7 tips για να υλοποιήσεις τους στόχους του 2019 στο τελευταίο του τρίμηνο - υπάρχει ακόμα χρόνος!🌞


Θα ξεκινήσω με ένα πολύ απλό ερώτημα: Τι απέγινε η λίστα με τους στόχους της χρονιάς;; Εεεε;;; Μήπως την ξεχάσαμεε;; Εντάξει, ήταν δύο ερωτήματα 😁. Όπως και να ‘χει, το 2019 τελειώνει σε τρεις μήνες και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε είτε ξεχάσει είτε αφήσει ημιτελείς είτε αναβάλει τους στόχους εκείνους που θέταμε πριν από 9 μήνες, όταν η νέα χρονιά ξεκινούσε και βρισκόμασταν στο κλίμα του «νέος χρόνος, νέα αρχή». Μέσα στο έτος κατάφερα να ολοκληρώσω αρκετά από αυτά που ήθελα να κάνω και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ περήφανη για αυτό.  Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι που μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού είχαν μείνει πίσω, μα πείσμωσα ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα τους πραγματοποιούσα και τα κατάφερα (ένα χειροκρότημα παρακαλώ 🎉).

Σήμερα, λοιπόν, θα σου δώσω 7 tips για το πως μπορείς να υλοποιήσεις τους στόχους του 2019 πριν να έρθει το ’20! Υπάρχει ακόμα χρόνος και μέσα σε αυτό το τρίμηνο που μας έρχεται, προλαβαίνεις σίγουρα - αν όχι όλους - τους περισσότερους! Εεεμμ αν ο στόχος είναι να γίνεις εκατομμυριούχος ως το τέλος της χρονιάς, κοίτα κάπου αλλού.

Και τώρα, όσοι μείναμε εδώ, πάμε να ξεκινήσουμε με τα tips



#1. Ξεκίνα με μια επίσκεψη στους στόχους που είχες θέσει για το έτος τον Ιανουάριο. Αν δεν το είχες κάνει, όρισε ό,τι θέλεις να κάνεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τώρα που το χρονικό διάστημα που έχεις είναι μικρότερο, θα είναι πιο εύκολο να προγραμματίσεις διάφορες δραστηριότητες για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αν ο στόχος σου είναι πχ να επισκεφθείς το Αγκίστρι για μονοήμερη, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κανονίσεις την παρέα σου και να προγραμματίσεις στο ημερολόγιό σου πότε θα πας. Τέλος στην αναβλητικότητα. Ο στόχος έχει πλέον μια συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία θα πραγματοποιηθεί.

#2. Όσον αφορά τους στόχους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθούν, πρέπει να οργανωθείς λίγο περισσότερο (σιγά μην έλειπε από κάποιο κείμενό μου η οργάνωση 😁). Πρώτα, αποφάσισε ποιοι στόχοι είναι πράγματι σημαντικοί και το βασικότερο: υλοποιήσιμοι. Αρχικά, αρίθμησέ τους με σειρά σημαντικότητας. Θα καταλάβεις σύντομα πως δεν έχουν όλοι την ίδια αξία ούτε θα σου προσφέρουν την ίδια ευχαρίστηση ή όφελος με την ολοκλήρωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να επιλέξεις αυτούς που έχουν προτεραιότητα και να αφήσεις λίγο πιο πίσω εκείνους που δεν αξίζουν την προσοχή σου μέσα στη δεδομένη χρονική περίοδο. Όσο το κάνεις αυτό, πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα της αναβολής και αποφασίσεις να αναθέσεις κάτι για του χρόνου, ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος. Αυτό είναι κάτι που το κάνω συχνά, λέγοντας στον εαυτό μου πως δεν χάθηκε και ο κόσμος να μην το κάνω τώρα, υπάρχει και η επόμενη χρονιά. Και κάπως έτσι έχω να πάω σε escape room 3 χρόνια. Ουπς. 😬

Έπειτα, αποφάσισε με ωριμότητα και ρεαλισμό τι μπορεί όντως να ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο που έχεις. Το να κάνεις roadtrip τον γύρο των Η.Π.Α. σε έναν μήνα ενώ δεν έχεις ήδη εξοικονομήσει τα απαιτούμενα χρήματα, ΜΑΛΛΟΝ θα χρειαστεί να μείνει στα χαρτιά. Ξεδιάλεξε, λοιπόν, τους στόχους εκείνους που έχουν όντως σημασία για εσένα και μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο χρονικό διάστημα που διαθέτεις.

#3. Κάνε τους στόχους σου πιο συγκεκριμένους. Το να γράψεις «θέλω να αποκτήσω καλή φυσική κατάσταση» είναι μάλλον αόριστο και δεν θα σε ενθαρρύνει ιδιαίτερα να ξεκινήσεις τις διαδικασίες. Μια ιδέα που απλώς αιωρείται στο πίσω μέρος του μυαλού σου δεν θα σε βγάλει πουθενά. Προσδιόρισε επακριβώς τον κάθε στόχο και άρχισε να δημιουργείς ένα σχέδιο δράσης, σπάζοντάς τον σε μικρά και εύκολα βήματα. Στο παράδειγμα για τη φυσική κατάσταση, τα βήματα θα μπορούσαν να είναι τα εξής:

  •        Διαλέγω το είδος της γυμναστικής που μου ταιριάζει

  •       Μαθαίνω τις τιμές των κοντινών γυμναστηρίων

  •       Κάνω την εγγραφή

  •       Προμηθεύομαι τον κατάλληλο εξοπλισμό (ρούχα, παπούτσια κλπ)

  •       Ξεκινάω να γυμνάζομαι

Ύστερα, ξεκίνα για την ολοκλήρωση αυτού του στόχου βήμα βήμα και χωρίς πανικό (είπε η ειδικός της ψυχραιμίας 😂). Να θυμάσαι ότι εάν το σχέδιο δράσης που έφτιαξες δεν λειτουργήσει, πρέπει να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα για να φτιάξεις ένα καινούριο και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ να μην τα παρατήσεις. Άλλωστε, όπως είπε και ο Henry Ford, «η αποτυχία είναι απλώς η ευκαιρία να ξεκινήσεις ξανά, αυτή τη φορά πιο έξυπνα» - #quoteoftheday.

#4. Κατάγραψε όλους τους στόχους και τα αντίστοιχα σχέδια δράσης σε ένα μέρος όπου να είναι ασφαλή και να μπορείς να τα βλέπεις ξανά και ξανά. Μην ξεχνάς να επανέρχεσαι σε αυτούς συχνά (μια καλή ιδέα θα ήταν να το κάνεις με το Κυριακάτικο reset σου), να τους διαβάζεις, να τους ξαναθυμάσαι και να ενθαρρύνεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό να συνεχίσεις. Βάζε ένα  ✔️σε κάθε βήμα που συμπληρώνεις για λίγο #motivation. Ένας τρόπος για να περάσουν αυτοί οι στόχοι στην καθημερινότητά σου, είναι να τους προσθέσεις στην καθημερινή σου ατζέντα, ώστε να μην τους ξεχνάς και το κυριότερο να μην ΚΆΝΕΙΣ ότι τους ξεχνάς. Αυτό έχω κάνει και εγώ στο 30 days of journaling challenge που έχω βάλει στον εαυτό μου: όταν η μέρα μου είναι πολύ γεμάτη και δεν προλαβαίνω να ανασάνω συνήθως ξεχνιέμαι, οπότε η ατζέντα μου φροντίζει να μου το υπενθυμίζει (μπορείς να μαθαίνεις για την πορεία μου στο challenge στα Stories μου)

#5. Απλώς κάν’το! Από την στιγμή που έχεις ορίσει ότι από Δευτέρα θα πας γυμναστήριο (κλασική ημέρα για νέα ξεκινήματα που πιθανότατα δεν θα συμβούν), δεν μπορείς να αρνηθείς. ΠΗΓΑΙΝΕ. Είναι σαν να έχεις νομοθετήσει για τον εαυτό σου τους στόχους σου. Σίγουρα το να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα, όμως άπαξ και κλείσεις το Instagram και το Netflix και ξεβολευτείς από την υπέροχη λακκούβα που έχεις φτιάξει στον καναπέ σηκωθείς από τον καναπέ, σου υπόσχομαι ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

#6. Κατάγραψε την πρόοδό σου. Σε μια σελίδα από το σημειωματάριό σου μπορείς να καταγράφεις πότε συμπληρώνεις κάποιο από τα βήματα του σχεδίου που έφτιαξες για να καταφέρεις να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, θα βλέπεις σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο τα βήματα να ολοκληρώνονται και τον στόχο σου να πλησιάζει ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνεσαι να συνεχίσεις. Σε κάθε σημείο της διαδικασίας, να θυμάσαι να επιβραβεύεις τον εαυτό σου και να γιορτάζεις την κάθε μικρή αλλά και μεγάλη σου νίκη. Θυμήσου ότι όλο αυτό γίνεται αποκλειστικά για ΕΣΕΝΑ - #selfcare.

#7. Μην κοιτάς μόνο το τέλος. Κοίτα και το ταξίδι. Ναι ναι, ξέρω. Παλιό και χιλιοειπωμένο. Όμως το να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση, να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να μάθεις να κοιμάσαι νωρίς ή να διαβάσεις πολλά βιβλία, είναι στόχοι που θα πρέπει να μεταφραστούν σε συνήθειες. Μην σκέφτεσαι λοιπόν μόνο το τελικό αποτέλεσμα (πχ να διαβάσεις 5 βιβλία) ούτε την τελική σου προθεσμία στο τέλος της χρονιάς. Κάνε την όλη διαδικασία τρόπο ζωής. Διαφορετικά, οι στόχοι αυτοί θα γίνουν καταναγκαστικοί και δεν πρόκειται να συνεχίσεις με μια παραγωγική και αισιόδοξη νοοτροπία και στο 2020. Όπως είπα και πιο πριν, αρχικά είχα ως στόχο να γράφω κάθε μέρα για 30 μέρες, όμως σιγά σιγά αυτό αρχίζει να γίνεται συνήθεια και μάλιστα προβλέπω να γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μου για αρκετό καιρό ακόμα και βασικά ώσπου να έρθει η εξεταστική.


Σχολίασε από κάτω ποιους στόχους θέλεις να υλοποιήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς! 😉

xx
Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata