Οδηγός επιβίωσης #4: Online εξεταστική

Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι φοιτητές βρισκόμαστε σε μια προ-εξεταστική περίοδο, με τους περισσότερους να δίνουν τα πρώτα τους μαθήματα την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πολλά μαθήματα θα εξεταστούν online (εκτός από εμάς που θα δώσουμε έτσι μόνο 2/7 μαθήματα 🙄) κάτι το οποίο έχει την θετική αλλά και την αρνητική πλευρά του. 

Από την πιθανότητα να πέσει το internet ως το να μπει κάποιος μέσα στο δωμάτιο την ώρα που δίνεις, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά και ως κλασικός Αιγόκερως θέλω να έχω προβλέψει οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά. 

Και ιδού! Μετά τον οδηγό επιβίωσης εξεταστικής, σήμερα έρχομαι με τον οδηγό επιβίωσης για την ONLINE εξεταστική, που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμος και θα περιέχει πράγματα που δεν είχες σκεφτεί 😉.

Φυσικά αυτό το blogpost αναφέρεται σε οποιουδήποτε είδους εξετάσεις, όχι μόνο τις πανεπιστημιακές, επομένως μπορείς να το προωθήσεις σε όποιον πιστεύεις ότι το χρειάζεται! 💡

Για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να πάει κάτι στραβά στην online εξέτασή σου, συνέχισε να διαβάζεις! 👇


Ξύπνημα

Τώρα που όλα γίνονται από την ασφάλεια του σπιτιού μας και δεν χρειάζεται να προλάβεις τα μέσα μεταφοράς για να φτάσεις στη σχολή, βρίσκω τον εαυτό μου να λέει "πέντε λεπτάκια ακόμα, θα τα προλάβω όλα", όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί. Σίγουρα το κάνεις κι εσύ. 👀

Για αυτό, φρόντισε να φτιάξεις ένα ωράριο ύπνου που θα σου επιτρέπει να ξυπνάς νωρίς το πρωί χωρίς να νυστάζεις, ώστε και να μπορείς να ανταπεξέλθεις στην εξέταση. Μια άλλη λύση είναι να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου να χτυπάει πιο νωρίς για να σιγουρευτείς ότι θα σηκωθείς στην ώρα σου.

Ένα τρικ για να μην σηκώνεσαι με νεύρα λόγω του γνωστού και απαίσιου μπιπ-μπιπ, είναι να έχεις βάλει το αγαπημένο σου τραγούδι για ήχο ξυπνητηριού! Μπορείς να βρεις ένα ολόκληρο τέτοιο playlist εδώ. Αν πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα μισήσεις αυτό το τραγούδι, τότε σιγουρέψου ότι εναλλάσσεις κάθε λίγες μέρες, ώστε να υπάρχει ποικιλία (δουλεύει! ✌)



Home office

Έχω γράψει ένα ολόκληρο blogpost για το πώς να φτιάξεις το πιο παραγωγικό χώρο εργασίας που είχες ποτέ, όμως θα τονίσω για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα τακτοποιημένο γραφείο, το οποίο θα έχει επάνω ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Να είναι καθαρό και άνετο, χωρίς  να χρειάζεται να κάνεις πέρα μια τεράστια στοίβα από χαρτιά κάθε φορά που χρειάζεσαι λίγο παραπάνω χώρο.

Αφιέρωσε μια μέρα προκειμένου να φτιάξεις τις ιδανικές συνθήκες μέσα στον χώρο που θα διαβάσεις αλλά και θα δώσεις εξετάσεις: καλός φωτισμός, καθαρός αέρας, κατάλληλη θερμοκρασία. 👌 Όλα θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσής σου. Για περισσότερες λεπτομέρειες σύμφωνα με τους ειδικούς, δες εδώ



Ησυχία

Βάλε στο αθόρυβο ή ακόμα καλύτερα σε λειτουργία πτήσης το κινητό σου και μείωσε με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα κάτι να ακουστεί κατά την εξέταση. 🔈 Όχι μόνο θα σου αποσπάσει την προσοχή αλλά και ίσως να έχει συνέπειες στην περίπτωση που εξετάζεσαι με ανοιχτή κάμερα και μικρόφωνο. 

Κάτι που ίσως δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις, είναι να βγάλεις από την πρίζα το σταθερό τηλέφωνο.📞 Κάποια στιγμή έκανα παρουσίαση μέσω zoom και το σταθερό ξεκίνησε να χτυπά ασταμάτητα (κλασικά η γιαγιά μου), γεγονός που διέκοψε τον ειρμό της σκέψης μου και παραξένεψε τους εξεταστές.




Επισκέψεις

Πόσες και πόσες φορές με έχει διακόψει η αδερφή μου για να που πει κάτι ή να μου δείξει ένα αστείο βιντεάκι με τη δικαιολογία "Αχ, δεν ήξερα ότι διάβαζες... Τέλος πάντων, αφού ήρθα, δες αυτό το γατί που χοροπηδάει" 😑.

Τέτοιου είδους - αλλά και εδώ που τα λέμε ΚΆΘΕ είδους επισκέψεις - είναι μάλλον ανεπιθύμητες όταν προσπαθείς να βάλεις τα δυνατά σου για να γράψεις καλά, άρα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ειδοποιήσεις όλους όσους συγκατοικούν μαζί σου, πως τη συγκεκριμένη ώρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ να μπουν στο δωμάτιο. Μπορείς επίσης να βάλεις ένα χαρτάκι 🏷 έξω από την πόρτα που να το ξανατονίζεις, στην περίπτωση που κάποιος το ξεχάσει.



Εξοπλισμός


Αν χρησιμοποιείς λάπτοπ, φρόντισε αυτό να βρίσκεται κοντά σε πρίζα 🔌 και οπωσδήποτε να είναι ήδη πλήρως φορτισμένο, σε περίπτωση που γίνει διακοπή ρεύματος (σου είπα ότι καλύπτω ΚΆΘΕ πιθανό ενδεχόμενο και ναι, μου έχει τύχει διακοπή ρεύματος σε ώρα παράδοσης μαθήματος).

Σε πολλές σχολές η εξέταση θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτές κάμερες και μικρόφωνα, συνεπώς θα χρειαστεί να επιβεβαιώσεις πως είναι λειτουργικά και να τα επισκευάσεις ή να αγοράσεις ό,τι είναι χαλασμένο. Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες έριξα νερό πάνω στο laptop μου (άουτς 😬) με αποτέλεσμα να μην δουλεύει πια η κάμερα και να χρειαστεί να αγοράσω μια εξωτερική webcam. 

Φρόντισε να κάνεις αυτόν τον έλεγχο του εξοπλισμού σου αρκετές μέρες πριν, ώστε να έχεις τον απαραίτητο χρόνο για να λύσεις κάποιο τυχόν πρόβλημα.



Σύνδεση

Βεβαιώσου ότι η σύνδεση του internet είναι σταθερή και ότι βρίσκεσαι κοντά στο ρούτερ για να έχεις καλό σήμα. Από την πλευρά μου δεν εμπιστεύομαι τη σύνδεσή μου, καθώς με έχει προδώσει αρκετές φορές 🙄 και για αυτό θα προτιμήσω να χρησιμοποιήσω τα megabyte από το κινητό μου, κάνοντας tethering στο λάπτοπ.

Δεν θέλεις να χαθεί η δουλειά σου λόγω κακής σύνδεσης!



Έκτακτη επικοινωνία


Αυτό έχει όντως συμβεί σε φίλο μου, επομένως μην με πάρεις για τρελή. 😁 Συμβαίνει συχνά, λοιπόν, για κάποιο λόγο το email του καθηγητή σου να μην φτάνει στο inbox σου, η πλατφόρμα να μη σε δέχεται, ή η προσπάθειά σου να μην αποθηκεύεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεσαι τον καθηγητή σου για να σε βοηθήσει.

Για αυτόν τον λόγο, θα σου πρότεινα να έχεις έτοιμο ένα πρόχειρο email στο οποίο θα έχεις ήδη εισάγει τη διεύθυνση email του καθηγητή σου, προκειμένου να μπορέσεις να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί του. Πολλές φορές είναι δύσκολο να βρούμε τα email των καθηγητών και σίγουρα δεν θες να σε αγχώσει κάτι τέτοιο εκείνη τη στιγμή! Έχοντας κάνει αυτή τη μικρή προετοιμασία, όλα θα γίνουν γρήγορα και χωρίς πανικό. 👌


Στήσιμο

Βάλε μια υπενθύμιση στο κινητό σου που θα χτυπήσει μισή ώρα πριν την εξέταση. Μέσα σε αυτά τα 30' θα έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι προκειμένου να φτιάξεις με την ησυχία σου το set-up σου, να ελέγξεις τη σύνδεση του internet ή να φτιάξεις hotspot από το κινητό σου και να μπεις εγκαίρως στην πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί. 💪

Θα προλάβεις επίσης να ντυθείς αξιοπρεπώς (ας παραδεχτούμε ότι κυκλοφορούμε όλη μέρα μέσα στο σπίτι με τα πιο άκυρα και πρόχειρα ρούχα), να βάλεις ένα μπουκάλι νερό κοντά σου, να φας ένα σνακ πριν ξεκινήσεις αλλά και να ρυθμίσεις όλα τα παραπάνω που είπαμε. 

Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις είναι να προβάρεις την όλη διαδικασία ώστε να βεβαιωθείς ότι όλα δουλεύουν ρολόι (extra προληπτικό, αλλά δεν θα βλάψει κανέναν). 😉





✨ Αν θες να φτιάξεις την ιδανική σου παραγωγική ρουτίνα μέσα σε αυτήν την περίοδο, τότε σίγουρα πρέπει να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το άρθρο και για να οργανώσεις μια επιτυχημένη εξεταστική, σιγουρέψου ότι θα κατεβάσεις "Το υπέρτατο σχέδιο δράσης για μια επιτυχημένη εξεταστική" από τη σελίδα RESOURCES, χρησιμοποιώντας τον μυστικό κωδικό που θα βρεις στο newsletter


Καλή επιτυχία!




xx




Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata