Self care στο Πανεπιστήμιο 🌿

Το πανεπιστήμιο (και ειδικά στην εποχή της τηλεκπαίδευσης) μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό όσον αφορά την ψυχολογία μας...

Για αυτό το λόγο πρέπει να την προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε και ποιος καλύτερος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό από δραστηριότητες self care! ⭐

Κάτω από την ετικέτα self care θα βρεις ένα σωρό άρθρα με διαφορετικές ιδέες για να φροντίσεις *πραγματικά* τον εαυτό σου - όχι μόνο μανικιούρ και πεντικιούρ!


Αυτό το άρθρο διαφέρει από τα υπόλοιπα, αφού εδώ θα βρεις ιδέες για το πώς μπορείς να προστατεύσεις την ενέργειά σου και να έχεις σώας τας φρένας ειδικά για όσο φοιτάς στο Πανεπιστήμιο! ✨


Συνέχισε να διαβάζεις!




Αναθεώρησε


Όταν όλα γύρω σου καταρρέουν και νιώθεις την πίεση να σε κατακλύζει, κάνε ένα βήμα πίσω. Βάλε τα πράγματα στη σειρά και συνέχισε μπροστά! 💪 Δεν υπάρχει λόγος να πνίγεσαι σε μία κουταλιά νερό! Όλα λύνονται στο τέλος και το ξέρεις. 

Πόσες φορές έχεις μείνει χωρίς να παραδώσεις εργασία; Σχεδόν πάντα στο τέλος τα καταφέρνουμε, ακόμα και αν πιεζόμαστε λίγο παραπάνω.

Μπορείς να διαβάσεις αυτό το blogpost το οποίο θα σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα για το πώς ακριβώς θα επανέλθεις όταν νιώθεις ότι τα πάντα γύρω σου καταρρέουν . Ακολούθησε τα βήματα και πες μου αν σε βοήθησε! Είναι ουσιαστικά όλα όσα έκανα κι εγώ εκείνη την περίοδο ώστε να συνέλθω από μια πλήρη ψυχολογική κατάρρευση. 🙊



Πες όχι 


Eίτε αφορά τη σχολή είτε όχι, πολλές φορές βρισκόμαστε σε μία θέση όπου έχουμε αναλάβει πολλά περισσότερα από αυτά μπορούμε πράγματι να διαχειριστούμε.

Αν δεν προλαβαίνεις να δώσεις ένα μάθημα με καλό διάβασμα για να πάρεις το 10 που επιθυμείς, πες όχι. 

Αν κάποιος σου ζητήσει να του κάνεις ένα ιδιαίτερο μάθημα για να τον βοηθήσεις, ενώ εσύ πνίγεσαι στη δουλειά, πες όχι. 

Όταν σου λένε για βόλτα, ενώ εσύ θέλεις να τελειώσεις την εργασία σου, πες όχι.

Όταν κάποιος σου ζητάει έτοιμη την εργασία για την οποία εσύ έχεις κουραστεί εδώ και μέρες, πες όχι .

Αν κάποιος που δεν έχει πατήσει μια φορά στο μάθημα σου ζητήσει σημειώσεις, πες όχι,

Έχεις την επιλογή! ✌

Ήδη από το γυμνάσιο έπεφτα θύμα προφορικού bullying αν δεν έδινα έτοιμες τις ασκήσεις στα cool παιδιά. Το να τους δίνω έτοιμη τη δουλειά μου για να μπορούν να πάρουν έναν αξιοπρεπή βαθμό έμοιαζε σωστό τότε. Ήταν όμως ταυτόχρονα οδυνηρό να βλέπω άλλους να καρπώνονται τους κόπους μου.

Άργησα να καταλάβω ότι ο καθένας είναι υπόλογος των αποφάσεων και των πράξεών του και πώς αν κάποιος επιλέξει να μην κοπιάσει, δεν του αξίζει να ανταμειφθεί. 🙆‍♀️

Σε πολλούς ακούγεται εγωιστικό, όμως ξέρεις κάτι; Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου.. που είμαι αρκετά δυνατή μέσα μου να πω ευγενικά "όχι" με διάφορους τρόπους ώστε να προφυλάξω την ψυχική μου υγεία. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν κάποιος αποφάσισε να τεμπελιάσει αντί να κάνει την εργασία.

Η Amy Landino, μια καταπλητική coach στο YouTube έχει φτιάξει αρκετά βίντεο γύρω από το "όχι", μαζί με τρόπους με τους οποίους μπορείς να το πεις αν φοβάσαι ότι θα σε παρεξηγήσουν. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα αν κι εσύ, όπως εγώ, δυσκολεύεσαι να αρνηθείς ώστε να μην κακοκαρδίσεις κάποιον. (δες εδώ κι εδώ)



Υγιεινή ζωή


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μια σωστή διατροφή, επαρκής φυσική δραστηριότητα και ένας καλός ύπνος μπορούν να κάνουν θαύματα στη διάθεσή σου, στην αντοχή σου και στην συνολική σου υγεία! 

Προσπάθησε να τρως φρούτα και λαχανικά 🍐 ως σνακ αντί για συσκευασμένα τρόφιμα και να κάνεις τουλάχιστον μισή ώρα γυμναστική την ημέρα είτε μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο.💪

Στο YouTube υπάρχουν πολλά challenges που διαρκούν διάφορα χρονικά διαστήματα (από 3 μέρες ως ένα μήνα ή και παραπάνω) τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις. 

Αν θες να κάνεις γιόγκα θα σου πρότεινα αυτό το challenge της "Yoga with Adriene".  Αν θέλεις κάτι πιο δυναμικό, μπορείς να δεις τα playlists της Chloe Ting! 

Στο διαιτολογικό μου προφίλ a.nutritious.notebook μπορείς να βρεις την σειρά IGTV "Health Chats", όπου θα βρεις:

✔  πώς η άσκηση και διατροφή επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία,

✔ τι χρειάζεται να κάνουμε για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία 

✔ πώς η άσκηση και διατροφή επηρεάζουν και επηρεάζονται από τον ύπνο!!


Και μιας και είμαστε εν μέσω lockdown, θα βρεις και 10 tips για να μην πάρεις κιλά όσο μένεις στο σπίτι



Μην κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι


Ναι, ο ανταγωνισμός ή καλύτερα ο *συναγωνισμός* μας δίνει κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι. Όμως το να συγκρίνεις τον εαυτό μας με το τι κάνουν οι άλλοι, πόση ώρα διαβάζουν ή τι βαθμούς παίρνουν, δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα!

Ομολογώ ότι αυτό είναι κάτι που ακόμα με δυσκολεύει. 😣 Το να ξεπεράσει κανείς τη σκέψη "δεν είμαι αρκετά καλή" είναι αρκετά δύσκολο, όμως το πρώτο βήμα είναι να ΜΗΝ ασχολείσαι με το τι κάνουν ο άλλοι.

Κοίτα τη δουλειά σου, προσπάθησε να αφιερώνεις το 100% του εαυτού σου σε ότι κάνεις και όλα θα πάνε καλά! 😊



Όρια


Αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα για τη σχολή. Όσο ήμουν σε μικρότερα έτη, σταματούσα να διαβάζω μόλις τελείωναν τα μαθήματα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν βιώσιμο, αφού κουραζόμουν εύκολα και είχα συνεχώς πονοκεφάλους. 😭

Έπρεπε να φτάσω στο 3ο έτος προκειμένου να συνειδητοποιήσω ότι κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα έπρεπε να κλείνω τα βιβλία και να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και θα είχα χρόνο να τα κάνω όλα  μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σίγουρα υπήρξαν φορές που η πίεση ήταν μεγαλύτερη και χρειαζόταν να υπερβώ αυτό το χρονικό περιθώριο, όμως σε καμία μα καμία περίπτωση δεν άφηνα να περάσει τις 9 το βράδυ, όταν δηλαδή χρειαζόμουν να φάω το βραδινό μου, να κάνω ένα μπάνιο και να χωθώ στο κρεβάτι μου για να δω "Άγριες Μέλισσες" 😁. 

Φέτος, έχουμε μόνο 3 μαθήματα και μάλιστα μεσημέρι, οπότε ασχολούμαστε με την πτυχιακή μας (η πρακτική έχει ανασταλεί για όλη την περίοδο του lockdown). Τα όρια που έχω βάλει φέτος είναι να δουλεύω για την πτυχιακή κάθε πρωί καθημερινής, ενώ το ΣΚ και τα απογεύματα να ξεκουράζομαι. Προς το παρόν, αυτό το μοτίβο δουλεύει καλά και είμαι περήφανη που έχω αποβάλλει από πάνω μου τις τύψεις που είχα για το ότι δεν διάβαζα συνεχώς! 😎

Φυσικά αυτή η ώρα μπορεί να διαφέρει στον καθέναν, όμως είναι πολύ σημαντικό να βάλεις όρια προκειμένου να μπορέσεις να βρεις ισορροπία μεταξύ σχολής και ζωής. Για να το κάνεις αυτό,  ο James Clear στο βιβλίο του Atomic Habits, προτείνει να συμπληρώσεις την παρακάτω πρόταση: 


Θα κάνω [ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ] στις [ΩΡΑ] στο [ΤΟΠΟΣ].


Έτσι, θα έχεις ένα προκαθορισμένο πλάνο με συγκεκριμένο χρόνο και τόπο δράσης προκειμένου να ολοκληρώσεις τη συμπεριφορά που θες: journaling, γυμναστική, μαγειρική ή οτιδήποτε άλλο. 😉 Μπορείς να κάνεις διάφορες δοκιμές και αλλαγές σε αυτή την πρόταση ώσπου να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.



Κοινωνικοποίηση 


Ακόμα κι αν κάνουμε τηλεκπαίδευση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε επαφή με τους συμφοιτητές και τους φίλους μας! Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μία εποχή όπου το διαδίκτυο έχει μειώσει τις αποστάσεις: μπορείς να κάνεις chat ή καλύτερα βιντεοκλήση 📱 με όλη σου την παρέα και αν δεν σας χωράει το messenger προτιμήστε το meet ή τo zoom ή κάποιο άλλο μέσο προκειμένου να μπορείτε να συνδεθείτε όλοι! 

Σε αυτή σας τη συνάντηση, άνοιξε την καρδιά σου, μίλα για τα συναισθήματά σου, όλα αυτά που σε δυσκολεύουν, σε προβληματίζουν, σε ενοχλούν ή ακόμα σε χαροποιούν και σε ενθουσιάζουν! Είναι πραγματικά σαν ψυχοθεραπεία να μπορείς να μοιράζεσαι με αγαπημένα σου πρόσωπα αυτά που κρατάς μέσα σου αλλά και να κάνεις δραστηριότητες που έστω και λίγο προσομοιάζουν την καθημερινότητα προ-COVID19. 👌



Ρουτίνα


Προκειμένου να μπορέσεις να έχεις στο μυαλό σου ήρεμο και τακτοποιημένο, θα σε συμβούλευα να φτιάξεις μία ρουτίνα και ένα πρόγραμμα (μη μου πεις ότι δεν το περίμενες αυτό από μένα 😂). Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις ένα άγχος λιγότερο για το τι πρέπει να θυμηθείς να κάνεις και ταυτόχρονα θα κάνεις πιο απλές, γρήγορες και αυτονόητες κάποιες διαδικασίες self care, όπως τη πρωινή/ βραδινή σου περιποίηση δέρματος, τη γυμναστική σου κλπ. 🤩

Και αν μέσα σου σκέφτεσαι: "η ρουτίνα μου στερεί την ελευθερία", θα επικαλεστώ ξανά τον James Clear:


Οι συνήθειες δεν περιορίζουν την ελευθερία. Τη δημιουργούν. Και μάλιστα οι άνθρωποι που δεν έχουν παγιωμένες συνήθειες απολαμβάνουν λιγότερη ελευθερία. [...] Αν δεν έχετε υγιεινές συνήθειες, πάντα θα νιώθετε ότι δεν έχετε ζωτική ενέργεια. Αν δεν έχετε καλές μαθησιακές συνήθειες, πάντα θα νιώθετε ότι έχετε μείνει πίσω. [...] Αν δεν κάνετε πιο εύκολα τα βασικά πράγματα της ζωής σας, δεν εξασφαλίζετε τον απαραίτητο χώρο στο μυαλό σας για να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει. [...] Το να δημιουργείτε συνήθειες στο παρόν σάς επιτρέπει να ασχοληθείτε με περισσότερα από τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν στο μέλλον.





Για μια βαθύτερη ματιά σε θέματα self care στο Πανεπιστήμιο,  ρίξε μία ματιά σε αυτό το pdf !!



Εκτός από το μηνιαίο planner μου, μπορείς να δεις και ένα σωρό άρθρα που έχω φτιάξει σχετικά με την οργάνωση καθώς και το braindump, δηλαδή το να αποτυπώνεις όλες σου τις σκέψεις σε ένα χαρτί.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστείς από το άγχος και από την διαρκή βαβούρα που υπάρχει μέσα στο κεφάλι σου. 😇


xx 

Share:

2 σχόλια :

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο σου και να ξέρεις πως αυτά δεν ισχύουν μόνο για το πανεπιστήμιο αλλά και για τη ζωή ολάκερη!🎅

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata