Σταμάτα να χαζεύεις στα διαλείμματά σου! Να πώς θα τους δώσεις νόημα (ft. The Greek Books Thief)

Όσο και αν προσπαθείς να κρατάς τον χώρο σου παραγωγικό και άδειο από περισπασμούς, παρατηρείς ότι δεν είναι λίγες που πιάνω τον εαυτό σου να χαζεύει στο Instagram ή το YouTube - #oops. Αυτό το φαινόμενο είναι κάτι παραπάνω από συχνό, ειδικά τώρα που κάνουμε μαθήματα / διαβάζουμε / δουλεύουμε / χαζεύουμε στο σπίτι 24/7.

Συμβαίνει και σε εμένα. Κάθε φορά παρατηρείται το ίδιο μοτίβο: είμαι παραγωγική και 100% συγκεντρωμένη, σταματώ για διάλειμμα (χρησιμοποιώ την μέθοδο Pomodoro) και, σαν αυτόματη κίνηση, πιάνω το κινητό μου.

Χμμμ.... Μάααλλον κάτι φταίει εδώ. ΜΑΛΛΟΝ. ¯\_(ツ)_/¯

 
Από ό,τι φαίνεται, το να μπεις στα social media, στο Netflix, στο Spotify ή στο YouTube για να κάνεις το διάλειμμά σου, όχι μόνο σου στερεί ώρα που θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς με 5695743 καλύτερους τρόπους αλλά και σου αφαιρεί το οποιοδήποτε mood διαβάσματος είχε δημιουργηθεί. 🙊

Προφανώς δεν είμαι υπέρ του να διαβάζεις για 4 ώρες σερί, χωρίς να κάνεις διάλειμμα! Το να διακόπτεις για λίγο αυτό που κάνεις, να παίρνεις μια ανάσα, να τρως και να ξεκουράζεσαι είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό για τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σου.

Είναι πολύ προτιμότερο να αφιερώσεις 5 λεπτά σε ένα διάλειμμα, παρά να έχεις ένα καμένο μυαλό να περάσεις 1 ώρα πάνω από την ίδια σελίδα, προσπαθώντας να καταλάβεις τι στο καλό διαβάζεις τόση ώρα, σωστά;

Όταν μπαίνουμε σε κατάσταση ροής (flow state) αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να μην βγούμε από τον ρυθμό μας είναι διαλείμματα τα οποία πράγματι μας ξεκουράζουν (μια οθόνη σίγουρα δεν ξεκουράζει το μυαλό και τα μάτια μας) και ταυτόχρονα δεν μας βάζει σε φάση χαζέματος και ξεκούρασης.

Γνωρίζοντας ότι η πολυαγαπημένη μας εξεταστική επιστρέφει και το διάβασμα ξεκινάει να αυξάνεται, ένωσα τις δυνάμεις μου με την The Greek Books Thief για να σου δώσουμε ιδέες για πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε τα διαλείμματά σου να γίνουν 100% πιο αποδοτικά! Επομένως, μόλις τελειώσεις με το δικό μου blogpost, πήγαινε να διαβάσεις και το δικό της για να δεις και τις δικές της προτάσεις! 

Δοκίμασέ τα έστω και για 1 μέρα και θα δεις αμέσως την συγκέντρωσή σου να φτάνει σε επίπεδα που δεν είχες ξαναφανταστεί! - #atheniangirlapproved.


Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις 15 πράγματα που αποδεδειγμένα προλαβαίνεις να κάνεις μέσα στα πεντάλεπτα διαλείμματά σου για να τα κάνεις πιο αποδοτικά! 👇



1. Πότισε τα λουλούδια/φυτά σου.
Προτιμάμε τις απογευματινές ώρες, ε!


2. Στρώσε το κρεβάτι σου. 
Είναι μια από τις συνήθεις όλων των οργανωμένων και επιτυχημένων ανθρώπων που θα αλλάξει όλη σου τη διάθεση, στο υπόσχομαι.


3. Μάζεψε την κουζίνα. 
Ήρθε η ώρα για να πλύνουμε κανένα πιατάκι και να ρίξουμε το κάστρο απλύτων που υπάρχει στον νεροχύτη! 👀


4. Doodles.
Λατρεύω να γεμίζω το bullet journal μου με μικρά σχεδιάκια και σκίτσα! Προσοχή να μην παρασυρθείς! - #personalexperience


5. Καθάρισε το γραφείο σου.
Όσο περνάει η ώρα, μαζεύονται πάνω στο γραφείο μας πράγματα που απλούστατα ΔΕΝ ανήκουν εκεί. Μάζεψε εκείνα τα σκόρπια χαρτιά, το άδειο πιάτο / ποτήρι σου και καθάρισε τα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η γόμα (όταν προσπαθείς να είσαι κυριλέ και να μην τα πεις "γομίδια" ή "σβησίδια" 😂). Για περισσότερο ξεκαθαρισματο-ινσπιρέισιον, ρίξε μια ματιά στο delcuttering challenge μου στα RESOURCES

6. Κλείσε ραντεβού.
Αν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες είναι το αμόρε, good for you, κι εγώ αυτό θα σκεφτόμουν. 🙈 Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο στον ρυθμό σου δεν θα σε κρατήσει, επομένως ας εννοήσουμε καλύτερα τα ραντεβού με κάποιον γιατρό/ τεχνικό ή κάποια άλλη ειδικότητα που να μην μοιάζει με φαντασίωση.


7. Καθάρισε το μπάνιο.
Προλαβαίνεις να σκουπίσεις τις τρίχες (girls' problems), να καθαρίσεις τον καθρέφτη και να βάλεις λίγη χλωρίνη στην τουαλέτα! - #clean ✨


8. Ξεσκόνισε.
Στο πνεύμα της καθαριότητας και πάλι, κάνε ένα πέρασμα με το ξεσκονόπανο στο σπίτι για να ευγνωμονείς τον εαυτό σου αργότερα. ✌

9. Άλλαξε σκηνικό.
Πάρε τα πράγματά σου και κάτσε στο μπαλκόνι ή στην αυλή να δουλέψεις. Μια μικρή αλλαγή στο περιβάλλον σου μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί να υπάρχει τάξη και ησυχία (δες εδώ πώς μπορείς να κάνεις τον χώρο σου 1000 φορές πιο παραγωγικό)


10. Καύσιμα.
Σίγουρα με έχεις ξανακούσει να το λέω αυτό, όμως το να τρως και να ενυδατώνεσαι επαρκώς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αν θες να είσαι συγκεντρωμένη. Φρόντισε τα σνακ σου να συμβαίνουν κατά τα διαλείμματα και όχι τις ώρες που δουλεύεις και μάλιστα να γίνονται μακριά από τον χώρο εργασίας σου, ώστε να παίρνεις μια απόσταση από τη δουλειά και να επανέρχεσαι αργότερα. 👌


11. Πλύνε τα γυαλιά σου (αν φοράς).
Όχι με ένα απλό πανάκι, αλλά με σαπούνι χεριών και νερό. Έπειτα σκούπισέ τα με χαρτί κουζίνας ή με το υφασμάτινο μαντηλάκι για γυαλιά. 


12. Πλύνε τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ σου.
Ειλικρινά απορώ με το πόσο καιρό αναβάλλουμε να τα καθαρίσουμε, παρόλο που ΞΕΡΟΥΜΕ πόση βρωμιά μπορεί να μαζέψουν και πόσο αυτή μπορεί να βλάψει το δέρμα μας. 🙆‍♀️ Ένα hack για να ξεπλύνεις εύκολα τα πινέλα σου είναι να γεμίσεις μια κούπα νερό ως τα 3/4 και να προσθέσεις 1 κ.σ. ξύδι και 1 κ.σ. σαπούνι πιάτων. Μετά, βάλε μέσα τα πινέλα, ανακάτεψέ τα μια-δυο φορές και άφησέ τα μερικές ώρες εκεί για να τα παραλάβεις πε-ντα-κα-θα-ρα. 


13. Βάλε πλυντήριο.
Φαίνεται γελοίο, όμως το να ξεχωρίσεις τα ρούχα και να βάλεις πλυντήριο είναι κάτι τόσο απλό και όμως τόσο χρήσιμο για να κάνεις στο διάλειμμά σου. Εξάλλου, πιθανότατα θα έχει τελειώσει όταν ολοκληρώσεις τη δουλειά σου! 😎


14. Journal.
Βγάλε έξω το τετράδιό σου και ξεκίνα να γράφεις αυθόρμητα ό,τι έχεις στο μυαλό σου. Για ποιο πράγμα ανησυχείς; Για τι/ποιον νιώθεις ευγνώμων; Τι θα κάνεις μετά; Άφησε το στυλό σου να μεταφέρει στο χαρτί όλα όσα έχεις στο κεφάλι σου και παίρνουν ένα μεγάλο μέρος της προσοχής σου. Θα νιώσεις ανάλαφρη και όλα θα μοιάζουν απίστευτα απλά - το έχω δοκιμάσει άπειρες φορές και είναι κάτι παραπάνω από χαλαρωτικό. Συνδύασέ το με ένα braindump και θα είσαι #boss.


15.Self care.
Όπως έχω πει εκατοντάδες φορές σε αυτό το blog, self care δεν σημαίνει απαραίτητα να βάφεις τα νύχια σου και να κάνεις μάσκες προσώπου. Είναι εν μέρει και αυτό, όμως το βασικό του σημείο είναι να αφιερώνεις χρόνο στον ίδιο σου τον εαυτό αντί να τον αμελείς μπροστά στην ατελείωτη δουλειά/διάβασμα που έχεις να κάνεις. Έχω μάθει με τον δύσκολο τρόπο πως αν δεν δίνεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου, αυτός δεν μπορεί να σου ανταποδώσει ποιοτική δουλειά, συνεπώς χρειάζεται να του δώσεις λίιιγη παραπάνω σημασία. Θα βρεις ένα σωρό διαφορετικές ιδέες για το πώς μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου κάτω από την ετικέτα "self care"!



Για μερικές ιδέες ακόμα, μπορείς να επισκεφθείς το blog της The Greek Books Thief! Μην ξεχάσεις να την ακολουθήσεις και στο Instagram για να δεις το υπέροχο περιεχόμενο που ανεβάζει!




xx 









Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata