7 εγγυημένοι τρόποι για να σταματήσεις να αποσπάσαι από τη δουλειά σου ☀️



Σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει το νούμερο 7!

Συχνά παρατηρώ ότι ενώ έχω προγραμματίσει κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην κάθε μου ημέρα, καταλήγω να κάνω τα μισά από αυτά. Και ξέρω τι φταίει. Πιθανότατα ξέρεις κι εσύ εάν διάβασες τον τίτλο του blogpost και ένιωσες μια ταύτιση.

Ε, λοιπόν ναι. Αποσπώμαι εύκολα. Τραγικά εύκολα.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, έχω επενδύσει αρκετά στο να μάθω πώς να μην αποσπώμαι τόσο εύκολα και να μην σπαταλάω άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο μου. 




ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν βλέπει τη λέξη περισπασμός. Ξέρεις, όταν λες θα κάτσω να διαβάσω και τελικά καταλήγεις να χαζεύεις τη νέα σειρά των ZARA ή το εάν ο Μάρτιος είναι καλή εποχή για να φυτέψεις μαϊντανό (όντως το έψαξα και είναι από Φεβρουάριο ως Ιούνιο);

Η πρώτη λύση είναι να απομακρύνεις από κοντά σου το κινητό. Είναι η πηγή του κακού. Άφησέ το έξω από το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι και ακόμη καλύτερα «κρύψε» το κάπου, ώστε να το κάνεις ακόμη πιο δύσκολο για τον εαυτό σου να το ακουμπήσει. Για παράδειγμα, αν δουλεύεις στην τραπεζαρία, βάλ’το σε ένα συρτάρι μέσα στο υπνοδωμάτιο. Βοηθάει.

Εάν δεν χρειάζεσαι το ίντερνετ για τη δουλειά σου, κλείσε εντελώς το Wi-Fi του σπιτιού σου.

Στην περίπτωση που το διαδίκτυο είναι απαραίτητο, βάλε ξυπνητήρι ανά 20 λεπτά, ώστε να ελέγχεις τον εαυτό σου σε περίπτωση που κάνεις την αμαρτία και αρχίσεις να scrollάρεις.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Εάν βρίσκεσαι στην περίπτωση όπου η δουλειά που πρέπει να κάνεις απαιτεί τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής (και πιθανότατα του ίντερνετ), απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις από ΟΛΕΣ τις εφαρμογές. Μια άλλη λύση είναι να το βάλεις στο αθόρυβο ή (στον Η/Υ να κλείσεις επιτέλους το tab του Facebook. Απλό.

Έχω παρατηρήσει ότι ένας από τους λόγους που βρίσκω τον εαυτό μου να χαζεύει για μισή ώρα τουλάχιστον στο κινητό είναι ότι άκουσα τον ήχο του μηνύματος στο Instagram και τελικά κόλλησα. Ουπς. Τελικά, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να λύνεις το πρόβλημα από τη ρίζα του.

ΚΙΝΗΤΡΟ. Ένας για να μην αφαιρείσαι, είναι να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου να τελειώσει ό,τι πρέπει να γίνει, ώστε μετά να τον ανταμείψεις. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: θα τελειώσω την Χ παράγραφο της εργασίας μου και μετά θα κάνω διάλλειμα για 15 λεπτά. Για εμένα η τακτική αυτή με βοήθησε ιδιαίτερα όταν έθετα ως κίνητρο μια βόλτα ή έναν καφέ - #motivationgoals.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις έναν λόγο για να συγκεντρωθείς σε αυτό που έχεις να κάνεις, να το ολοκληρώσεις γρήγορα και σωστά, χωρίς να αποσπάσαι.

ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΑ. Ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίους είναι απολύτως φυσιολογικό να αφαιρείσαι, είναι ότι πολύ απλά ΕΧΕΙΣ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ. Το μυαλό μας δεν αντέχει να είναι απολύτως συγκεντρωμένο για πάνω από 30 λεπτά (ο δικός μου τουλάχιστον). Μη θεωρείς πως το να κάνεις διάλλειμα είναι απαραίτητα κακό. Σύμφωνα με την μέθοδο Pomodoro, που έχω αναφέρει και σε αυτό το post, θα πρέπει να δουλεύουμε στο maximum των δυνατοτήτων μας για 25 λεπτά και μετά να κάνουμε 5 λεπτά διάλλειμα, ώστε ο εγκέφαλός μας να μπορεί να αποδώσει. Η ολοκλήρωση τριών τέτοιων κύκλων ακολουθείται από διάλλειμα 30 λεπτών.

Προφανώς, αυτό το διάλλειμα δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση του ίντερνετ, καθώς τότε αλλάζουμε mood και δεν γυρνάμε ΠΟΤΕ πίσω στο mood της δουλειάς που κάναμε νωρίτερα.

Για σκέψου το: αν έχεις ξεκούραστο μυαλό δεν θα έχεις λόγο να ενδώσεις σε όοολους αυτούς τους περισπασμούς που υπάρχουν γύρω σου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Και μιας και και μιλάμε για  περισπασμούς γύρω σου, φρόντισε ο χώρος που δουλεύεις να είναι τακτοποιημένος και καθαρός ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να σου αποσπά την προσοχή. Μάζεψε τη στοίβα από ρούχα που υπάρχει πάνω στην καρέκλα (όλοι την έχουμε), τακτοποίησε εκείνον τον γνωστό σωρό από χαρτιά, μάζεψε την πεταμένη ζακέτα και καθάρισε το γραφείο σου, εάν πρόκειται να κάνεις τέτοιου είδους δουλειά.

Φρόντισε επιπλέον ο χώρος να είναι καλά αερισμένος, κάτι στο οποίο βοηθάει ιδιαίτερα το ανοιξιάτικο αεράκι αυτών των ημερών. Άσε τον φρέσκο αέρα και τον ήλιο να μπουν στο σπίτι/γραφείο.

Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις τις τέλειες συνθήκες για να στρωθείς μια και καλή στη δουλειά και να μην υπάρχει τίποτα που να σε βαραίνει ή που να αποτελεί δικαιολογία για να απομακρυνθείς από τη δουλειά σου.

TO-DO LIST. Δεν έχω και πολλά να πω, καθώς το πράγμα είναι αυτονόητο. Φτιάξε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις μέσα στη μέρα, ώστε το τεμπέλικο μυαλό σου να καταλάβει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όταν τα γράφεις όλα σε ένα χαρτί, είναι πολύ πιο εύκολο να τα ολοκληρώσεις, αφού δεν τα ξεχνάς, τα βλέπεις όλη μέρα και υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν είναι ώρα για να ακούσεις και το τελευταίο τραγούδι που υπάρχει στο Spotify. Είναι, δηλαδή, προτιμότερο να έχεις τους ημερήσιους στόχους συγκεκριμένους και καταγεγραμμένους, παρά μέσα στο μυαλό σου, όπου δεν αποτελούν υποχρέωση αλλά μάλλον μια προαιρετική επιλογή.

ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. Εάν δεν υπάρχει κάποιος γύρω σου να σε ελέγχει και να σε επιπλήττει κάθε φορά που πας να χαζέψεις στο κινητό σου, δοκίμασε την εφαρμογή Forest, η οποία φτιάχτηκε για όλους εμάς που πασχίζουμε να είμαστε παραγωγικοί και μακριά από την οθόνη του κινητού μας.

Η εφαρμογή αυτή είναι διαθέσιμη τόσο στο App Store όσο και στο Play Store κα λειτουργεί ως εξής: ορίζεις ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο δεν θέλεις να σε αποσπάσει το κινητό. Με την έναρξη του χρόνου, «φυτεύεις» ένα δέντρο, το οποίο μεγαλώνει για το χρονικό διάστημα που έχεις ορίσει παραπάνω. Εάν βγεις από την εφαρμογή για να κάνεις κάτι άλλο στο κινητό σου, το δέντρο πεθαίνει! Δεν ακούγεται σαν κάτι φοβερό, όμως πραγματικά δεν σου πάει η καρδιά να σκοτώσεις το δεντράκι. Με τον καιρό, όλα τα δέντρα σου θα αντιπροσωπεύουν όλο σου τον χρόνο τον οποίο πέρασες συγκεντρωμένος/-η και μακριά από το κινητό σου!

Το καλύτερο από όλα είναι πως η εφαρμογή χρηματοδοτεί την πραγματική οργάνωση Trees for the Future για να φυτέψει αληθινά δέντρα, κάθε φορά που «οι χρήστες ξοδεύουν εικονικά χρήματα που κερδίζουν στην εφαρμογή Forest». Τι καλύτερο;

Ελπίζω αυτοί οι 7 τρόποι να σε βοήθησαν έστω και λίγο να αντιμετωπίσεις την απόσπαση της προσοχής σου όταν έχεις πιο σημαντικά πράγματα να κάνεις. Μην αποθαρρύνεσαι και προσπάθησέ το, μέρα με τη μέρα, ώσπου τελικά όλο αυτό θα σου γίνει συνήθεια και δεν θα το σκέφτεσαι καν.

Συμβαίνει σε όλους μας, όμως αυτό που έχει τελικά σημασία είναι το εάν κάνουμε κάτι για να το διορθώσουμε και να κάνουμε καλύτερη και ευκολότερη την καθημερινότητά μας!

Stay focused babes!

xx
Share:

4 σχόλια :

  1. Μου άρεσε πολύ η ιδέα με την εφαρμογή και το δεντράκι, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/5/20

    Υπέροχο άρθρο, όσο για την εφαρμογή Forest, είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά αν σβήνεις το wifi (ή αν βάζεις λειτουργία πτήσης) στην συσκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata