Γιατί είναι μεγάλη ανάγκη να μάθεις να λες "όχι" ⭐


Ήμουν από εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να που όχι σε τίποτα. που δεν μπορούν να αρνηθούν τη βοήθειά τους σε κανέναν και δεν αρνούνται ποτέ μια έξοδο. Έτσι, κατέληγα συχνά να βρίσκομαι σε μέρη που δεν θέλω, να κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν και να βοηθάω ανθρώπους που ένιωθα ότι με εκμεταλλεύονταν.

Μπορώ πια να πω ότι δεν είμαι έτσι. Βρίσκομαι πλέον στη θέση να αρνηθώ την πρόταση κάποιου χωρίς να έχω τύψεις, έχοντας τη δυνατότητα να ξεχωρίσω πότε πρέπει να αρνηθώ και πότε όχι, ώστε να νιώθω ΕΓΩ καλά. Μου αρέσει να βοηθάω τον κόσμο και δεν είμαι ακοινώνητη, όμως η άρνηση είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου είτε έχω θέσει άλλες προτεραιότητες είτε απλούστατα δεν θέλω.


Έτσι, όταν μου γίνει κάποια πρόταση, ρωτάω τον εαυτό μου τα εξής:

-       Θα περάσω καλά;

-       Έχω χρόνο;

-       Υπάρχουν πράγματα πιο επείγοντα και πιο σημαντικά από αυτό;

-       Αξίζει να διαθέσω τον χρόνο  μου;

-       Συμφωνώ με αυτό το οποίο καλούμαι να κάνω;

-       Θα μου είναι χρήσιμο;

-       Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνω;

Τέτοια απλά ερωτήματα.

Με αυτόν τον τρόπο έχω καταφέρει να σώσω αρκετό χρόνο από πράγματα που έχουν όντως σημασία και μου προσφέρουν κάτι. Πόσες φορές έχω αρνηθεί μια βραδινή έξοδο, επειδή ήθελα να κοιμηθώ μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα και σε πόσες ακόμη είπα όχι σε βόλτες μέσα στην εξεταστική; Πολλές.

Πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας. Να ακούμε αυτόν και μόνο αυτόν. Όχι τους άλλους. Ναι, θα περνάγαμε πολύ καλά στο κλαμπ, όμως βάλε πόσο κουρασμένη θα ήμουν την επόμενη μέρα και πόσο πίσω θα έμενα στο διάβασμα για το μάθημα που θα έδινα σε δύο μέρες… Όπως είναι λογικό, είχα θέσει άλλες προτεραιότητες εκείνη την εποχή. Όταν η εξεταστική τελείωσε, έδωσα πόνο και για μια περίοδο ήμουν σε κλαμπ κάθε ΣΚ., επειδή ήθελα και δεν είχα κάτι πιο σημαντικό να κάνω.

Να έχεις κατά νου, πως όταν αρνείσαι ευγενικά μια πρόταση, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Ναι, μπορεί ο άλλος να στραβώσει αρχικά, όμως και εκείνος στην θέση σου το ίδιο θα έκανε. Οι άνθρωποι θα σε θαυμάζουν που οριοθετείς και συγκρατείς τον εαυτό σου μακριά από δραστηριότητες που έρχονται ενάντια στα πιστεύω και στα θέλω σου, να το θυμάσαι.

Δεν βρισκόμαστε εδώ για να ικανοποιούμε τους άλλους, αλλά για να ικανοποιούμε τον εαυτό μας και μόνο αυτόν. Εάν η φωνούλα μέσα μας μάς λέει κάν’το και θα σου βγει σε καλό ή καν’το γιατί το χρειάζεσαι ή ακόμη και καν’το επειδή είναι σημαντικό, τότε πολύ απλά λέμε το ναι. Διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε δύσκολη θέση και φέρνουμε τα πάνω κάτω στη ζωή και το πρόγραμμά μας μόνο και μόνο για να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους. Προφανώς και πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη και να συμπαραστεκόμαστε στους άλλους, όμως τα όρια των επιθυμιών τους σταματάνε εκεί που ξεκινούν τα δικά μας όρια.

xx
Share:

6 σχόλια :

  1. Κάπου εδώ έρχομαι να συμπληρώσω εγώ πως οι άνθρωποι που πραγματικά σε νοιάζονται ποτέ δεν θα παραπονεθούν για ένα σου όχι. Εκτός αν μιλάμε για την μάνα μας εκεί ισχύουν άλλα.. χδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η τακτική σου και πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις που θέτεις στον εαυτό σου προκειμένου να αποφασίσεις τι θα κάνεις ! Ολη μας η ζωη είναι δομημένη με στόχους και προτεραιότητες και η άρνηση είναι μέρος του φυσιολογικού ! Η πρόοδος απαιτεί να οριοθετησεις πραγματα και καταστάσεις και η ψυχική μας υγεία δεν αντέχει καταπίεση ! Μπράβο σου που κατάφερες να κατακτήσεις αυτή την ικανότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα αρκετά και σίγουρα έχω αρκετό δρόμο μπροστά μου, όμως έχω κάνει μεγάλη πρόοδο και τα θετικά αποτελέσματα είναι εμφανή!

      Διαγραφή
  3. Μεγάλο πράγμα το "όχι" κι ακόμα μεγαλύτερο αν δεν σου βγαίνει να το πεις!! Δεν ξέρω αν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο που θα ήθελα, πιάνω αρκετές φορές τον εαυτό μου να συμφωνεί ενώ θέλω να πω "τι λες ρε;; πας καλά;!" ή να κάνω αυτό που μου ζητάνε ενώ θα έπρεπε να αρνηθώ, ας είναι και το παραμικρό. Αλλά τουλάχιστον κάνω το πρώτο βήμα, το αναγνωρίζω. Απο 'δω και μετά πάμε για το επόμενο βήμα: Όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι το να αναγνωρίσεις ότι κάτι δεν πάει καλά είναι το πιο βασικό!

      Διαγραφή

Designed by OddThemes | Edited by BwithRenata