Πώς να ξεκινήσεις ανώδυνα το νέο εξάμηνο 📚


Ήρθε η ώρα που πρέπει να μαζέψεις τα απομεινάρια σου από μετά τον μήνα της εξεταστικής (αν έχεις διαβάσει τον οδηγό επιβίωσης εξεταστικής δεν θα είναι τόσο τραγικό) και να ανασυνταχθείς!

Αφού διαβάσεις αυτό το ποστ, θα ξέρεις πώς θα μπορέσεις να αφήσεις πίσω σου το προηγούμενο εξάμηνο και να ξεκινήσεις ανώδυνα το επόμενο, οπότε συνέχισε να διαβάζεις 😉




ΦΥΛΛΑΔΙΑ. Αν έχεις μαζέψει ένα σωρό φυλλάδια από διάφορα μαθήματα, μην τα πετάξεις! Ενδέχεται να τα χρειαστείς μελλοντικά! Μάζεψέ τα όλα σε ένα ντοσιέ, όπου θα τα χωρίσεις ανά μάθημα ή εξάμηνο (όπως σε βολεύει), ώστε να είναι εύκολο να τα βρεις όταν τα χρειαστείς.

ΤΕΤΡΑΔΙΑ. Οι προοπτικές των τετραδίων που χρησιμοποίησες μέσα στο εξάμηνο είναι δύο. Πρώτον, τα κρατάς σε περίπτωση που στο νέο εξάμηνο υπάρχει κάποιο μάθημα που σχετίζεται άμεσα με κάποιο του προηγούμενο, οπότε και συνεχίζεις στο ίδιο τετράδιο. Δεύτερον, αν δεν χρειάζεσαι άλλο τις σελίδες που έχουν περισσέψει, κόψ’ τες από το τετράδιο και κράτησέ τες όλες σε έναν φάκελο για να έχεις πρόχειρα χαρτιά (έλα, όλοι τα χρειαζόμαστε). Και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν πετάς τα τετράδιά σου, έτσι; Μη λέμε τα αυτονόητα.

ΤΣΑΝΤΑ/ΚΑΣΕΤΙΝΑ. Πλύνε την τσάντα και την κασετίνα σου. Σου υπόσχομαι ότι το χρώμα τους δεν είναι αυτό που έχουν αποκτήσει μετά από 6 μήνες καθημερινής χρήσης. Αλήθεια. Έπλυνα τον σάκο μου (γιατί είμαι τόσο basic που παίρνω σάκο σχολείου στο πανεπιστήμιο) και αποδείχτηκε ότι το χρώμα του δεν είναι μουσταρδί-καφέ. Είναι κίτρινο. ΚΙΤΡΙΝΟ. Και μιας και θα τα πλύνεις, κάνε και ένα ξεκαθάρισμα! Εγώ για κάποιο λόγο βρήκα 2 γόμες μέσα στην κασετίνα μου. ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΟ ΓΟΜΕΣ; Α, βρήκα και 3 αποδείξεις και ένα άδειο πακέτο τσίχλες - #mylife.
         

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ-ΤΕΤΟΙΑ. Καθάρισε το κινητό και τον υπολογιστή σου από όλα εκείνα τα αρχεία που δεν χρειάζεσαι, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τα αρχεία και τις παρουσιάσεις που θα χρειαστεί να κατεβάσεις μέσα στο εξάμηνο. Αν δεν έχεις περάσει κάποιο μάθημα, σώσε όλες του τις παρουσιάσεις για να σιγουρευτείς ότι θα τις έχεις όταν θα έρθει η ώρα να το ξαναδώσεις – πολλοί καθηγητές μας διαγράφουν από το e-class μετά το τέλος του εξαμήνου.

Και κάπως έτσι αφήνεις πίσω σου το προηγούμενο εξάμηνο. Ώρα να οργανωθούμε το επόμενο.

ΕΓΓΡΑΦΗ. Γράψου στα μαθήματα άμεσα, καθώς πολλοί καθηγητές ανεβάζουν ανακοινώσεις ή στέλνουν emails στο e-class, κάτι που δεν πρόκειται να δεις σε περίπτωση που δεν είσαι γραμμένος/η.

NEW STUFF. Μόλις κάνεις το πρώτο μάθημα με τον καθηγητή, θα έχεις καταλάβει περίπου τι απαιτήσεις έχει όσον αφορά τη γραφική ύλη. Και με αυτό εννοώ ότι αν φαίνεται πως οι σημειώσεις του θα είναι πολλές, θα χρειαστείς ένα μεγαλύτερο τετράδιο και αντίστοιχα, αν δεν λέει και τίποτα σπουδαίο, θα χρειαστείς κάτι πιο μικρό.

Το ίδιο και στα εργαστήρια. Το προηγούμενο εξάμηνο είχα ήδη αγοράσει τετράδιο για ένα εργαστήριο μόνο και μόνο για να πάω και να μας πουν: «χρειαζόμαστε ένα μικρό τετράδιο με σκληρό εξώφυλλο για να μη βραχεί κατά τη διάρκεια των πειραμάτων». Μάντεψε τι είχα πάρει. Σπιράλ τετράδιο με τρία θέματα - #nocomments.

ΒΙΒΛΙΑ. Κάτι που επίσης πρέπει να κάνεις άμεσα είναι να δηλώσεις τα βιβλία που χρειάζεσαι στο σύστημα «Εύδοξος», ενώ άμεσα θα πρέπει και να τα προμηθευτείς. Αν έχεις διαβάσει τον οδηγό επιβίωσης εξεταστικής, θα ξέρεις ότι είναι πολύ προτιμότερο να ρίχνεις ένα μικρό διαβασματάκι μέσα στο εξάμηνο, παρά να τρέχεις σε κατάσταση πανικού τελευταία στιγμή πριν την εξεταστική. Και το βιβλίο βοηθάει να καταλάβεις πολλά. Συνήθως. 😉
Αν διαβάζεις αυτό το blog για λίγο καιρό, θα έχεις σκεφτεί ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό το άρθρο. Αλήθεια είναι. Επειδή δεν έχω αναφέρει ακόμη τη λέξη «πρόγραμμα». 

Ήρθε όμως η ώρα της!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Αρκετές μέρες πριν αρχίσει το εξάμηνο, ανακοινώνεται το νέο πρόγραμμα. Και το θυμόμαστε απ’ έξω με τη μία; ΟΧΙ. Υπάρχει, λοιπόν, μια απλούστατη λύση. Τύπωσέ το. Εγώ το περνάω και στο Google Calendar για να το έχω συνεχώς πάνω μου σε περίπτωση που χρειαστεί να κανονίσω κάτι μια μέρα που έχω σχολή, αφού προφανέστατα δεν θυμάμαι τι ώρα αρχίζω ή/και τελειώνω.


Κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προσθέσεις στο πρόγραμμά σου είναι οι ημερομηνίες των εργαστηρίων, δεν ξέρω για εσάς, όμως εμείς έχουμε εργαστήρια ανά 2 εβδομάδες ή τελείως διάσπαρτα μέσα στον μήνα, οπότε πρέπει με κάποιον τρόπο να τα θυμάμαι, εάν δεν θέλω να κοπώ (έχουμε από 0 έως 1 απουσίες στα εργαστήρια, ευχαριστώ).



Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που παρέλειψα από την όλη διαδικασία back to uni back to base back to reality

Αν υπάρχει κάτι παραπάνω που κάνεις σε κάθε νέο εξάμηνο, μπορείς να το μοιραστείς στα σχόλια!



xx




Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata