποφύγεις μία παρεξήγηση μπορείς να κάνεις mute 😉

      Διαγραφή

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata