Οδηγός επιβίωσης #1 - Εξεταστική


Heyyyy!! Δεν ξέρω για σένα, όμως εγώ εγκαινίασα την πρώτη εβδομάδα μετά τα γενέθλιά μου με την αγαπημένη διαδικασία όλων των φοιτητών παγκοσμίως. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ - #not.

Ξέρω ότι όλοι τη μισούμε, duh. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει (δυστυχώς ή ευτυχώς) να περάσουμε προκειμένου να πάρουμε εκείνο το πτυχίο για το οποίο εξαρχής βρισκόμαστε μέσα στη σχολή.

Η εξεταστική είναι μια περίοδος ιδιαίτερα πιεσμένη, πιεστική και αγχωτική κι αν είσαι psycho σαν εμένα, σίγουρα με νιώθεις -  #thestruggleisreal (δεν θα βαρεθώ ΠΟΤΕ να προσθέτω αυτό το hashtag). Αν και απίστευτα στρεσαρισμένη, όμως, καταφέρνω κάθε φορά να περνάω τα μαθήματα με σχετική άνεση και -το κυριότερο- χωρίς να ξαγρυπνάω. Μια συμφοιτήτριά μου με ρώτησε πώς τα καταφέρνω και τα έχω όλα ωραία κι έτοιμα στην ώρα τους και τότε μου ήρθε η ιδέα για αυτό εδώ το  blogpost. Μάλιστα, θα αποτελεί το πρώτο της σειράς: Οδηγός Επιβίωσης για την οποία έχω μερικά πραγματάκια στο μυαλό μου, όμως είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ιδέα στα σχόλια από κάτω 😉





ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή: μακάρι να διάβαζα αυτό το μάθημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Όσο εύκολο κι αν είναι ένα μάθημα, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να το διαβάσω όταν έχω μόνο 1 ή 2 μέρες για να βγάλω την ύλη ενός εξαμήνου. Για αυτό, φροντίζω να πηγαίνω σε όλες τις διαλέξεις και εάν τύχει να χάσω κάποια, να πάρω εγκαίρως σημειώσεις από κάποιον που είχε πάει. Και με το εγκαίρως εννοώ την ίδια ή την επόμενη μέρα να τις έχω όλες σε φωτογραφίες κι έπειτα -επίσης ΑΜΕΣΑ- να τις περάσω στο τετράδιό μου, διότι διαφορετικά είτε τις χάνω είτε μαζεύονται πολλές. ΠΟΛΛΕΣ. Είναι προφανές το τι θα συμβεί εάν ξέρεις τι σου γίνεται μέσα στο εξάμηνο: καταλαβαίνεις πολλά πράγματα από την παράδοση του μαθήματος αλλά και ρίχνοντας μια ματιά μόνος/η με αποτέλεσμα να μην  μαζεύονται όλα για τελευταία στιγμή και πελαγώνεις. Εξάλλου, είμαστε σε μια σχολή προκειμένου να μάθουμε μια επιστήμη – όχι για να περνάμε απλώς τα μαθήματα στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Ένα πολύ καλό και αποδεδειγμένα χρήσιμο tip είναι να εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Δεν ξέρω εάν θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να γράψω αυτό το blogpost εάν δεν είχα κάνει ένα καλό πέρασμα τα δυσκολότερα μαθήματα του εξαμήνου μέσα στα Χριστούγεννα, που ήμουν πιο χαλαρή. Πιθανότατα θα έκλαιγα διάβαζα απεγνωσμένα μπας και βγάλω σωστά την ύλη. Πρόσεχε, όμως, να μην το παρακάνεις. Έτσι την πάτησα εγώ φέτος. Τα έδωσα όλα μέσα στα Χριστούγεννα, με συνέπεια να περνάω υπερκόπωση αυτή τη στιγμή.

Η ΥΛΗ. Όπως ξέρουμε, η ύλη των περισσότερων μαθημάτων είναι ΟΛΗ η διδακτέα. Ουφ. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την ύλη έχω βρει μια μέθοδο η οποία με βοηθάει να κάνω τον απόλυτο προγραμματισμό. Αρχικά, κάνω ένα ξεφύλλισμα στις σημειώσεις και στο βιβλίο του μαθήματος και γράφω σε ένα χαρτί το κεφάλαιο και τις παραγράφους του. Δίπλα, σημειώνω πόση περίπου ώρα υπολογίζω ότι θα μου πάρει η κάθε παράγραφος (έχει αποδειχτεί ότι συνήθως υπερεκτιμάω κατά 10-15 λεπτά). Θεωρώντας ότι μπορώ να διαβάσω γύρω στις 8 ώρες κάθε μέρα, χωρίζω τις παραγράφους σε μέρες. Κάπως έτσι έχω υπολογίσει πόσες μέρες θα χρειαστεί για να βγει ΣΩΣΤΑ η ύλη.


ΦΤΙΑΞΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Η λέξη προγραμματισμός θα μπορούσε να είναι άνετα το δεύτερό μου όνομα. Συνήθως, το πρόγραμμα της εξεταστικής το μαθαίνουμε αρκετά νωρίτερα, άρα δεν έχουμε δικαιολογία να πούμε ότι δεν είχαμε τον χρόνο να οργανωθούμε, σωστά; Διαμόρφωσε λοιπόν ένα πρόγραμμα, το οποίο να είναι ανάλογο με το πρόγραμμα της εξεταστικής. Θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε να μπορεί να δεχτεί αλλαγές, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζες. Και το σημαντικότερο από όλα: να είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ. Δεν έχει νόημα να υπολογίζεις να βγάλεις διάβασμα 12 ωρών την ημέρα, τη στιγμή που η δυνατότητές σου σού επιτρέπουν το πολύ 7. Να ακούς τον εαυτό σου και τις ανάγκες του και να μην κάνεις υπερβολικά αισιόδοξα σχέδια, τη στιγμή που ξέρεις πως για να δουλέψουν θα πρέπει ξαφνικά η μέρα να διαρκεί 50 ώρες.

Χρησιμοποίησε τον διαχωρισμό της ύλης που έφτιαξες παραπάνω προκειμένου να αναθέσεις στην κάθε μέρα την ύλη που τις αναλογεί. Έπειτα, κάθε μέρα φτιάχνε ένα ΗΜΕΡΗΣΙΟ χρονοδιάγραμμα με το «από πότε μέχρι πότε» θα διαβάζεις το κάθε τμήμα της ύλης, με βάση τους χρόνους που είχες υπολογίσει πρωτύτερα. Εγώ αυτό το κάνω την ίδια ή την προηγούμενη μέρα, αφού εάν το έχω προετοιμάσει από πολύ νωρίς, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να το αλλάξω, πηγαίνοντάς τα όλα λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά αφού πρώτα περάσω μια κρίση πανικού νομίζοντας ότι έχω βγει εκτός προγράμματος και ότι όλο το σύμπαν γύρω μου καταρρέει.

POMODORO. Εάν δεν έχεις για τη μέθοδο Pomodoro, χάνεις. Η μέθοδος αυτή λέει, πως προκειμένου να μπορέσεις να διαβάσεις αποτελεσματικά, πρέπει να για 25 λεπτά να δουλεύεις στο μέγιστο των νοητικών σου δυνατοτήτων και έπειτα να κάνεις ένα διάλλειμα 5 λεπτών. Αφού το επαναλάβεις αυτό τρεις φορές, την τέταρτη θα κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλλειμα 20-30 λεπτών. Αυτή η τακτική με έχει βοηθήσει απίστευτα να αυξήσω την παραγωγικότητά μου και να έχω μια ισορροπία μεταξύ διαβάσματος και ξεκούρασης, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που το ένα παίρνει μια υπερβολική παράταση (μάντεψε ποιο). Μετά από μερικές μέρες θα μπορείς να καταλάβεις εξαρχής πόσα 25λεπτα χρειάζεται το καθετί και θα μπορείς εύκολα να οργανώνεις τη μέρα σου έτσι. Το επίσημο site της Pomodoro Technique, παρέχει και timer για να δέχεσαι ειδοποίηση όταν ολοκληρωθεί το 25λεπτο ή το διάλλειμα. Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να αφιερώσεις τα πρώτα λίγα λεπτά ενός 25λεπτου σε μια μικρή επανάληψη όσων έκανες στο προηγούμενο.

ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΑ. Αυτά είναι πολύ σημαντικά εάν θες πραγματικά να μπορέσεις να αποδόσεις για περισσότερες από πέντε μέρες εντατικού διαβάσματος. Τα διαλλείματα τα οποία ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο θα πρέπει να είναι τέτοια που πραγματικά να σε ξεκουράζουν. Απόφυγε να κάτσεις στο κινητό  ή στην τηλεόραση. Είναι κοινό μυστικό πως δεν υπάρχει 5λεπτο διάλλειμα στο κινητό. Μονόωρο ίσως. 😉 Πέρα από την πλάκα, όμως, το μυαλό μας χρειάζεται πραγματική ξεκούραση μετά από μερική ώρα έντονης συγκέντρωσης, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει. Εγώ σε κάθε διάλλειμα κάνω και μια ή δύο από τις δουλειές που έχω σημειωμένες στο καθημερινό μου to-do list. Είτε αυτό είναι να πλύνω τα πιάτα είτε να ξεσκονίσω, σίγουρα με αποφορτίζει, με κρατάει μακριά από τον πειρασμό του κινητού και πάνω απ’ όλα, είναι και χρήσιμο. Ένας άλλος τρόπος να σηκώνεσαι και να ξεμουδιάζεις από την καρέκλα είναι να έχεις τον κάδο των σκουπιδιών μακριά από το γραφείο σου, ώστε να χρειάζεται να σηκωθείς για να πετάξεις το οτιδήποτε. Στην αρχή είναι εκνευριστικό, όμως συχνά δεν συνειδητοποιούμε πως έχουμε πιαστεί ώσπου να σηκωθούμε από την καρέκλα και να είμαστε έτοιμοι να πέσουμε κάτω λόγω των σχεδόν παράλυτων ποδιών μας - #truestory.

ΓΡΑΦΕΙΟ. Κάνε στον εαυτό σου τι χάρη και άδειασε το γραφείο σου από ό,τι υπάρχει επάνω. Τα μόνα πράγματα που χρειάζεσαι είναι το βιβλίο, το τετράδιο, ίσως ο υπολογιστής, η κασετίνα σου και ένα πρόχειρο στην περίπτωση που χρειάζεται να γράφεις προκειμένου να μάθεις κάτι. Και αφού έκανες τον κόπο να το αδειάσεις, ρίξε κι ένα καθαρισματάκι. Μάζεψε εκείνα τα υπολείμματα γόμα (aka γομίδια) που υπάρχουν εκεί πέρα από την προηγούμενη εξεταστική και πέρνα το και με ένα χαρτί και λίγο AJAX.
ΥΓΕΙΑ. Μην την παραμελείς. Όσο βαρετό κι αν έχει καταντήσει πια, το να πίνεις πολύ νερό και να τρως φρούτα, λαχανικά και ψάρια είναι αποδεδειγμένος τρόπος να αυξήσεις την απόδοσή σου. Έχε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σου, κατά προτίμηση των 750ml για να μη τελειώνει κάθε λίγο και λιγάκι. Αν θες και μεγαλύτερο, κάν’το! Ποια είμαι εγώ να κρίνω; Εξάλλου, το πολύ νερό είναι ένας ακόμη τρόπος να ξεμουδιάζεις συχνά, αφού οι επισκέψεις στο μπάνιο θα είναι συχνές. 😉 Α, και να κοιμάσαι σχετικά νωρίς! Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να είσαι ξεκούραστος /-η αλλά και το βιολογικό σου ρολόι θα είναι συνηθισμένο και να ξυπνάει νωρίς τις μέρες που θα γράφεις νωρίς το πρωί και πρέπει να είσαι σε μια σχετική εγρήγορση.

Ο ΕΞΩ ΚΟΣΜΟΣ. Προφανώς και δεν εννοώ τον κόσμο του Facebook και του Instagram. Εννοώ πως είναι απαραίτητο να κρατήσεις μια κάποια επαφή με τον φρέσκο αέρα και το καυσαέριο της πόλης. Αν έχεις σκύλο, βγάζε τον βόλτα κι αν δεν έχεις, βγάλε βόλτα έναν φίλο/-η σου. Εάν περνάει επίσης εξεταστική (σαν να είναι ασθένεια ακούγεται έτσι όπως το έγραψα) θα κάνει καλό και στους δύο να μοιραστείτε τον πόνο σας και όλα αυτά που σας απασχολούν. Δεν θα κρατήσει βέβαια για πολύ αυτή η καθιερωμένη γκρίνια για το διάβασμα, αφού μετά από λίγη ώρα θα λέτε τα δικά σας και θα αποφορτίζεστε από την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας αυτήν την περίοδο.

Αυτά ήταν όλα όσα είχα να σου πω για να επιβιώσεις την εξεταστική! Πριν φύγεις, να σου υπενθυμίσω να κάνεις follow εκεί πάνω αριστερά! Το email επιβεβαίωσης που θα σταλεί αυτόματα ίσως κρυφτεί στην «ανεπιθύμητη αλληλογραφία» καθώς κάποιοι πάροχοι δεν το αναγνωρίζουν. Βρες το και επιβεβαίωσε την εγγραφή σου, ώστε να ξεκινήσεις να λαμβάνεις email κάθε φορά που ανεβαίνει κάτι καινούριο, καθώς και κάποια μηνιαία εξτραδάκια που δεν θα ανεβαίνουν στο blog.



…και θυμήσου: εξεταστική είναι, θα περάσει!



xx   
Share:

2 σχόλια :

  1. Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου! Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί για να τα καταφέρεις!! Η αλήθεια είναι πως και εγώ -ευτυχώς- περνάω τα μαθήματα σχετικά εύκολα, αλλα εμένα η δυσκολία μου είναι ένα νήπιο να φωνάζει όλη μέρα στο σπίτι και ένα νεογέννητο να θηλάζει Ανα δυο ώρες!! Χαχα, έχεις δει συμφοιτήτρια να έρχεται να γράψει μάθημα με ένα νεογέννητο να περιμένει έξω απο την πόρτα;; Ειδικά αν πεινάσει και αρχίσει να κλαίει και πρεπει να εξηγήσεις οτι λυπαμε πρεπει να βγώ να την ταίσω!!
    Όπως και να χει τα έγραψες πολύ σωστά! Καλή εξεταστική να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονη! Θυμησου γιατι το κανεις! Χαιρομαι πολυ που σου αρεσε και το βρηκες χρησιμο! 😉

      Διαγραφή

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata