7 μοναδικά μέρη που δεν πρέπει να χάσεις στη Σύρο 🐚


Σύρος. Το νησί που φιλοξενεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων καθώς και μια μεγάλη ιστορία. Η Σύρος, που λες, είχε φέτος την τιμή να φιλοξενήσει εμένα και την οικογένειά μου και να μας μαγέψει με τις ομορφιές της. Παρακάτω έχω συγκεντρώσει 7 μοναδικά σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς εάν βρεθείς στο νησί.



2.Βιομηχανικό μουσείο. Βρίσκεται στην Ερμούπολη και στεγάζει εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία της βιοτεχνικής και βιομηχανικής ανάπτυξης που γνώρισε το νησί. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τμήματα: τυπογραφία, βιομηχανία, ναυτιλία (περιλαμβάνονται ευρήματα και ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο Πατρίς) κλωστοϋφαντουργία, ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μουσική εταιρεία.

3.Εκκλησίες. Οι Συριανοί δεν τσιγκουνεύτηκαν όταν έφτιαχναν τις εκκλησίες του νησιού τους. Είναι όλες μεγαλόπρεπες και πλούσια διακοσμημένες, ενώ το εσωτερικό τους τείνει προς τις δυτικότροπες τεχνοτροπίες και λιγότερο προς τις βυζαντινές. Να επισκεφτείς οπωσδήποτε τον Άγιο Νικόλαο, τη Μητρόπολη και την Κοίμηση της Θεοτόκου (φιλοξενεί την εικόνα της Κοίμησης του ελ Γκρέκο) στην Ερμούπολη αλλά και την καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο, όπου βρίσκεται το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο επί ελληνικού εδάφους.

4.Αληθινή. Η τοποθεσία του παραδοσιακού αυτού χωριού είναι η κατάλληλη για να δεις τη θέα του απέραντου γαλάζιου και εάν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς να παρατηρήσεις τα απέναντι κυκλαδίτικα νησιά όπως την  Τήνο και την Μύκονο, την Νάξο και την Πάρο. Έτσι, το σημείο είναι από όλους αποδεκτό ως το καλύτερο για να δεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στη Σύρο. Εμείς δεν επισκεφτήκαμε το χωριό, αλλά αρκεστήκαμε στο να σταματήσουμε σε ένα άνοιγμα του δρόμου προς Αληθινή και απολαύσαμε τη θέα από εκεί.

5.Βαπόρια. Είναι η αριστοκρατική συνοικία της Ερμούπολης, χτισμένη από πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης στις αρχές του 19ου αιώνα. Μπορείς να χαθείς στους δρόμους της και να θαυμάσεις τα πανέμορφα αρχοντικά αλλά και να επισκεφτείς την εκκλησία του Αγ. Νικολάου που ανέφερα παραπάνω (ελπίζω να με πρόσεχες).

6.Ορθόδοξο νεκροταφείο. Ίσως Σίγουρα ακούγεται μακάβριο, όμως το ορθόδοξο νεκροταφείο της Ερμούπολης είναι το αντίστοιχο του Α’ στην Αθήνα. Εκεί, θα βρεις μαυσωλεία και επιβλητικούς οικογενειακούς τάφους των σημαντικότερων οικογενειών της Σύρου.

7.Δημαρχείο Ερμούπολης. Βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη και είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Μπαίνοντας θα αντικρίσεις το άγαλμα του Δ. Βαφειαδάκη, του γνωστότερου δημάρχου της Ερμούπολης. Αν πάρεις τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα προς τους επάνω ορόφους, θα βρεις τις προσωπογραφίες παλαιών δημάρχων της πόλης καθώς και την αίθουσα συνεδριάσεων, με τις ελαιογραφίες του βασιλιά Γεωργίου Α' και της βασίλισσας Όλγας και το γραφείο του Π. Ράλλη.

Η Σύρος είναι ένα νησί με πάρα πολλές κρυμμένες αλλά και όχι ομορφιές! Ποιο σημείο της είναι το αγαπημένο σου;



xx
Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata