Πώς να φτιάξεις τη βαλίτσα σου - ρεαλιστικά

Ετοιμάσου για το πιο ψυχαναγκαστικό, τακτοποιημένο πακετάρισμα βαλίτσας ΕΒΕΡ.

Όσο πιο πολύ ταξιδεύω, τόσο βελτιώνομαι στο πακετάρισμα και συνειδητοποιώ πως έχω πια βρει έναν συγκεκριμένο τρόπο να φτιάχνω τη βαλίτσα μου, με μικρές παραλλαγές κάθε φορά, ανάλογα με την εποχή/τον προορισμό.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα tips μου για την τέλεια βαλίτσα!

ΞΕΚΙΝΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ. Η αλήθεια είναι ότι το να αρχίζω την όλη διαδικασία την τελευταία στιγμή, δεν έχει βγει σχεδόν ποτέ σε καλό. Όσες λίστες κι αν κάνεις, πάντα θα σου έρθει εκείνη η φλασιά να προσθέσεις/αφαιρέσεις κάτι από τις αποσκευές σου. Και αυτό θέλει να έχεις φρέσκο μυαλό και να έχεις μπει για τα καλά στο mood του ταξιδιού. Παρατηρώ, πως την ημέρα εκείνη που αρχίζω να φτιάχνω τη βαλίτσα μου, σκέφτομαι όλη μέρα (χωρίς να το καταλαβαινω) τι άλλο άχρηστο θα μπορούσα να πάρω μαζί μου. Σαν να μπαίνει το ψυχαναγκαστικό μυαλό μου στη διαδικασία να ελέγξει ξανά και ξανά αν τα έχω πάρει όλα. Και πράγματι. Μια ζώνη, μια ομπρέλα, ένα πορτοφολάκι με έξτρα μετρητά για περίπτωση ανάγκης, είναι πράγματα που μπήκαν στη βαλίτσα την τελευταία στιγμή και πραγματικά με έσωσαν. (Προφανώς απο τότε έχω προστεθεί και στο στάνταρ packing list μου, αλλά αυτά θα τα πούμε παρακάτω).

Η ΛΙΣΤΑ. Ετοίμασε από καιρό πριν (πχ μια εβδομάδα) το packing list που λέμε και στο χωριό. Μου αρέσει να τα χωρίζω όλα ανά κατηγορία: ρούχα, προϊόντα υγιεινής, παπούτσια, gadgets. Και μετά σε υποκατηγορίες: μπλούζες, παντελόνια, μπουφάν, πιτζάμες. Και προφανώς σε υπο-υποκατηγορίες: T-shirts, μακρυμανικα, πουκαμισα, φουτερ. (Σου το ειπα οτι ειμαι ψυχαναγκαστικη). 
Επίσης, θυμήσου να κοιτάξεις την πρόγνωση καιρού στην περιοχή που θα ταξιδέψεις! Έτσι θα αποφύγεις να παγώσεις από το κρύο ή να βγάλεις τη μπέμπελη (αυτό όντως το λέμε στο χωριό). Πρόσθεσε ακόμα και τα αντικείμενα της τελευταίας στιγμής: ακουστικά, κινητό, φορτιστής, οδοντόβουρτσα κλπ. 
Α! Και πάρε τη λίστα αυτή μαζί σου προκειμένου να διευκολύνεις το πακετάρισμα την ώρα της επιστροφής και να μην ξεχάσεις τίποτα πίσω. Αν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σου παρατηρήσεις ότι χρειάζεσαι κι άλλα πράγματα, μη διστάσεις να κάνεις ένα update στη λίστα για την επόμενη φορά.


Η ΒΑΛΙΤΣΑ. Πριν ξεκινήσεις να κάνεις το οτιδήποτε, πρέπει να έχεις προμηθευτεί την κατάλληλη βαλίτσα. Εγώ έχω αυτήν στην εικόνα παρακάτω, η οποία με έχει βολέψει πολύ τα τελευταία περίπου 5 χρόνια. Αν ταξιδεύεις αεροπορικώς, είναι προτιμότερη μια σκληρή βαλίτσα, ώστε να επιζήσει από την καταπληκτική μεταχείριση που θα δεχτεί από το αεροδρόμιο. Απίστευτα βόλικες είναι εκείνες που έχουν 4 ροδάκια και μπορείς να τις μετακινείς πανεύκολα απο δω κι απο κει, χωρίς να νιώθεις το χέρι σου μουδιασμένο για τις επόμενες 2 μέρες (μιλάει η εμπειρία). Αφού λοιπόν βρεις την ιδανική σε υλικό, μέγεθος και σχήμα βαλίτσα, πάρε λίγο χρόνο να υπολογίσεις τη χωρητικότητά της και προγραμμάτισε τα χωροταξικά της, όπως πού θα μπουν οι μπλούζες, τα παντελόνια, τα νεσεσέρ κλπ. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ στην συνέχεια, trust me.

ΤΑ ΡΟΥΧΑ. Συγκέντρωσε όλα όσα θα πάρεις μαζί σου, πάνω σε ένα τραπέζι ή κρεβάτι. Βοηθάει πολύ να τα έχεις όλα μπροστά σου. Προσπάθησε να ακολουθούν τη σειρά την οποία έχουν και στη λίστα, ώστε να καταλάβεις αν κάτι λείπει. Έπειτα, άρχισε να τα διπλώνεις. Εμένα προσωπικά με βολεύει να κάνω ρολά τις μπλούζες και να διπλώνω τα παντελόνια για να εξοικονομώ χώρο. Το ρολάρισμα πιάνει κυρίως όταν οι μπλούζες είναι αρκετά στριμωχτά μεταξύ τους. Αν υπάρχει κενό αναμεσά τους, χαλαρώνει το ρολό και τσαλακώνονται. Πριν τα τοποθετήσεις στη βαλίτσα, συνδύασέ τα μεταξύ τους ώστε να βεβαιωθείς ότι όλα μπορούν να φορεθούν σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις και δεν σου λείπει κάτι. Αν έβγαλες παραπάνω (κάτι που πιθανότατα έχει συμβεί), μη διστάσεις να τα αφαιρέσεις. Όσον αφορά τα εσώρουχα, είναι πρακτικό να τα αποθηκεύεις σε μικρά σακουλάκια/νεσεσέρ έτσι ώστε να μη διασκορπίζονται μέσα στη βαλίτσα και να πιάνουν λιγότερο χώρο.

 




ΤΑ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. Το αγαπημένο μου. Αλλά ίσως και το πιο δύσκολο. Επειδή το όλο θέμα είναι η εξοικονόμηση χώρου και βάρους, προτείνω να κάνεις αρκετή οικονομία όσον αφορά αρχικά το σαμπουάν και το αφρόλουτρο. Εδώ υπάρχουν 2 επιλογές: 1) βάζεις μια ποσότητα από το κανονικό μπουκάλι σε ενα μικρότερο, ταξιδιωτικού μεγέθους 2) επικοινωνείς με το κατάλυμα όπου θα διαμείνεις και ρωτάς αν παρέχουν μικρά σαπουνάκια στο δωμάτιο. Problem solved. Αν τελικά πάρεις μαζί σου σαπούνια και γενικά υγρά, βάλε τα μέσα σε μια πλαστική σακούλα για να αποφύγεις μια πιθανή διαρροή μέσα στη βαλίτσα (μιλάει η εμπειρία vol 2). Σε αυτήν την παράγραφο θα ήθελα να προσθέσω και τα καλλυντικά. Κορίτσια, μην τρελαίνεστε. Όλες ξέρουμε ότι χρησιμοποιούμε λιγότερα από τα μισά καλλυντικά από αυτά που έχουμε πάρει μαζί μας. Μόνο τα βασικά χρειάζονται. Όχι 3 παλέτες, 6 μέικ-απ και 5 αρώματα, 2 highlighters. Φυσικά δεν πρέπει να υποτιμάμε και τα δειγματάκια από το οτιδήποτε: κρέμες, αρωματάκια κλπ μπορούν να φανούν ιδιαίτερα πρακτικά. Όλα αυτά μπορούν να χωρέσουν σε ένα ή και περισσότερα νεσεσέρ (μεσαίου μεγέθους) για να είναι συμμαζεμένα και τακτοποιημένα.
 


 Extra tips!
1) Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, φρόντισε να ζυγίσεις τη βαλίτσα ήδη από το σπίτι για να μη βρεθείς προο... εκπλήξεων μέσα στο αεροδρόμιο.

2) Αν πάρεις μαζί σου κρέμες κλπ, φρόντισε να τις έχεις δοκιμάσει καιρό πριν και να τις έχεις ενσωματώσει στη ρουτίνα σου, προκειμένου να αποφύγεις πιθανές αλλεργίες από κάποιο καινούριο προϊόν που θα δοκιμάσεις πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

3) Επειδή τα παπούτσια πιάνουν αρκετό χώρο, είναι προτιμότερο να φορέσεις τα πιο ογκώδη πχ αθλητικά/μπότες στο ταξίδι παρά να τα βάλεις στη βαλίτσα!


Ελπίζω να βοήθησα αρκετά! Αν έχεις κάποιο επιπλέον τρικ, γράψε στα σχόλια!

xx 

Share:
Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata