8 βήματα για να πάρεις τον έλεγχο της ντουλάπας σου


Μια εισαγωγή στην capsule wardrobe.

Δεκάδες ρούχα στρυμωγμένα ανά δύο σε κρεμάστρες, στοιβαγμένα σε ντουλάπια, καταχωνιασμένα σε συρτάρια που δεν τα έχει δει ο ήλιος για πολύ καιρό. Η καθημερινότητά μου μέχρι και πριν από περίπου έναν χρόνο. Είναι ίσως εξαιτίας αυτής της βεβαιότητας που έχουμε όλοι μας ότι εκείνο το συγκεκριμένο ντουλάπι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ ναι είναι τακτοποιημένο.

Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ για να σε βοηθήσω, με συμβουλές που έμαθα από το ίντερνετ αλλά κυρίως από προσωπική εμπειρία. Για όσους δεν έχουν διαβάσει κάποιο προηγούμενο blogpost, γειά είμαι η Ιωάννα, επαγγελματίας τελειομανής (και εάν όντως συστηνόμαστε πρώτη φορά, βεβαιώσου να διαβάσεις και τα προηγούμενα posts, ε).

Το όλο concept της capsule wardrobe (της διαχρονικής ντουλάπας, αν μπορούσα να το μεταφράσω ελεύθερα) είναι να έχεις στην κατοχή σου αποκλειστικά κομμάτια που σου αρέσουν, σε βολεύουν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητάς σου. Εδώ, όλα τα ρούχα θεωρούνται τα αγαπημένα σου, μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να φορεθούν χρόνο με το χρόνο χωρίς να βγαίνουν ποτέ από τη μόδα (γι’ αυτό άλλωστε και το διαχρονική -capsule- ντουλάπα).                                                                                                                                
Να περιμένεις λοιπόν έναν αρκετά διεξοδικό οδηγό για να αποκτήσεις ξανά τον απόλυτο έλεγχος του τέρατος εκείνου που λέγεται ΝΤΟΥΛΑΠΑ. Θα μιλήσουμε όχι μόνο για το πώς μπορείς να την αδειάσεις αλλά και για το πώς μπορείς να τη γεμίσεις – ελεγχόμενα πάντα και με βάση τις αρχές της capsule wardrobe.

Πάμε να δούμε πόσες φορές είναι δυνατόν να γράψω τις λέξεις ρούχα και ντουλάπα.


Βήμα 1. Συγκέντρωσε ΟΛΑ τα ρούχα που έχεις πάνω στο κρεβάτι σου. Και εννοώ ΟΛΑ. Εκείνα της ντουλάπας, του ραφιού, του ντουλαπιού, του συρταριού. Ακόμα και τα μαγιό, τα σκουφιά, τις πιτζάμες, τα εσώρουχα. Όλα.

Βήμα 2. Χώρισέ τα ανά κατηγορία: μπλούζες, παντελόνια, πουκάμισα κλπ. Έπειτα, ξεχώρισε σε μια στοίβα εκείνα τα ρούχα που φοράς σχεδόν κάθε εβδομάδα. Όλοι τα έχουμε αυτά τα ρούχα, dont worry.

Βήμα 3. Συνειδητοποιείς ξαφνικά πόσα ρούχα έχουν πίσω στο κρεβάτι. Σίγουρα είναι αρκετούτσικα. Από αυτά, ξεχώρισε μια στοίβα με εκείνα που δεν σου κάνουν, δεν σου αρέσουν πια, δε φοράς ποτέ, δεν έχεις με τι να τα συνδυάσεις ή είναι φθαρμένα. Αυτή είναι η στοίβα που θα ξεφορτωθείς ΑΜΕΣΑ. Δεν υπάρχει λόγος να πιάνουν τόσο χώρο από τη στιγμή που δεν σε εξυπηρετούν. Διάλεξε ποια πρέπει να πεταχτούν και ποια μπορείς να δωρίσεις σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, να χαρίσεις σε φίλους/-ες ή -γιατί όχι- να τα πουλήσεις.

Βήμα 4. Βάλε όσα τελικά έμειναν και θα συνεχίσεις να φοράς πίσω στη θέση τους. Έχεις μείνει πια μόνο με τα κομμάτια που αξίζουν να είναι μέρος της ντουλάπας σου. Μια capsule wardrobe πρέπει να έχει έναν καθορισμένο αριθμό κομματιών. Άλλοι λένε 50, άλλοι 37 (το επικρατέστερο) και υπάρχουν και οι πιο μινιμαλιστικές απόψεις των 12 μόλις κομματιών. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μπλούζες, παντελόνια, φορέματα, πανωφόρια, φορέματα και παπούτσια (όχι ρούχα γυμναστικής, κοσμήματα, αξεσουάρ, μαγιό, εσώρουχα και πιτζάμες). Δες ποιος αριθμός θα σε βολέψει περισσότερο και επέμεινε σε αυτόν. Όσα κομμάτια αφαιρούνται από το σύνολο άλλα τόσα θα μπαίνουν και αντιστρόφως. Εγώ βρίσκομαι στις 20 μπλούζες 4 πουλόβερ, 5 πουκάμισα, 6 παντελόνια και 4 ζευγάρια παπούτσια για αυτόν τον χειμώνα (σύνολο 39 τεμάχια).

Βήμα 5. Δες αν σου λείπει κάτι ή αν απλώς θες να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου μετά από αυτήν την εκκαθάριση. Θυμήσου ότι η ιδέα της capsule wardrobe είναι τα ρούχα που έχεις να τα θεωρείς όλα «αγαπημένα» σου και να τα μπορείς να τα συνδυάσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να ψωνίσεις πράγματα που θα καταλήξεις να χαρίζεις μετά από μερικό καιρό.

Βήμα 6. Πήρες την απόφαση να ψωνίσεις αλλά δεν ξέρεις πώς ακριβώς θα είναι πχ το καινούριο πουκάμισο; Έλα να σε βοηθήσω. Παρατήρησε τα ρούχα που πέρασαν νωρίτερα την audition και έχουν επάξια κερδίσει μια θέση στη ντουλάπα σου.
-Ποιο είναι το στιλ τους;
-Γιατί σου αρέσουν;
-Για τι είδους περιστάσεις είναι κατάλληλα;
-Χρειάζεσαι κάτι αντίστοιχο ή κάτι διαφορετικό;

Αφού απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις θα έχεις κατά πάσα πιθανότητα μια εικόνα του τι περίπου ψάχνεις και έτσι όταν με το καλό έρθει η ώρα για ψώνια δεν θα πελαγώσεις ούτε θα κάνεις άστοχες αγορές.

Μια καλή ιδέα για να κερδίσεις αρκετό χρόνο και ενδεχομένως χρήματα από αστοχίες, είναι να ψάξεις για αυτό που θέλεις στα sites των εταιρειών. Όχι μόνο θα πάρεις έμπνευση, αλλά θα κάνεις και μια έρευνα αγοράς για να δεις τι κυκλοφορεί και σε τι τιμές.

Βήμα 7. Ώρα για την τέλεια αγορά. Ξέρεις σχεδόν (ή ακριβώς) τι θέλεις και είσαι στο μαγαζί. Η απόλυτη συμβουλή είναι: δοκίμασέ το πριν το αγοράσεις. Ακόμα κι αν υπάρχει η επιλογή της επιστροφής, είναι πολύ προτιμότερο να μην μπεις καν στη διαδικασία αυτή. Δοκίμασε το ρούχο. Δες την ποιότητά του και σιγουρέψου ότι σε βολεύει και σε κολακεύει. Σκέψου με ποιο ή -καλύτερα- ποια κομμάτια από αυτά που ΗΔΗ έχεις μπορείς να το συνδυάσεις. Προσπάθησε να ταιριάζει με όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να έχει λόγο ύπαρξης μέσα στην capsule wardrobe σου. Εκτός από αυτό, όταν βρίσκομαι σε δίλημμα για το αν θα αγοράσω κάτι ή όχι, σκέφτομαι και εάν θα το φορούσαν τα «πρότυπά» μου όσον αφορά το στιλ μου (κυρίως bloggers The Anna Edit, I covet thee, Zoella).

Εάν λοιπόν το κομμάτι αυτό πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια (χρήσιμο, άνετο, κολακευτικό, εύκολο στους συνδυασμούς) και ταιριάζει στο στιλ σου, το καλωσορίζεις στην ντουλάπα σου!

Α! Και μην ξεχάσω! Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πάντα τη μόδα. Για παράδειγμα, φέτος φοριέται πολύ το animal print. Δεν χρειάζεται όλα τα ρούχα που θα πάρεις να έχουν animal print. Μέχρι του χρόνου θα σταματήσουν όλοι να προσποιούνται ότι είναι τόσο τέλειο θα έχει λογικά ξεχαστεί και εσύ θα έχεις μείνει με το maxi λεοπάρ φόρεμα να κλαις τα λεφτά που έδωσες. Μείνε στα basics, λοιπόν και ενσωμάτωσε μικρά αξεσουάρ που είναι «της μοδός» που λέει και η γιαγιά μου.

Βήμα 8. Τώρα που η συλλογή έχει ολοκληρωθεί, ήρθε η ώρα για μια πολύ απλή οργάνωση της ίδιας της ντουλάπας. Φρόντισε να τοποθετήσεις τα ρούχα σου με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα ρούχα σου να φαίνονται και να ανακυκλώνονται συνεχώς. Με αυτόν τον τρόπο θα τα φορέσεις πολλές φορές και θα δώσεις σε όλα την ίδια αξία και προσοχή. Επιπλέον θα αποφύγεις την επανεμφάνιση εκείνου του συρταριού που όλοι έχουμε και όπου χώνουμε πράγματα απλώς για να τα βρούμε εκεί μετά από μήνες και να πούμε: «Αχ τι ωραίο που είναι αυτό, γιατί δεν το φόρεσα όλον τον χειμώνα;» ή το κλασικό: «Καλέ τελικά είχα τέτοιο πουλόβερ, γιατί αγόρασα κι άλλο;». Ναι και σε εμένα έχει συμβεί. ;)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό. Μπορείς να οργανώσεις τα ρούχα ανά είδος ή ανά χρώμα ή ανά περίσταση. Η μετρ της οργάνωσης Marie Kondo προτείνει να τα κρεμάμε ανάλογα με το μήκος, με τα μακρύτερα αριστερά και τα κοντότερα δεξιά. Εγώ πάντως τα έχω χωρισμένα ανά είδος και περίσταση, δηλ. κατά σειρά: χοντρά μπουφάν, ζακέτες, πουκάμισα, παντελόνια, ρούχα γυμναστηρίου, μακρυμάνικες μπλούζες, κοντομάνικες μπλούζες. Αυτή η σειρά ανταποκρίνεται και στο πόσο συχνά φοράω το καθετί πχ επιλέγω πουκάμισο πολύ σπανιότερα σε σχέση με μια μπλούζα. Βρες τον τρόπο εκείνο που σε βολεύει περισσότερο και μπορεί να ανταποκριθεί στην καθημερινότητά σου -πιθανόν να μην έχει καμία σχέση με αυτούς που ανέφερα παραπάνω. :)



Μπορεί αρχικά να μοιάζει με πυρηνική φυσική, όμως αν την πάρεις βήμα-βήμα, η διαδικασία για να φτιάξεις μια διαχρονική ντουλάπα της οποίας θα κατέχεις τον απόλυτο έλεγχο είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να φύγει ένα μικρό βάρος από πάνω μας και επιμένω σε αυτή τη μεταφορά γιατί τα κιλά των διακοπών είναι αμφίβολο αν θα φύγουν ποτέ. Άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από πρακτική, αφού σε βοηθάει να κερδίζεις χρόνο από το να ψάχνεις πού μπορεί να είναι καταχωνιασμένο το καθετί, να προσπαθείς να συνδυάσεις άσχετα μεταξύ τους κομμάτια, να μην ξαναπείς το κλασικό «δεν έχω τίποτα να φορέσω» και να κερδίσεις κάποια χρήματα από αχρείαστες αγορές.

Εμένα με βοήθησε απίστευτα! Εσένα;

Υ.Γ. Η λέξη ρούχα τελικά χρησιμοποιήθηκε 17 φορές ενώ η λέξη ντουλάπα 14. Είναι εντός ορίων; Πιθανότατα όχι. ;)


xx

Share:
Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata